Tapahtumalista

YLEISÖOPASTUKSET SUOMEKSI
näyttelystä riippuen torstaisin / lauantaisin / sunnuntaisin, lue lisää

NONSTOP-PAJAT KAIKENIKÄISILLE
lauantaisin klo 11–14
lue lisää

KESKIVIIKKOISIN 27.9. ja 11.10. klo 17
Kohtaamisia – Suomen taiteen tarinat
Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn taiteilijat kertovat työstään, esillä olevista teoksistaan ja taiteen tekemisen taustoista. Taiteilijatapaamiset järjestetään teosten äärellä näyttelysaleissa. Haastattelut kestävät noin 45 minuuttia ja niissä jätetään tilaa myös yleisökysymyksille. Suomeksi. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.
27.9. Taidemaalari Paul Osipow, haastattelijana kuvataidearvostelija ja kuraattori Timo Valjakka. Suomen taiteen tarina, pohjakerros, sali 5.
11.10. Kuvanveistäjä Helena Pylkkänen, haastattelijana amanuenssi Anu Utriainen. Suomen taiteen tarina, pohjakerros, sali 4.

TORSTAISIN 28.9., 5.10. ja 19.10. klo 17
Suomen taiteen tarina -luentosarja
Ateneum-sali. Vuoden 2017 kokoelmaluennoissa keskitytään aina yhteen taiteilijaan kerrallaan. Luennoitsijoina ovat Kansallisgallerian asiantuntijat. Suomeksi. Kesto 45 minuuttia. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.
To 28.9. Amanuenssi Helena Hätönen: Ida Silfverberg
To 5.10. Museonjohtaja Susanna Pettersson: C. E. Sjöstrand
To 19.10. Kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä: R.W. Ekman

PERJANTAISIN 29.9., 27.10. ja 24.11. klo 19
Ateneum-klubi
Ateneum-klubit ovat pienimuotoisia ja intiimejä akustisia keikkoja Ateneum Bistrossa. Klubeilla on mahdollista tavata artisti läheltä niin tunnelman kuin sovitustenkin kautta.
Liput 15 € (sisältää vapaalipun näyttelyihin) verkkokaupasta.
Lippuja voi ostaa myös ovelta ennen keikkaa, mikäli niitä on saatavilla. Ateneumiin saapuessasi, käy näyttämässä lippusi lipunmyynnissä tai museokaupassa ja saat lippua vastaan vapaalipun näyttelyihin. Vapaalippu on voimassa vuoden 2017 loppuun asti. Sisäänkäynti Ateneuminkujan puolelta.
29.9. John McGregor, Jarmo Saari ja Samuli Kosminen. John McGregorin musiikki on kuin katselisi kesäaamuna yksin auringonnousua merellä. Musiikki huokuu runollista rauhaa. McGregorin uudet kappaleet ovatkin saaneet suureksi osaksi innoituksensa suomalaisesta luonnosta.
27.10. Veljekset von Hertzen akustisesti. Von Hertzenien veljeskatras Mikko, Kie ja Jonne esiintyvät Ateneum-klubin keikalla intiimisti ja akustisesti. Ainutkertaisella keikalla tunnelmoidaan niin vanhan kuin ihan uudenkin tuotannon herkuilla.
24.11. Matti Johannes Koivu. Laulaja-lauluntekijä Matti Johannes Koivu tunnetaan artistina, joka ei epäröi tuoda tunteitaan musiikkiin. Keväällä 2017 ilmestynyt Lähtölauluja-albumi osoittaa, kuinka hän on jälleen persoonallisen sielukkaan ilmaisunsa ytimessä.

LA 30.9.klo 11–14
Hesarin lasten lauantai
Ateneum-salissa, näyttelysaleissa ja työpajassa.
Taide soikoon: pienoisoopperaa, työpajoja ja opastuksia.
Katso koko ohjelma
Yhteistyössä Helsingin Sanomat. Esteetön sisäänkäynti Ateneuminkujan puolelta.

KE 4.10. klo 13–17.30
Muuttuva kaupunkikulttuuri ja uudet identiteetit -seminaari
Seminaari käsittelee ajanjaksoa 1900-luvun alusta 1960–70-lukujen vaihteeseen. Se pureutuu elämäntapojen muuttumiseen: suureen rakennemuutokseen, kaupungistumiseen, sukupuolirooleihin ja erilaisiin identiteetteihin. Miten kaupunkikulttuuri vaikutti elämäntapoihin ja vapaa-aikaan? Aihetta tarkastellaan historian ja kirjallisuuden tutkimuksen näkökulmasta.
Ateneum-salissa. Suomeksi ja ruotsiksi. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.
Katso ohjelma

TI–PE 3.–6.10. sekä 10.–13.10. klo 13–13.30
Minun valintani -opastukset: Taidetta ikä kaikki!
Ateneumin nykyisen ja jo eläköityneen henkilökunnan pop up -opastukset Suomen taiteen tarina -näyttelyssä. Teemat liittyvät muun muassa sukupolvien väliseen yhteyteen sekä ikääntymiseen. Tule kuulemaan hiottuja ja syvällisiä tarinoita Ateneumin klassikoista! Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla. Kierrokset lähtevät Ateneumin sisäpihalta. Opastuksille ei tarvitse varata paikkaa etukäteen.
Lue lisää

LA 7.10. klo 14
Kalevalan mitalla

Ateneum-sali. Helsingin kaupunginorkesterin kamarimusiikkikonsertti. Mitä on suomalainen musiikki? Mistä se on kotoisin ja minne se on matkalla? Puhetta ja musiikkia kansakunnan ja kulttuurin kanssakäymisestä. Kaikkien helsinkiläisten sinfoniaorkesterista on moneksi. Viikon aikana kaupunkilaiset saavat nauttia erilaisiin kamarikokoonpanoihin jakautuvien muusikoiden yllättävistäkin ohjelmista. Museolipun hinnalla, ei etukäteisvarauksia.
Lue lisää

TI–SU 10.–15.10.
UrbanApa goes Ateneum
Esittävän taiteen festivaali törmäyttää urbaanin nykytaiteen ja museokontekstin. Syksyllä 2017 teemana on Mahdolliset ja mahdottomat maailmat. Tarjolla jälleen Taideolohuone, esityksiä, demoja, työpajoja, elokuvia ja keskustelutilaisuuksia. Liput: holvi.com. Lisätietoja: www.urbanapa.fi

TO 12.10. klo 17–19.30
Miltä väri tuntuu? – taidepaja kaikilla aisteilla
Taidepaja aikuisille, lue lisää

TO 19.10. & TO 16.11. klo 18–19
Ateneum Live – talk show
Ateneum Bistro. Eläviä kohtaamisia kerran kuussa: sanoja, sävyjä ja ajatuksia, itkua ja naurua sekä rohkeita väittelyitä. Mukana ajankohtaisia vieraita kulttuurin, taiteen ja yhteiskunnan saralta. Keskustelujen vetäjänä toimittaja, tuottaja ja Uutisvuodon ylituomari Baba Lybeck. Talk show’n vieraat julkistetaan aina edeltävällä viikolla. Vapaa pääsy.
Lue lisää

LA 28.10. klo 14
Atte von Wright: Von Wright -suvun tarina
Ateneum-sali. Von Wright -suvun päämies Atte von Wright kertoo puheenvuorossaan sukunsa vaiheista. Suomeksi. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.

TORSTAISIN 2.11. ja 30.11. klo 17
Veljekset von Wright -luennot
Ateneum-sali. Suomeksi. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.
2.11. Kuraattoriluento: amanuenssi Anne-Maria Pennonen
30.11. Asiantuntijaluento, Erkki Anttonen: Veljekset von Wright litografian tekijöinä

TO 2.11. ja TO 9.11. klo 17-19.30
Veljesten jalanjäljillä – myrkytöntä metalligrafiikkaa
Taidepaja aikuisille, lue lisää

LA 11.11. klo 10–17
Omistajan päivä
S-Etukortilla 800 ensimmäistä ilmaiseksi museoon. Museo on avoinna klo 10–17. Päiväsi museossa tarjoaa HOK-Elanto. 

KE 15.11. klo 10–20
Taidetta meille! Nuorten ilmaispäivä
Sinä alle 25-vuotias, tutustu Ateneumin näyttelyihin ja kokoelmiin ilmaiseksi! Tarjolla muun muassa Tringan, Uudenmaan lintuharrastajien yhdistyksen, kierroksia Veljekset von Wright -näyttelyyn. Mitä teosten linnuista ja niiden elämästä voi kertoa luonnontieteen ja lintuharrastajan näkökulmasta? Vapaa pääsy alle 25-vuotiaille.

PE 17.11. klo 12─17
Contemporary Takes on von Wright -seminaari
Ateneum-sali. Päivän ohjelmassa kuullaan Veljekset von Wright -näyttelyn ja sen yhteydessä julkaistun näyttelykirjan asiantuntijoiden luentoja, joissa esitellään uutta tutkimusta ja uusia näkökulmia taiteilijaveljesten taiteeseen. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla. 

SU 19.11. klo 13
Viittomakielelle tulkattu johdanto Veljekset von Wright -näyttelyyn
Ateneum-sali. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.

KE 22.11. klo 17.00–19.30
Tarkasti – piirrospaja
Taidepaja aikuisille, lue lisää

LA─SU 25.11.–26.11. klo 10–17
Kansallisgallerian joulu
Ateneumin sisäpiha täyttyy jouluisasta tunnelmasta. Tapahtuman aikana myös avoimet taidepajat museon sisäpihalla. Kuorot esittävät jouluista musiikkia Ateneumin portaikossa. Vapaa pääsy!
Nonstop-työpaja museon sisäpihalla molempina päivinä klo 10–15: Valkoinen himmeli – rakentelu

SU 3.12. klo 12
Kuvailutulkattu opastus Veljekset von Wright -näyttelyyn
Taideteoksen kuvailutulkkaus on teoksen sanallistamista, ja kierros suunnitellaan erityisesti näkövammaisille näyttelyvieraille. Kierroksen aikana tutustutaan lähemmin muutamaan valittuun teokseen. Suomeksi. Kokoontuminen klo 12 Ateneumin kolmannen kerroksen tasanteella. Paikalla on avustava opas ohjaamassa perille. Osa kansainvälisen Disability Dayn ohjelmaa. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta