ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Världens födelse - och andra berättelser
21.03.2011 - 05.06.2011

 

Ateneums konstpedagogikprojekt i Benin

Det finsk-afrikanska kulturcentret Villa Karo är beläget i Benin i Västafrika. I januari 2011 ordnades där en bildkonstverkstad för barn. Målet för projektet var att locka fram barnens tolkningar av afrikanska berättelser. Utställningen i Ateneum (3. vån.) visar ett konstpedagogiskt projekt, som samtidigt är en dialog med Ateneums konstverk med motiv ur Kalevala.

Samtidigt med verkstaden visades den Kalevala-anknutna utställningen Le Kalevala på Villa Karo. Den omfattade konstverk av fem konstnärer från Benin och fem konstnärer från Togo. Temat var skapelseberättelser. På utställningen visades även kopior av finländsk Kalevala-inspirerad konst från bland annat konstmuseet Ateneums och Gallen-Kallela museets samlingar. Dessutom visades teckningar från en teckningstävling för skolelever.

Koordinator för projektet Fisken som ville ha vingar i Benin var Pekka Lehtimäki, rektor för bildkonstskolan för barn och unga i Tavastehus. Verkstadens lärare var den beninska konstnären Victor Amoussou, och han biträddes av textilkonstnär Leea Pienimäki-Amoussou.

I verkstaden deltog åtta barn i 7–16-årsåldern, fem pojkar och tre flickor. De hade valts i förväg bland dem som deltagit i teckningstävlingen. Barnen kom från olika skolor och kände inte varandra från förut. Som bildkonstteknik var måleri helt nytt för dem. Resultaten av den tre dagar långa verkstaden kan beundras i bifogade bildspel.

Barnen som deltog i verkstaden var Faissolath Balley, Genevieve Abokini, Victorin Akossou, Nestor Noutchet, Ghislain Alowa-Kinnou, Modeste Djossou, Ephesienne Kouvide och Bernadin Akakpo.

Projektet fortsatte efter Ateneums utställning - läs artikeln Cirkeln sluter sig.

Projektet Fisken som ville ha vingar genomfördes i samarbete med föreningen Villa Karos vänner r.f.
Tack till Villa Karos chef Kwassi Akpladoukou och personalen.
Samarbetspartner bakom utställningen Le Kalevala på Villa Karo: Villa Karos vänner r.f., Kalevala Sällskapet, Gallen-Kallela Museet, Konstmuseet Ateneum.