ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Tove Jansson
14.03.2014 - 07.09.2014

 

I år har det gått hundra år sedan Tove Jansson föddes. Ateneums omfattande jubileumsutställning presenterar Janssons (1914-2001) breda karriär som konstnär, illustratör, karikatyrtecknare, författare och skapare av Muminfigurerna och -berättelserna.

Utställningen på Ateneum täcker alla skeden i Janssons produktiva karriär - måleriet från 1930-talets surrealistiska konstverk till 1950-talets modernism och 1960-70-talets mer abstrakta uttryck, de träffsäkra satiriska antimilitaristiska illustrationerna i tidskriften Garm, monumentalmålningarna i offentliga lokaler och Muminfigurerna och -berättelserna som blivit otroligt populära i hela världen.

Finländska museer har frikostigt lånat ut av sina konstverk till Ateneum. På utställningen visas bland annat ett representativt urval av Tammerfors konstmuseums omfattande Janssonsamling bestående av målningar, teckningar och Mumintablåer. Teatermuseet har också lånat ut teaterdräkter från Muminoperan som hade premiär 1974. Dessutom visas många aldrig tidigare utställda konstverk från flera privatsamlingar. Kurator för utställningen är FD Tuula Karjalainen, och Marjaana Kinnermä står för utställningsarkitekturen.

Tove Jansson hade flera karriärer och många ansikten. Som konstnär var hon inte bara mångsidig utan också oerhört flitig. En stor del av Janssons målningar är landskap, interiörer och stilleben. De vanligaste motiven är hav och öar som har en central plats i hela hennes konstnärliga produktion. Jansson gjorde konst av sitt liv, och i hennes målningar kan man se reminiscenser av verkliga händelser och personer. Porträtten och i synnerhet självporträtten bildar en intressant helhet i den omfattande produktionen. Självporträtten reflekterar självständighet och oberoende som var livsviktiga värden för Jansson.

Tove Jansson skapade Mumintrollen under kriget. De står för en komplett livsfilosofi och är bekanta för barn och vuxna runt om i världen. I dag är Mumintrollen mest kända via de animationsserier som producerades i Japan på 1980- och 1990-talet, men Jansson själv började låta dem leva ett liv utanför böckerna långt tidigare. Utöver illustrationer och skisser ställer Ateneum ut ett tiotal tredimensionella Mumintablåer, av vilka de flesta skapats av Tove Jansson tillsammans med sin livspartner, konstgrafiker Tuulikki Pietilä. I tablåerna vaknar mumintrollens utvidgade kärnfamilj till liv med sina äventyr.

Jansson behärskade också monumentalmåleriet, hur stora ytor ska komponeras. Hon gjorde väggmålningar i många offentliga rum runt om i Finland, speciellt på 1940- och 1950-talet. I flera av dessa narrativa målningar har Jansson avbildat små ögonblicksbilder av paradiset. I Ateneums huvudsal visas två stora väggmålningar - Fest i staden och Fest på landet - som ursprungligen målades för Helsingfors stadshus men som i dag finns på väggen i Arbetarinstitutet Arbis i Helsingfors.

Utställningen på Ateneum är en del av programmet under Tove Janssons jubileumsår: www.tove100.se

Huvudsamarbetspartner för utställningen var Fazer.