ti, fre 10–18 | ons, to 9–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Stridande tjädertuppar

 

Ferdinand von Wright: Stridande tjädertuppar
1886, oljemålning, 124 x 188,5 cm

Hur många har sett den här målningen någon annanstans än här på museet? Var? Vad föreställer den?

Stridande tjädertuppar är väl den mest kopierade målningen i Finland. Den har spritt sig i hemmen i form av målningar, korsstygnsarbeten, t-skjortor, musmattor och pusselspel.

Ferdinand von Wright var en finländsk konstnär som för 150 år sedan bodde i Haminanlaks. Ferdinand hade nio syskon, och tre av barnen blev mycket skickliga konstnärer; Ferdinand och hans bröder Magnus och Wilhelm.

Familjefadern var sträng. Han ansåg att tecknandet var en helt onödig syssla, särskilt för pojkar. Familjen bodde på landet mitt i skogen, och enligt pappan var det mycket viktigare att lära sig jaga, odla åkrarna och bygga hus. Han vägrade att skaffa pojkarna några som helst rittillbehör och de måste därför göra sina färger själva.

Var kan de ha fått färger till sina målningar?

Blåbär, smultron och hallon var goda färgkällor. Lervatten och starkt kaffe gav en bra mörk färg till målningarna. Kolet som blir kvar efter en stockeld ger en svart färg som konstnärerna fortfarande tycker om. Familjefadern sysslade med jakt och fåglarnas blod var enligt pojkarna speciellt lämpligt att måla med.

Pojkarna tog också modell av fåglarna som fadern skjutit och blev småningom mycket skickliga fågelmålare. Senare kom de åt att resa och kunde köpa alldeles riktiga konstnärsfärger. Konstskolor gick de inte i, utan lärde sig närmast av varandra.

Hur vet man att tjädrarna strider? Vad strider de om?

Tjädern har två sätt att visa att den är arg. Stjärtfjädrarna reser sig rätt upp och halsfjädrarna blir burriga. Bakom trädstammen syns en tjäderhona, och det är förstås henne tjädertupparna strider om.

Studera landskapet. Vilka växter känner du igen?

Vilken årstid är det? Vilken tid på dygnet?

Upptäcker du något som inte hör till det finska landskapet?

Ferdinand von Wright trivdes särskilt bra hemma på Haminanlaks. Han bodde för sig själv i sitt eget hus och målade flitigt så länge han levde. Fåglarna var alltid hans favoritmotiv.

Tjädermålningen ansågs vara en av konstnärens mest lyckade. Men riktigt populär blev målningen först senare.

Det var svåra tider för finländarna när de måste kriga mot Ryssland. Under kriget kom finländarna ihåg den här gamla målningen.

Vad har målningen med kriget att göra?

Tjädertupparnas strid förvandlades i finländarnas tankar till striden mellan Finland och Ryssland.

Det vackra finska landskapet och de stridande tjädertupparna tycktes trösta finländarna när kriget rasade omkring dem.

Vad strider man om i ett krig? Om tjädrarna är Finland och Ryssland, vad kan då tjäderhonan bakom trädet betyda?

Tjäderhonan verkade att symbolisera för finländarna allt det som man strider om i ett krig: fred, självständighet, områden och frihet. Det självständiga Finlands medborgare ville ha den här målningen på väggen i sina hem, som en påminnelse om självständighetskampen. Därför fanns kopior av Stridande tjädertuppar i så många finländska hem.

När Ferdinand von Wright målade tavlan kunde han inte föreställa sig att målningen en dag skulle uppfattas som en krigsskildring. Men en konstnär kan inte alltid själv bestämma vad man senare kommer att tänka om hans målning. Ibland förändras målningens budskap i betraktarnas tankar till något helt annat än det konstnären ursprungligen avsett. Och det har betraktarna full rätt till. EJ