ti, fre 10–18 | ons, to 9–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Pressmeddelande: Temadagen Konst åt oss! lockar studenterna till det 125-åriga Ateneum
07.11.2013

 

I november hålls igen en gång en temadag för studerande, Konst åt oss! på Konstmuseet Ateneum. Med studentkortet kommer man in gratis hela dagen och kan bekanta sig med de pågående utställningarna och delta i det mångsidiga programmet. Bland annat utlovas en frågesport med konsttema, en diskussion om 125 år av samtidskonst och en sinnesstimulerande spelkväll, där man bland annat kan bekanta sig med klassiska finländska verk – med slutna ögon. I museets utställningssalar hörs också ljuva toner, då de studentkörerna vid 145-årsjubilerande Studentkåren vid Helsingfors universitet framför sina hälsningar till det 125-åriga Ateneum.

Temadagen Konst åt oss! ordnas nu för sjunde gången. Den genomförs i samarbete med HOK-Elanto, Helsingin Sanomat, Studentkåren vid Helsingfors universitet och Frank. Programmen hålls på finska/engelska.

Temadagen Konst åt oss! torsdag 21.11.2013 kl. 10-20

kl. 11-13 Teprovning: Den förtrollande sjön (Ateneum Butik)
Det gröna ekologiska teet är kryddat med äpple, som man en gång i tiden också odlade i trädgårdarna i konstnärssamhället vid Tusby träsk, samt korianderfrö. Kirsi Pullinen från Demmers Teehaus ger tips om hur teet kan tillagas.

Presentation av utställningen Den förtrollande sjön:
Kl. 12 inlädande föreläsning på finska i Ateneumsalen
Kl. 14 inlädande föreläsning på engelska i Ateneumsalen
Kl. 18 inlädande föreläsning på finska i Ateneumsalen

Tidsresa till Ateneum -guidning
Hur såg det ut i Ateneums salar för hundra år sedan? Var i huset befann sig de konstskolor som många av våra mest framstående konstnärer har gått i? Guidningen tar deltagarna på en resa genom Ateneums färgstarka historia.
kl. 13 och 15 Samling inför Tidsresa till Ateneum -guidning på museets innergård (max. 30 personer/grupp).

kl. 16-19 Pärlande smyckesverkstad (Lindströmsalen, 2 vån.)
Kom och gör pärlsmycken i nonstop-verkstaden.

kl. 16.00 Diskussion: 125 år av samtidskonst (museets innergård)
I diskussionen deltar:
*Ateneums utställningsintendent Anna-Maria von Bonsdorff, expert på guldålderns konst, kuratorn för utställningen Den förtrollande sjön
*danskonstnären, festivalkuratorn och koreografen Sonya Lindfors från Uuden tanssin keskus Zodiak, Urban Apa, JoJo Dance centre, Uleåborg
*Anna-Kaisa Rastenberger, forskare och utställningsintendent, Finlands fotografiska museum
*konstnären Markus Kåhre/Checkpoint Helsinki

kl. 17-19 En annorlunda spelkväll (bottenvåningen, sal 5)
Kom och pröva på att uppleva konst med flera olika sinnen, ensam eller med andra. Vad kan en bild berätta för dig och för dina kompisar? Vilka ljud eller rörelser kan man kombinera med bilden? Hur känns det att fördjupa sig i Ateneums klassiker med slutna ögon? I verkstaden får man testa den pinfärska bildkortsserien ”Ateneumin Taidepakka” med alla dess roliga och enkla tips. Som bild-croupier fungerar Satu Itkonen. Man kan komma med så fort det finns en ledig plats vid bordet.

kl. 18 Konstguru-frågesport på Restaurant Tablo
Att kunna konst är ingen konst? Vässa geniknölarna, ta med kompisarna och delta i Ateneums urroliga Konstguru-frågesport. Det vinnande laget (1-5 personer) får fina priser och massor av ära och berömmelse.

Under dagen utlovas dessutom studentvänliga erbjudanden i Ateneum-restaurangen Tablo och i museishopen. De 500 första får en överraskning att ta med sig hem när de går.

www.facebook.com/myfrankbook

Mer information: Konstmuseet Ateneum, marknadsföringsplanerare Jaana Rosenlew, tfn 040 772 7457, jaana.rosenlew@ateneum.fi

*****

Konstmuseet Ateneum Brunnsgatan 2, 00100 Helsingfors, www.ateneum.fi
Öppettider: ti, fre 10-18; on, to 10-20; lö, sö 11-17, måndagar stängt
Biljetter: 12/10 €, barn under 18 fritt inträde.
Förhandsbiljetter: Lippupalvelus försäljningsställen och webbutiken www.lippupalvelu.fi