ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Pressmeddelande: Konst i museibesökares plånböcker - Den första specialtvåan som präglats för en person i Finland sätts i omlopp
20.09.2012

 

Finansministeriet hedrar minnet av 150-årsjubileet av Helene Schjerfbecks födelse och utger ett två euros specialmynt där konstnärens självporträtt har avbildats. Myntet som präglats för att hedra Helene Schjerfbeck utkommer 5.10.2012 och det präglas totala två miljoner exemplar av myntet.

Konstmuseet Ateneum och Myntverket i Finland firar de sista dagarna av Helene Schjerfbecks 150-årsjubileumsutställning på ett oförglömligt sätt. De som besöker museets säljdiskar kan om de så vill i växelpengar få specialtvåan Helene Schjerfbeck. Två euros myntet gäller som vanligt betalningsmedel och för vänner av Schjerfbecks konst är det ett oförglömligt minne från en unik utställning.

Den dagsfärska specialtvåan kan man få i Ateneums biljettkassa, i kaféet eller i butiken då du betalar med kontanter. Myntet fås som växelpengar då man vid köp betalar med kontanter under de tio sista dagarna, dvs. 5–14.10.2012, eller så länge som de räcker till. Specialmyntet kan också från utgivningsdagen fås i olika samlarversioner och som i myntserier via Myntverket i Finlands nätbutik och i bokhandeln Rosebud i butiken i Ateneum.

I det mynt som nu utges har avbildats ett verk av Schjerfbecks långa serie av självporträtt och i vilket konstnären porträtterar sig själv och sitt åldrande på ett ärligt och känsligt sätt. Skulptören Erja Tielinen har designat teckensidan av myntet.Specialmynten är lagliga betalningsmedel i samtliga euroländer.

”Specialmyntet Helene Schjerfbeck är en fin hedersbetygelse för konstnärens 150-årsjubileum. Särskilt glad är jag över att det första specialmyntet i vårt land med ett personmotiv uttryckligen avbildar en finländsk kvinnlig konstnär”, säger Ateneums museichef Maija Tanninen-Mattila.

Konst är ett trendigt myntmotiv

Av tradition har motiven på mynten varit regenter och naturbilder, men i synnerhet under de senaste tio åren har konstmotiven blivit populära på mynt. ”Numera finns konstnärer, författare och musiker på mynt i euroområdet, och också utanför det, mycket oftare än exempelvis under förra årtusendet”, säger Petri Virolainen, chefredaktör för tidningen Numismaatikko.

Helene Schjerfbeck utvecklade sig under sin långa karriär från historiska motiv mot modernare framställningar. Hennes konstnärliga produktion präglas av känslor, mänsklighet och en utmärkt teknisk skicklighet.

”Att väcka känslor är ofta också i myntvärlden den faktor, som gör att ett visst mynt skiljer sig från andra. Exempelvis vissa pengar som är favoriter bland numismatiker gillas inte alls av andra myntintresserade”, säger Virolainen.

Mer information:
Konstmuseet Ateneum, Informationschef Marja Istala Kumpunen, tfn 050 555 3551, mik@ateneum.fi

Konstmuseet Ateneum – Finlands nationalgalleri

Konstmuseet Ateneum har vårt lands största konstsamlingar, bland dessa de mest älskade verken av finländska mästare. Samlingen består av mer än 20 000 verk: målningar, skulpturer, grafik och teckningar från 1750-talet ända till de konstnärers produktion som inlett sin karriär på 1950-talet. Vid sidan om den permanenta samlingsutställningen ordnas växlande utställningar samt evenemang som kompletterar utställningsverksamheten, verkstäder, guidningar, föreläsningar, dans-, teater- och musikföreställningar samt tvärkonstnärligt program.