ti, fre 10–18 | ons, to 9–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Pressmeddelande: Ateneums utställningssäsong inleds med målningar och grafik av Eero Järnefelt
24.01.2013

 

Ateneums utställningssäsong 2013 inleds med en genomgång av Eero Järnefelts produktion. Utställningshelheten är indelad i två delar: i två salar på museets tredje våning visas några av Järnefelts mest berömda målningar, medan två salar på första våningen fokuserar på teckningar, skissböcker och grafik. Allt som allt visas 150 konstverk från Ateneums egna samlingar samt konstmuseerna i Träskända, Helsingfors, Åbo och Tavastehus, Ainola, Konststiftelsen Merita och privata samlingar.

Teman för utställningen som planerats av Ateneums intendent Heikki Malme är Koli och ödemarkslandskap, folklivsskildring, porträtt och konstnärens ateljéhem Suviranta vid Tusby träsk. I november 2013 har det gått 150 år sedan Järnefelt föddes. Utställningen ordnas i samarbete med sällskapet Eero Järnefeltin seura. Boken som utges i samband med utställningen fokuserar på Järnefelts konstgrafik och innehåller en illustrerad förteckning över Järnefelts hela grafiska produktion.

Sved med i Google Art Project

Eero Järnefelts mest kända målning Trälar under penningen (Sved) (1893) har blivit vald till att förevisas som s.k. gigapixelbild i Google Art Project. Gigapixel fotografering är en extremt skarp teknik och ett verk som fotograferats på detta sätt kan beskådas på nätet bättre än med bara ögat.

Google Art är ett globalt digitalt museum som erbjuder världens konstskatter till alla: besökarna kan vandra runt i museer i hela världen och betrakta verken detaljerat. Googles samarbetsparter i projektet representerar över 180 kända museer från 40 länder, och servicen täcker över 35.000 konstverk. Ateneums del publiceras på Google Art Projects sidor senare under detta år.

Eero Järnefelt (1863-1937)

Landskapsmåleriet hade från första början en viktig ställning i Eero Järnefelts konst. Hans lyriska förhållande till naturen syns i synnerhet i hans små konstverk med detaljer från naturen. Det ståtliga landskap som öppnar sig från toppen av Koli var ett återkommande motiv hos Järnefelt så gott som fram till hans död. I målningarna av landskapet i Koli har hösten en central ställning, men de andra årstiderna förekommer också i Järnefelts konst på ett eller annat sätt. Som andra friluftsmålare var han intresserad av olika väderfenomen och belysningseffekter.

Järnefelt målade molnmotiv redan under sina studier vid konstakademin i S:t Petersburg, och moln i olika väderleksförhållanden och årstider var ett motiv som fascinerade honom genom hela livet. På utställningen har målningarna som fokuserar på moln i olika ljusförhållanden samlats till en helhet bestående av 20 konstverk.

Eero Järnefelt var också en mycket skicklig porträttmålare, och på sin tid blev han ett slags officiell porträttmålare. Järnefelt var en objektiv och skarp iakttagare men han hade också en djup människoförståelse. På utställningen på Ateneum visas bland annat representationsporträtten av historikern J.R. Danielson-Kalmari och friherre Johan Philip Palmén.

Förutom officiella representationsporträtt visas också varma och känsliga porträtt av konstnärens hustru Saimi, deras fem barn och andra närstående.

En mer personlig och intim sida i konstnärskapet förmedlas av de målningar, teckningar och grafikarbeten som Järnefelt gjorde i sitt ateljéhem Suviranta vid Tusby träsk. Produktionen omfattar också flera satiriska och humoristiska konstverk, vilket är ett sällsynt drag i den finländska konsten.

Eero Järnefelt
25.1-28.4.2013
Konstmuseet Ateneum Brunnsgatan 2, 00100 Helsingfors, www.ateneum.fi
Öppettider: tis, fre 10-18; ons, tors 10-20; lör, sön 11-17, måndagar stängt
Biljetter: 15/13 euro (under utställningen 52 själar); 18.2-11.4 10/8 euro, gratis inträde för under 18-åringar.
Förhandsbiljetter: Lippupalvelus verksamhetsställen och nätbutik www.lippupalvelu.fi

Ytterligare information: informationschef Marja Istala Kumpunen, tfn 050 555 3551, mik@ateneum.fi

*****

Ateneums huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat, HOK-Elanto och KPMG.