ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Nyckel till barnens Ateneum

 

Det här är en guide för barnen och deras vuxna följeslagare. Vi har valt ut vissa av de mest omtyckta konstverken på Ateneum. Varje verk beskrivs i en kort introduktion som hjälper de vuxna att berätta närmare om det. Utom fakta om verken och upphovsmännen finns också en rad frågor som aktiverar och stöder barnen att själva fördjupa sig i konsten.

Det finns mycket att se på Ateneum, men det lönar sig inte att studera allt på samma gång. Lämplig tid för turen är 45 minuter. Bäst är det att välja ut 4–5 verk och bekanta sig ingående med dem. OBS! Urvalet verk som visas på museet varierar, men du kan använda sökfunktionen ovanför och checka om ett särskilt verk visas just nu.

Före turen är det bra att påminna barnen om reglerna på museet. Verken är omätligt värdefulla och får inte vidröras. Bara att snudda vid dem är absolut för mycket. I det stora salarna ekar det och minsta oväsen framkallar hårt buller. Ofta finns det många guidegrupper samtidigt i museet. Välj gärna ett verk som inte är alltför nära en annan grupp. Hos Ateneums information kan du checka dagens guidningsläge.

Guidens texter är gjorda för att hjälpa den vuxna och kan användas som introduktion i museets verk. De består av kortare faktasnuttar och frågor. Dryfta dem tillsammans. Ni får gärna sätta er på golvet och studera konstverken i lugn och ro.

Texterna bygger på våra egna barn- och skolelevsguidningar på Konstmuseet Ateneum. Vi erbjuder er vår mångåriga guidningserfarenhet till hjälp och önskar er ett upplysande, lärorikt och framför allt roligt museibesök!

Selina Finne (SF)
Emmi Jäkkö (EJ)


Lagra Nyckel till barnens Ateneum som pdf (12 sidor).

Verken utvalda till guiden:

Akseli Gallen-Kallela: Första undervisningen

Albert Edelfelt: I Luxembourg-trädgården i Paris

Johannes Takanen: Andromeda

Werner Holmberg: Kyrofors

Eero Järnefelt: Trälar under penningen (Sved)

Akseli Gallen-Kallela: Ainomyten

Hugo Simberg: Sårad ängel

Helene Schjerfbeck: Gosse som matar sin lilla syster

Ferdinand von Wright: Stridande tjädertuppar