ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Tilattavat teemaopastukset Ateneumin kokoelmiin

 

HUOM! Vaihdamme kokoelmaripustustamme usein, joten kaikkien teemaopastusten varaaminen ei aina ole mahdollista.

Suomen taiteen mesenaatit – lahjoituksia, testamentteja, taiteen rakkautta

Suomen taide-elämässä taiteen tukijoilla, mesenaateilla on ollut tärkeä rooli. Taidetta arvostavat keräilijät ja lahjoittajat ovat paitsi tukeneet suoraan taiteilijoita, myös kartuttaneet museoiden kokoelmia merkittävin lahjoituksin. Opastuksella tutustutaan Ateneumin taideteosten kautta Suomen taiteen mesenaatteihin, joita ilman Ateneumin kokoelmat eivät olisi sitä, mitä ne tänä päivänä ovat: Suomen kansallisaarteita.

Suomen historiaa taiteen kautta

Suomalaisen taulumaalauksen historia on moniin muihin länsimaihin verrattuna lyhyt – Ateneuminkin varhaisimmat teokset ovat 1700-luvun puolivälin paikkeilta. Silti museon kokoelmien teosten kautta hahmottuu mielenkiintoinen tarina Suomen kansan ja valtion kohtaloista kuluneiden vuosisatojen aikana. Suomen historian vaiheet nousevat opastuksella esiin paitsi niin kutsutuissa historiamaalauksissa, myös monissa muissa teoksissa, joissa historia ei erityisesti ole ollut aiheena – kansankuvauksissa, maisemamaalauksissa ja muotokuvissa.

Naisena Suomen taiteessa

Suomessa on pohjoismaisittainkin erityisen vahva naistaiteilijoiden perinne jo 1800-luvulta alkaen. Naistaiteilijat ovat olleet maamme taiteessa usein myös uranuurtajan asemassa. Opastus tutustuttaa näihin taiteilijoihin ja heidän teoksiinsa ja samalla yleisemmin naisen asemaan ja sen kehittymiseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Vuosi 2006 oli juhlavuosi – yleinen ja yhtäläinen ääni- ja vaalioikeus hyväksyttiin ensimmäisenä maailmassa Suomessa vuoden 1906 valtiopäivillä.

Pukeutumisen kulttuurihistoriaa

Vaatteet ovat viesti. Muotokuvamaalauksissa pukujen kuvaaminen on aina ollut avainasemassa – kertovathan vaatteet paitsi mallinsa persoonasta, myös kuvattavan yhteiskunnallisesta asemasta ja varallisuudesta. Myös silloin, kun ei ole kyse varsinaisesta muotokuvasta, taideteoksen henkilöiden vaatetuksesta voi lukea kiinnostavia asioita muun muassa aikakauden tyyleistä ja käsityötaidosta. Opastuksella tutustutaan Ateneumin teosten kautta pukeutumisen kiehtovaan maailmaan.

Lapsi Suomen taiteessa

Ateneumin taidekokoelmissa on lapsiaiheisia teoksia aina 1700-luvulta nykypäivään, Nils Schillmarkin Mansikkatyttö –teoksesta Rafael Wardin aurinkoisiin maalauksiin. Opastus  tutustuttaa Suomen taiteen lapsuuden kuvauksiin ja valottaa samalla lapsen aseman muutoksia työtä tekevästä paitaressusta tai toisaalta aikuismaisesta muotokuvamallista koulua käyviin ja leikkiviin poikiin ja tyttöihin. Lapsen oma, sisäinen maailma saa teoksissa monta hienoa tulkintaa.

Vauvan kanssa Ateneumiin

Vauvan kanssa -opastus rohkaisee lähtemään myös perheen pienimpien kanssa katsomaan aitoja taideteoksia Ateneumiin. Runsaat puoli tuntia kestävä vuorovaikutteinen opastus on suunnattu vauvaperheen lapsille ja aikuisille niin, että 0-3-vuotiaatkin voivat nauttia teosten kirkkaista väreistä ja selkeistä muodoista. Vauvan voi ottaa opastukselle mukaan naulakosta lainattavassa rintarepussa, sylissä tai omissa vaunuissa.