ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

I djurens tecken
16.02.2007 - 27.05.2007

 

Vårens stora utställning i Ateneum I djurens tecken består av gammal och ny konst med djurmotiv och visar hur konstnärerna har behandlat djurmotiv under olika tider. Utställningen omfattar över 350 konstverk av 180 konstnärer. De flesta kommer från Statens konstmuseums egna samlingar, dvs. Ateneum, Kiasma och Sinebrychoffs konstmuseum. Flera betydande konstverk har också lånats in från andra konstmuseer, från privata samlingar eller direkt från konstnärerna. Med på utställningen finns målningar, skulpturer, grafik, teckningar och fotografier, utvalda konstverk från 1500-talet fram till våra dagar.

Djuren är ett av de mest bestående motiven i den västerländska konsten. Utställningen är uppbyggd kring flera teman som visar hur djurens roll förändrats under århundradenas gång och ger en bakgrund till dagens allt mer jämställda förhållande mellan människan och djuren. Utställningens teman gör det möjligt att presentera delar av museernas samlingar som inte visats så ofta. De utvalda verkens ovanliga historiska tidsperspektiv ända från 1500-talet till våra dagar gör det också möjligt att göra intressanta jämförelser – det finns också mycket som inte förändrats under tidens gång.

Djuren spelar en viktig roll i våra myter, legender och berättelser. De har också på många olika sätt hört och hör fortfarande till vår vardag. Djuren var villebråd och boskap, själva grundvalen för människans försörjning. För länge sedan tämjde människan hästen som fick dra de tyngsta lassen och med fara för sitt liv bära krigare ut i strid. Idag använder vi hästen som ridhäst och travhäst. Vargen dresserades och förädlades och hunden blev vakt, vän och sällskap. Också katten som höll ladugården fri från möss och råttor har blivit ett spinnande keldjur, men fortfarande mån om sin självständighet. Så har djurens roll har förändrats under århundradena.

Studerande vid Konstindustriella högskolan har tillsammans med Maria Laukka och Alexander Reichstein gjort en egen Sagoskog för barnen där man kan stöta på underliga djur och läsa djursagor.

Vid utställningen hör ett digert kringprogram med djurmotiv för alla åldrar.