ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Medlemsbrev 4 / 2013
03.09.2013

 

Bästa Ateneumvän,

Finska Konstföreningens samlingar öppnades för allmänheten i Ateneum-byggnaden 13.10.1888, och Ateneums verksamhet som konstmuseet började. Under den första veckan besöktes museet av 577 personer.

Ateneums vänner gratulerar varmt konstmuseet Ateneum
som fyller 125 år 13.10.2013!

Ateneums vänner har glädjen och äran att inleda jubileumsåret genom att ordna Ateneum 125 år -festsupén fredag 18.10.
Utförligare info om festsupén i bifogad inbjudan.
Försäljningen av supékorten börjar måndag 9.9. kl. 9.00.

På födelsedagen 13.10 ordnas det i Ateneum bl.a. Tidsresa i Ateneum -guidningar kl. 11.30, 13.30 och 15.30, som är öppna för alla. Kl. 12 berättar FD Riitta Konttinen om Tusby träsks konstnärssamhälle, kl. 14 ordnas det en inledande föreläsning till utställningen Den förtrollande sjön och kl. 15 en diskussion ”Hurdant är nutidens konstnärssamhälle?” i Ateneumsalen. Födelsedagens hela program finns på Ateneums nätsida www.ateneum.fi/evenemang.

År 1888 drog Helene Schjerfbeck de sista penselstrecken på målningen Konvalescenten, målade Akseli Gallen-Kallela i Paris, studerade Pekka Halonen, Ellen Thesleff och Väinö Blomstedt vid Finska Konstföreningens ritskola i Ateneum. Då  öppnades även  dörrarna till konstmuseet för allmänheten för första gången. FOKUS: Samtidskonst för 125 år sedan -utställningen, som öppnas 11.10, samlar konstverk som är antingen gjorda eller anskaffade till Ateneums samling för 125 år sedan. FOKUS-utställningen visas i samband med samlingsutställningen och den inkluderar många pärlor i Ateneums samlingar, som med tiden blivit klassiker.

Till jubileumsårets ära ordnar Ateneum också en föreläsning- och diskussionsserie som fokuserar på konstsamlingarna. Under de korta visningstunder som ordnas en gång i månaden berättar museets personal, konstnärer och kuratorer om Ateneums aktuella konstverk. Under serien får vi till exempel en inblick i museets konservatorers arbete, till den internationella lån- och depositionsverksamheten av konstverk, samt till hur samlingens nyförvärv visas t.ex. i den kommande Tove Jansson -utställningen. Föreläsningsseriens program utges under hösten på nätet www.ateneum.fi/evenemang.

Den förtrollande sjön – Konstnärssamhället vid Tusby träsk -utställningen öppnas i Ateneum 11.10.2013.

I början av 1900-talet föds på Tusby träsks östra strand ett konstnärssamhälle, som var litet i storlek men fick en stor betydelse. I samhällets fem villor bodde och arbetade många av finska kulturlivets centrala företrädare med sina familjer: författaren Juhani Aho med sin konstnärshustru Venny Soldan-Brofeldt, kompositören Jean Sibelius, konstnärerna Eero Järnefelt och Pekka Halonen samt diktaren J. H. Erkko.
I utställningen Den förtrollande sjön dyker vi ner i livet och konsten hos den exceptionella konstnärs- och vänkretsen samt i den politiskt intressanta tiden. Utställningen belyser konstnärshemmens vardag och fest, barnens liv och de mångsidigt begåvade makornas betydande roll i samhället. Familjen och vardagen var starkt närvarande i det konstnärliga arbetet.
Utställningens kuratorer är professor Riitta Konttinen och Ateneums intendent Anna-Maria von Bonsdorff.
Ateneums vänners förhandsvernissage till Den förtrollande sjön – Konstnärssamhället vid Tusby träsk -utställningenordas på onsdag 9.10 kl. 18–20.

Under festivalen Korsdrag 11.–13.10 i Ateneums museisalar ordnas det intima konserter där vi förtrollas av toner från bl.a. Sibelius, Tjajkovskij och Grieg. Biljetterna från Biljettjänsten.
Mer information finns på Ateneums nätsida www.ateneum.fi/evenemang.

I Ateneums verkstad fortsätter verkstäder avsedda för alla under lördagar kl. 11–14 till och med 7.12. Höstens program finns på adressen www.ateneum.fi/verkstad.

 

MEDLEMSPROGRAM (arrangeras på finska)

Ti 17.9 kl. 17.00 Besöket till Ateljéstiftelsen vid Konstnärsgillet i Finland samt Vallgårds konstnärshus.
I Vallgårds konstnärshus finns det utöver Ateljéstiftelsens byrå arbetsutrymme för 125 konstnärer. Under besöket hör vi om stiftelsens verksamhet och gör en rond i huset och i konstnärers arbetsrum.
Anmälningstiden börjar på tisdag 10.9 kl. 9.00. Fritt inträde för Ateneums vänner, de 30 först anmälda ryms med i gruppen.

Ons 2.10 kl. 17.30 Vänföreningarnas gemensamma kväll
Ateneums vänner bjuder in Kiasmas och Konstmuseet Sinebrychoffs vänner för att fira en gemensam kväll i Ateneum. Kvällen börjar i Ateneumsalen, där museichef Maija Tanninen-Mattila berättar om Ateneums senaste nyheter och intendent Anna-Maria von Bonsdorff talar om utställningen Den förtrollande sjön Konstnärssamhället vid Tusby träsk som öppnas 11.10. Från Ateneumsalen fortsätter vi till museets tredje våning till Café-Bar Cubus för kaffeserveringen och umgänge.
Anmälningstiden börjar på torsdag 12.9 kl. 9.00. Fritt inträde för Ateneums vänner, de 60 först anmälda ryms med i gruppen.

Ons 9.10 kl. 18.00 Förhandsvernissage till Den förtrollande sjönKonstnärssamhället vid Tusby träsk -utställningen
Inbjudan för två till förhandsvernissagen skickas per post för alla som har betalat medlemsavgiften 2013. Välkommen!

Fre 18.10 kl. 18.30 Ateneum 125 år -festsupé
Mer om festsupén i bifogad inbjudan.
Försäljningen av supékorten börjar måndag 9.9. kl. 9.00.

Förmån till Festspelen
I Finlands fotografiska museum i Kabelfabriken fortsätter Helsingfors festspels utställning Surrealism och bländverk i fotokort från 1900-talets början till och med 15.12. Utställningen är internationellt sett den mest omfattande sammanställningen av den mångskiftande fotografiproduktionen i början av 1900-talet, som gav inspiration till många kända konstnärer. Ateneums vänner får med sitt medlemskort två utställningsbiljetter för priset av en (förmånen gäller normal inträdesavgift 8€.)

Förmån i Kiasmas bokhandel
Ateneums vänner får genom att uppvisa medlemskortet 10–20 % rabatt beroende på produkten från Kiasmas Rosebud bokhandel.

Anmälningen
Anmälningar till Ateneums vänners sammankomster görs per telefon till 040 171 9911 eller e-post vanner@ateneum.fi. Vid respektive sammankomst anges skilt när anmälningstiden börjar; anmälningar per e-post tas också emot fr.o.m. ifrågavarande dagar kl. 9. Alla intresserade ryms tyvärr inte alltid med i grupperna, så kom vänligen ihåg att vid behov att avboka er om ni är förhindrade att komma.

Solig höst!
Pasi från Ateneums vänner

Ändringar möjliga.