ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Medlemsbrev 3/12

 

Bästa Ateneumvän,

Jag är den nya styrelseordföranden för vår förening och hälsar dig hjärtligt. Ateneums vänner är Finlands äldsta museivänförening, och är även den överlägset största med mer än 2000 medlemmar,  som bedriver en mycket aktiv och mångsidig verksamhet. Vår förenings regler definierar klart verksamhetens huvudmål: att stödja och främja Konstmuseet Ateneums verksamhet och att fördjupa våra medlemmars kunskap om bildkonst. Medlemmarna kommer alltid att vara vänföreningens viktigaste resurs i verksamheten, överallt och mätt med alla mätare. Styrelsen vill därför även i praktiken utveckla  verksamheten på ett sådant sätt att det förhoppningsvis ökar medlemskårens tillfredsställelse. Dessutom vill vi aktivt skaffa nya vänner, bland annat ungdomar, i vår verksamhet. Alla förslag från medlemmarna för att utveckla vår verksamhet i detta avseende är mycket välkommet.

Ateneums vänners medlemskap och en lång tradition är en stor tillgång för oss, men samtidigt kommer dessa att förpliktiga föreningens styrelse att även se längre in i framtiden. Av museivänföreningar krävs i framtiden nya sätt att arbeta, så att föreningarna förblir livskraftiga och intressanta för medlemskårerna. Av denna anledning har styrelsen tillsatt en arbetsgrupp för att utarbeta ett preliminärt förslag till partiell reform av föreningens regler. Arbetsgruppens uppgift är att framföra ett ändringsförslag för medlemskåren att reformera reglerna för att dessa bättre skall svara mot den nuvarande verksamheten. Så att det möjliggör nya verksamhetsformer, t.ex. olika åtgärder vid marknadsförings- och medelanskaffning. På samma gång strävar vi efter att uppdatera våra regler så att dessa är motsvarar Patent- och registerstyrelsen anvisningar. Styrelsen kommer att informera medlemmarna i början av hösten så snart som arbetsgruppens framställning är klar, så intresserade medlemmar kan kommentera förslaget till oss under förberedelsefasen. Styrelsen avser att därefter tillkalla medlemmarna till ett extra möte för att behandla regeländringen under hösten.

Helene Schjerfbeck öppnas i början av juni i Ateneum: jag hoppas att alla vänner kommer att njuta av Helenes unika sällskap flera gånger under den begynnande sommaren och under hösten. I samband med denna fina storutställningen är vänföreningen glad över att kunna erbjuda sina medlemmar många evenemang och fördelar, av vilka information kan hittas på vår hemsida www.ateneum.fi/vanner.

Jag och hela föreningens styrelse önskar en mycket trevlig sommar för alla vänner!

Johanna Piisi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Redan innan öppnandet av utställningen är det möjligt att bekanta sig med Helene Schjerfbeck genom en dokumentärfilm. Den unga Schjerfbeck skildrar vår internationellt mest ansedda konstnärs väg till modernismen på 1880 talet. Schjerfbeck vistades 10 år i Europa. Det var en period i hennes liv då hon insöp tidsandan och de konstnärliga trenderna. Dokumentärfilmen är gjord i Frankrike och England och den är regisserad av Charlotte Airas. Filmen visas i Ateneumsalen tors 24.5 kl. 18.00 och varar 58 min. Föreställningen är öppen för alla, med fritt inträde för Ateneums vänner.
Ingen förhandsanmälning, det finns rum för 135 personer.

7.-9.9 Medlemsutfärd till Edinburgh

Reseprogrammet för medlemsutfärden till Edinburgh har preciserats:

7.9 fredag

Kl. 08:05 Avgång med Lufthansas flyg till Edinburgh via Frankfurt.
Kl. 12:45 Ankomst till Edinburgh, där vår engelskspråkiga guide möter oss.

 

Från flygfältet tar vi en sightseeingtur i Edinburgh som avslutas vid vårt hotell Barceló Edinburgh Carlton (lokal klassificering ****). Efter inkvarteringen finns en liten stund för t.ex. lunch.

På eftermiddagen ca kl. 15 besök i Holyrood Palace i Queen's Gallery på utställningenTreasures from the Queen's Palaces, som är arrangerad till äran av drottningens diamantjubileumsår. På utställningen visas bl.a. Rembrandts, Rubens och Canalettos målningar, Rafaels och Michelangelos teckningar samt Fabergés påskägg. Det är inte möjligt att arrangera en guidning till denna utställning, utan vi bekantar oss med utställningen på egen hand med hjälp av engelsk audioguide.

Efter utställningsbesöket: tid för att t.ex. besöka Holyrood Palace på egen hand (öppet till 18:00). Palatset är byggt på 1400-talet och efter att det kungliga hovet flyttade till palatset blev Edinburgh Skotlands huvudstad.

8.9 lördag

Efter frukost på hotellet besöker vi tillsamman med en guide Scottish National Gallerys Van Gogh to Kandinsky - Symbolist Landscape in Europe 1880-1910 -utställningen, som fokuserar på landskapsmålningar av Gauguin, Van Gogh, Munch, Mondrian samt Kandinsky, Monet och Whistler. I Edinburgh visas även verk av de finländska konstnärerna Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela och Hugo Simberg. Utställningen ses i Ateneum fr.o.m. november med en viss variation i urvalet av konstverk.

Vi har en guidning på utställningen och sen äter vi lunch gemensamt. Efter lunchen har vi en guidning till Edinburgh Castle. Slottet, som ligger på en klippa högt ovan staden, dominerar Edinburghs landskap och är stadens mest populära sevärdhet. Slottet fungerade som Skotlands kungliga slott till början av 1600-talet. Den äldsta byggnaden är från 1100-talet, men det har funnits bosättning på platsen redan dessförinnan.

På eftermiddagen finns det en möjlighet att bekanta sig med staden på egen hand.
På kvällen möjlighet till ett kollektivt kvällsmål.

9.9 söndag

Frukost på hotellet, utcheckning av hotellrum.
Vi åker till Rosslyn Chapel, som ligger i en liten by, Rosslyn, ca 30 minuter utanför Edinburgh. Det finns många berättelser och konspirationsteorier om frimurare och tempelriddare som förbinds till den här mystiska kyrkan byggd på 1400-talet samt legender, av vilken den mest berömda är den heliga Graal känd t.ex. från Da Vinci -koden. Enligt boken har den heliga Graal varit gömd i detta kapell.

Från Rosslyn fortsätter vi direkt till Edinburghs flygstation.
Kl. 18:30 Avgång med Lufthansas flyg till Helsingfors via Frankfurt
Kl. 01:50 Ankomst i Helsingfors (+ 1 dag, 10.9.)

Det preliminära priset för utfärd är
1050 e / person i dubbelrum
1190 e / person i enkelrum

I priset ingår:
- reguljärflyg Helsingfors - Edinburgh - Helsingfors i ekonomi klass, flygskatter och passageraravgifter
- flygplatstransfer i Edinburgh och sightseeingtur vid ankomst
- 2 nätters inkvartering och frukost på hotellet
- besök till Queen's Gallerys utställning
- guidning i Scottish National Gallerys utställning
- lunch på lördag
- guidning i Edinburgh Castle
- besök till Rosslyn Chapel
- inträdesavgifter till alla resemål

Anmälningstiden slutar på tisdag 5.6.

Som ansvarig researrangör fungerar Resviaria Oy.

Ge medlemskapet i present

Ateneums vänners medlemskap är ett fint sätt att gratulera t.ex. vårens utexaminerande. Det lättaste sättet att köpa medlemskapet är att fylla i den elektroniska anslutningsblanketten. I samband med "övrig information" skriv att medlemskapet är en gåva och  ge gåvogivarens kontaktuppgifter. Medlemskapet kan också köpas från Ateneums information.

Vänners kontor är stängt i juli. Ha en trevlig sommar!

Pasi

Ändringar möjliga.