ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Medlemsbrev 3 / 2014
18.06.2014

 

Bästa Ateneumvän,

Styrelsen för stiftelsen Nationalgalleriet valde FD Susanna Pettersson till ny museichef för Konstmuseet Ateneum. För närvarande arbetar hon som direktör för Finlands institut i London. Tidigare har hon bland annat arbetat som direktör för Alvar Aalto-stiftelsen och -museet och med olika uppgifter på Statens konstmuseum, föregångaren till Nationalgalleriet. En gång i tiden arbetade hon även som sekreterare för Ateneums vänner. Som Ateneums museichef börjar hon i oktober.
Vi gratulerar och hälsar Susanna välkommen tillbaka på Ateneum!

I augusti ordnas det mycket kringprogram på Ateneum under Tove Jansson -utställningen:
9.8 på Tove Janssons 100-årsdag framför Birgitta Ulfsson sånger och dikter av Tove i Ateneumsalen kl. 14 och 16, och utställningens kurator Tuula Karjalainen berättar om den älskade konstnärens liv och konstnärskap kl. 15 (på finska). I verkstaden görs kransar av papper och kartong kl. 11–14.
13.8 professor Tapio Markkanen föreläser i Ateneumsalen kl. 17 om Astronomi i Mumindalen (på finska). Man vet att Tove Jansson varit intresserad av astronomi och redan i den andra muminboken hotas Mumindalen en skrämmande komet. På föreläsningen presenterar professor Markkanen astronomi med synvinkel utgående ur Mumindalens invånare.
21.8 Konstens natt kl. 19 visas en dokumentärfilm Tove och Tooti i Europa (på finska), som baseras på Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs smalfilm material som de filmat under sina resor i Europa. I programmet finns det också en verkstad, sagoberättelser på finska och en inledande föreläsning på finska.
31.8 kl. 15 visas i Ateneumsalen dokumentärfilmen Muumilaakson vanki. I filmen kan man följa med historien om bildkonstnären som blir väldsberömd genom sin litterära produktion. Genom hela Tove Janssons liv tävlade mumintrollens framgångshistoria med hennes målarkarriär. Manuskriptet bygger på Toves brevväxling med fotografen Eva Konikoff och fästmannen Atos Wirtanen samt föräldrarna Viktor Jansson och Signe Hammarsten-Jansson. Dokumenten är regisserad av Charlotte Airas.
Dessa evenemang är öppna för alla och man kan inte reservera platser till dem. Hämta en dekal från informationen innan entrén till Ateneumsalen. Mer information finns på Ateneums nätsida www.ateneum.fi/evenemang.

 

SOMMARFÖRMÅNER!

Från Ateneum Butiken brickor av Tove Janssons konstverk i sommarerbjudande –6€!
Mystiskt landskap, Blå hyacint och Trädgård -verk har gjorts till konstbrickor till äran av Tove Jansson –utställningen. Nu för vännerna som en sommarförmån: stora brickor 29–42€ (norm. pris 35–48€), en liten bricka 19€ (norm. pris 25€). Rabatten fås genom uppvisande av medlemskortet vid kassan. Erbjudandet är giltigt för Ateneums vänner t.o.m. 31.7.2014.
Brickorna säljs enbart i Ateneum Butiken och i begränsad mängd!

Helsingfors konstmuseums utställning Maaria Wirkkala. Öppet läge – Carte Blanche i Tennispalats fås genom uppvisande av Ateneums vänners medlemskort, två biljetter för priset av en (10€) mellan 1.–13.7.

 

MEDLEMSPROGRAM (arrangeras på finska)

Fre 8.8 Tove Janssons monumentalmålningar samt Tove och skärgården -utställningen i Borgå Konstfabrik.
Vi gör en utfärd till Societetshuset i Fredrikshamn för att se Tove Janssons monumentalmålningar, till Kotkas barnkulturcenter och Ekami-yrkesinstitut. På vägen avviker vi till Tove och skärgården -utställningen i Borgå Konstfabrik.
Avfärd från Helsingfors kl. 10, ankomst ca kl. 18.
Bindande anmälan t.o.m. 30.6. Sammanlagt 50 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 1.7.
Priset 55€ inkluderar transport, inträde samt guidning och lunch i Borgå Konstfabrik.

Lö 16.8 Serlachius konstmuseet Gösta och Taiteilijatoveruutta -utställning i Tavastehus
Vi gör en utfärd till Serlachius konstmuseet Gösta, vars nybyggnad öppnades i början av juni. Där visas bl.a. Superpop!-utställingen om popkonst samt Eija Liisa Ahtilas projektionsinstallation Studier i Dramats Ekologi 1. På vägen hem besöker vi Tavastehus konstmuseums Taiteilijatoveruutta -utställning, som visar konst av Helene Schjerfbeck, Maria Wiik, Helena Westermarck och Ada Thilén. Utställningens kurator är professor emerita Riitta Konttinen.
Avfärd från Helsingfors kl. 7.30, ankomst ca kl. 18.15.
Bindande anmälan t.o.m. 30.6. Sammanlagt 50 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 1.7.
Priset 79€ inkluderar transport, inträde och guidningar i museer samt lunch i restaurang Gösta.

Ons 3.9 kl. 17.00 och 18.30 En guidning i Sandudds begravningsplats Konstnärsbacken
I Sandudds begravningsplats Konstnärskullen har ca 50 välmeriterade konstnärer blivit begravna, bl.a. Akseli Gallen-Kallela. Vi hör en guidning vid Konstnärskullen.
Bindande anmälan mellan 7.–14.8. Sammanlagt 20 Ateneums vänner ryms med i båda gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 15.8.
Priset av guidningen är 3€.

5.–6.9 Mecenaten Maire Gullichsen – konstutfärd till Björneborg
På resan gör vi en kulturrunda i Norrmarks bruksområde och besöker Villa Mairea. Huset, som byggdes år 1939, representerar modernism och är en av de mest kända verken av Alvar Aalto. Villa Mairea är ett unikt helhetskonstverk, och där visas en ansenlig kollektion av finsk och internationell konst och design.
Vi besöker Björneborgs konstmuseum, var visas bl.a. utställningen Pioni, lilja ja ruusupuu - Maire Gullichsen ja modernismi.
Därtill besöker vi Jusélius mausoleum i Käppäräs kyrkogård, som representerar nygotisk stil och vars freskomålningar är designade av Akseli Gallen-Kallela. De ursprungliga freskomålningarna förstördes vid en brand, de nuvarande freskomålningarna är kopior gjorda av konstnärens son Jorma Gallen-Kallela.
Avfärd från Helsingfors fredag 5.9 kl. 7.30, ankomst lördag 6.9 ca kl. 17.30
Bindande anmälan t.o.m. 30.6. Sammanlagt 30 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 1.7.
Priset 270€ (i enkelrum) / 240€ (i dubbelrum) inkluderar transport, inträde och guidningar vid resemålet, två luncher, supén i fiskrestaurang Merimesta samt inkvartering i Sokos Hotel Vaakuna.

1.–3.10 Konstutfärd till Frankfurt
På färden besöker vi bl.a. Helene Schjerfbeck -utställningen i Schirn Kunsthalle, Städel-museets samlingar, Museum für Moderne Kunst och Frankfurter Kunstvereins Matters of Time, Artists from Finland -utställningen.
Reseprogrammet och mer information.
Anmälan t.o.m. 30.6
. Sammanlagt 25 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 1.7.

Kommande program
På hösten besöker vi bl.a. Edward Munch – Livets dans -utställningen i det förnyade Didrichsens konstmuseum samt utställningen Kuvan paino – Antti Tanttu Tarvaspään vieraana. Det lönar sig också att pricka in 15.10 i almanackan, när Sibelius och konstens värld -utställningens förhandsvernissage arrangeras. Mer information om dessa och andra medlemsprogram i nästa medlemsbrev.

Anmälningar
Man kan anmäla sig till Ateneums vänners sammankomster via webblänkarna, per telefon till 040 171 9911 eller e-post vanner@ateneum.fi. Vid respektive sammankomst anges skilt när anmälningstiden är. Om det finns fler anmälda än det finns plats, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras. Alla intresserade ryms tyvärr inte alltid med i grupperna, så kom vänligen ihåg att avboka er vid behov. Med anmälan förbinder man sig att betala deltagaravgiften.

Trevlig sommar!
Pasi från Ateneums vänner

Ändringar möjliga.