ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Medlemsbrev 2/12

 

Bästa Ateneumvän,

ännu hinner man bekanta sig med den populära Carl Larsson - På spaning efter det goda livet -utställningen, som fortsätter i Ateneum t.o.m. 29.4.2012.

Nästa storutställning är Helene Schjerfbeck, som öppnas i början av juni. Detta år firar vi Helene Schjerfbeck (1862-1946) eftersom det gått 150 år sedan den älskade konstnären föddes. Under jubileumsåret sammanställer Konstmuseet Ateneum en omfattande utställning med närmare 300 konstverk som presenterar alla perioder i konstnärens produktion: historiska målningar och naturalistiska motiv från 1800-talet dessutom en ny modernistisk blomstring från 1900-talet.

De kända klassikerna kompletteras på Ateneum med aldrig tidigare eller sällan skådade konstverk av Schjerfbeck från flera privatsamlingar. Ett genomgående tema är Schjerfbecks dialog med mästarna inom världskonsten. Konstverken som inspirerats av El Greco visas på utställningen för första gången med två äkta verk av den spanska mästaren. Helene Schjerfbeck målade själv sina El Greco-tolkningar utifrån svartvita tryckbilder.

I anslutning till utställningen utges en så heltäckande förteckning som möjligt över Schjerfbecks konstverk. Kurator för Helene Schjerfbecks jubileumsutställning är Ateneums intendent Leena Ahtola-Moorhouse.

I samband med Ateneums samlingsutställning öppnas 20.4 en FOKUS-utställning med konstverk av Akseli Gallen-Kallela och andra konstnärer som arbetat i konstnärskollektivet i Taos i USA. I början av december 1923 reste Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) till USA, och i augusti 1924 flyttade han till Taos i New Mexico.

Av de landskap och ögonblicksbilder som Akseli Gallen-Kallela målade i Taos ingår sju stycken i Ateneums samlingar, och de visas nu på utställningen Konstnärsliv i Taos. Fyra konstverk återvänder hem från Finlands ambassad i Washington, USA, där de förvarats. Dessutom visas fem konstverk av konstnärer i konstnärskollektivet i Taos från USA:s ambassad i Helsingfors.

Konstmuseet Ateneums donationssamling av Rolando och Siv Pieraccini växer. Det nyaste konstverket i samlingen av italiensk konst är den värdefulla linjeetsningen av Giorgio Morandi (1890-1964). Konstverket visas på Ateneums samlingsutställning till slutet av april med tre andra konstverk av Morandi som tidigare anslutits till donationssamlingen.

ÅRSMÖTE

Ateneums vänner rf hade sitt stadgeenliga årsmöte den 21 mars. 19 av föreningens medlemmar var närvarande. Årsmötet valde Johanna Piisi som föreningens nya ordförande. Tidigare ordförande Selma Green fortsätter som viceordförande. Som den andra viceordföranden fortsätter Antti Tanttu. I styrelsen fortsätter Laura Aalto, Aulis Kohvakka, Riitta-Leena Paunio, Bruno Taajamaa och Maija Tanninen-Mattila.

Årsmötet beslutade kvarhålla medlemsavgifterna, dvs. medlemsavgifterna år 2012 är: enskild medlem 45 €, studerande- eller juniormedlem 10 €, familjemedlemskap 75 €, ständig medlem 350 € och understödande medlem 1 000 €.

ÅRETS MEDLEMSAVGIFTER OCH NYA MEDLEMSKORT

Ni får räkningen för inbetalning av årets medlemsavgift per e-post. Vänligen använd räkningens referensnummer när ni betalar. Om något inte stämmer i er räkning eller om den saknas, ta kontakt med sekreteraren. Räkningar skickas inte till dem som har anslutit sig till föreningen och betalat sin medlemsavgift tidigare i år.
MEDLEMSKORT FÖRNYAS - i Ateneums information får ni ett nytt medlemskort en dryg vecka efter betalningstiden (eller tidigare med kvittot). Också ständiga medlemmar samt medlemmar som redan i början av året har hämtat 2012-årsdekal får nya medlemskort från Ateneums information. De gamla medlemskorten är giltiga t.o.m. slutet av april.
Vänligen meddela sekreteraren i fall ni vill avsluta ert medlemskap.


MEDLEMSPROGRAM (arrangeras på finska)

Lö 5.5 I Helene Schjerfbecks fotspår i Ekenäs och Snappertuna

I maj åker vi till Ekenäs och Snappertuna och gör dramatiserade vandringar i Helene Schjerfbecks fotspår. Dessutom besöker vi museicentrum EKTAs Helene Schjerfbecks liv och konst samt Helene Schjerfbecks syskonsjälar -utställningarna. Dagens program:

kl. 10.00 avresa från Järnvägstorget i Helsingfors
kl. 11.15 lunch på Svenska Klubben i Ekenäs
kl. 12.30 I Helene Schjerfbecks fotspår - en dramatiserad vandring
Helene Schjerfbeck bodde i Ekenäs somrarna 1918-1920 samt permanent 1925-1941. Med guiden gör vi en dramatiserad vandring och ser platser där Schjerfbeck bott och motiv hon målat. Efter promenaden, som tar 1t 20min., besöker vi Helene Schjerfbecks liv och konst samt Helene Schjerfbecks syskonsjälar -utställningarna och njuter av Schjerfbeck-bakelser i museikaféet.
kl. 15.00 fortsätter vi till Snappertuna
kl. 15.30 Vandra med Helene i Snappertuna - en dramatiserad vandring
Helene Schjerfbeck vistades somrarna 1890-91 i Snappertuna och målade av Raseborgs å, Snappertuna kyrka och landskap. Vi börjar vår dramatiserade vandring från Snappertuna kyrka, bekantar oss med Forngårdens museum och fortsätter längs Kärleksstigen till Raseborgs ruiner. Efter promenaden, som tar ca en timme, fikar vi i Slottsknektens stuga. Tillbaka i Helsingfors är vi ca kl. 18.30.

OBS! Resan innehåller mycket promenad, kom ihåg att utrusta sig med lämpliga skor och utrustning.
Priset 65€ inkluderar transport, de dramatiserade vandringarna med guiden, inträde och guidningar i utställningarna, Forngårdens museum och Raseborgs ruiner, lunch och kaffe i Ekenäs samt kaffe i Snappertuna.
Anmälningstiden börjar på onsdag 18.4 kl. 9.00. De 40 först anmälda ryms med i gruppen.

Ons 30.5 kl. 10.15 och 11.00 Förhandstitt påHelene Schjerfbeck -jubileumsutställningen
Ateneums vänner har möjlighet att se Helene Schjerfbeck -utställningen innan den öppnas.
Anmälningstiden börjar på tisdag 22.5 kl. 9.00. Fritt inträde för Ateneums vänner, de 15 först anmälda ryms med i båda grupp.

Ons 30.5 kl. 17.00 Besök till Konststiftelsen Meritas jubileumsutställning
Konststiftelsen Merita fyller tio år och presenterar sina konstskatter i en jubileumsutställning i Helsingfors, i Gamla banksalen (Aleksandersgatan 36 B).
Anmälningstiden börjar på torsdag 3.5 kl. 9.00. Priset 12€ inkluderar inträde till utställningen och guidningen. De 30 först anmälda ryms med i gruppen.

Ons 6.6 kl. 18.00 Helene Schjerfbeck -utställningens visning
Ateneums vänner har en möjlighet att delta i Helene Schjerfbeck -utställningens visning onsdag 6.6 kl. 18.00 i Ateneumsalen.
Ingen förhandsanmälning, det finns rum för 135 personer. Fritt inträde för Ateneums vänner, hämta en inlednings dekal från Ateneums information.

Lö 16.6 sommarutfärd till Konstcentret Salmela
I juni gör vi en önskad utfärd till Konstcentret Salmela i Mäntyharju. Sommarens bildkonstnärer i Salmela är bl.a. Tuula Lehtinen, Tapani Mikkonen, Marika Mäkelä, Tuomas Mäntynen och Arvo Siikamäki.
Avgång från Helsingfors lördag 16.6 kl. 9.00, ankomst ca. kl. 18.30.
Priset 63€ inkluderar transport, inträde och guidning samt buffet-lunch i Salmela.
Anmälningstiden börjar på tisdag 8.5 kl. 9.00. De 40 först anmälda ryms med i gruppen.

Kommande program:
I höst reser vi till Edinburgh för att bekanta oss med Scottish National Gallerys Van Gogh to Kandinsky: Symbolist Landscape in Europe 1880-1910 -utställningen, som ses i Ateneum i årslutet med till en del varierande urval av konstverk. Andra mål under resan är Edinburgh slott, Palace of Holyroodhouse och Rosslyn Chapel lite utanför Edinburgh. Resans tidpunkt är 7.-9.9.
Se reseprogram och pris
Förfrågan och anmälningar fr.o.m. onsdag 9.5.


GE MEDLEMSKAPET I PRESENT
Ett medlemskap i Ateneums vänner är ett fint sätt att gratulera på morsdagen eller vårens utexaminerande. Medlemskapet kan köpas vid Ateneums informationsdisk eller fylla i den elektroniska anslutningsblanketten på www.ateneum.fi/ateneumsvanner. I övrig information skriv ner att medlemskapet är en gåva och gåvogivarens kontaktuppgifter.

52 själar - Symbolismens landskap 1880-1910 -utställningen i Ateneum (16.11.2012-17.2.2013):
I november öppnas det i Ateneum en unik storutställning ägnad åt symbolistiska landskap. På utställningen visas ett stort urval lyriska, mystiska och sinnliga naturtolkningar från 1880-talet till 1910-talet. Utställningen fokuserar på landskapsmålningar av Gauguin, Van Gogh, Munch, Mondrian samt Kandinsky, Monet och Whistler. Dessutom finns här bekanta europeiska konstnärer såsom Hammershøi, Hodler, Signac, Strindberg, Leighton och Millais. Av finländska konstnärer visas verk av Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg och Ellen Thesleff. Utställningen har sammanlagt konstverk av 52 konstnärer.

Utställningen medför också undantag i museets inträdesavgifter. Ateneums vänners gratis inträde gäller inte under utställningen, men inträde med medlemskortet kostar 10 € (normalpris 15 €). Vännerna får möjlighet att bekanta sig med utställningen också på förhandsvernissage.

Anmälningen
Anmälningar till Ateneums vänners sammankomster riktas per telefon till 040 171 9911 eller e-post vanner@ateneum.fi om det inget annat nämns vid evenemangs information. Vid respektive sammankomst anges skilt när anmälningstiden börjar; anmälningar per e-post tas också emot fr.o.m. ifrågavarande dagar kl. 9. Eftersom föreningen bara har en telefonlinje kan den vara mycket upptagen före de populäraste sammankomsterna. Alla intresserade ryms tyvärr inte alltid med i grupperna, så kom vänligen ihåg att vid behov avboka er.

Solig vår och sommar!

Pasi från Ateneums vänner

Ändringar möjliga.