ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Medlemsbrev 2 / 2014
25.03.2014

 

Bästa Ateneumvän,

När jag skriver dettahar det gått ett par dagar sedan vi höll föreningens förhandsvernissage i Tove Jansson -utställningen, som hölls i Ateneum 12.3.2014. Vi gjorde ett publikrekord i föreningens historia, mer än 1300 inbjudna gäster deltog i evenemanget. Kvällen varmycket lyckad. Ett varmt tack går i första hand till de glada kvällsgästerna samt till utställningens kurator FD Tuula Karjalainen och Ateneums professionella och vänliga personal.

På förhandsvernissagekvällen var det en person som dock lyste över alla andra, mästaren Tove Jansson som föddes år 1914. Ateneums utställning är fullkomligt förtrollande och förvånande i sitt omfång. Jämsides med utställningen har man utgivit Tuula Karjalainens bok om Jansson ”Arbeta och älska” som utgör en intressant läsning. Jag tror, att med Janssons utställning slår Ateneum igen ett publikrekord. Lyckligtvis är denna unika utställning öppen till september månad.

Ateneum har redan över 2600 vänner dvs. föreningens antal medlemmar ökar år för år. Som jag redan i sista årets medlemsbrev konstaterade, är det levande och växande medlemskapet en förutsättning för utvecklingen av vår verksamhet. Det är glädjande att nya medlemmar ansluter sig till verksamheten samt att de gamla är aktivt med och under många år.Styrelsen mottar gärna utvecklingsförslag och idéer från medlemmar med anknytning till vår verksamhet.

Med styrelsen förslag samt beslut under föreningens årsmöte som hölls i mars kvarhålls de årliga medlemsavgifterna. Medlemskapet 2014 är giltigt till marsmånad 2015: nu är det alltså en utmärkt tid att be era vänner och bekanta med i vår verksamhet. Förenings medlemskap ger fritt inträde till Ateneum samt många andra förmåner. Man kan ansluta sig som medlem på vår nätsida eller i Ateneums information, där finns det också mer information om medlemsförmåner.

Vid vårens årsmöte nedlade museichef Maija Tanninen-Mattila sitt mandat i styrelsen, eftersom hon efter sina framgångsrika år i Ateneum har övertagit chefskapet på Helsingfors konstmuseum. På hela föreningens vägnar vill jag ännu en gång tacka Maija både för hennes stora insats som museichef och för det aktiva styrelsearbetet för vår förening. Hon efterträddes i styrelsen av Ateneums tf. museichef Timo Huusko. Jag hälsar Timo varmt välkommen till vår förenings styrelse.

Vänföreningen har igen ett aktivt och mycket händelserikt år framför sig. Om kommande evenemang, resor och andra medlemsförmåner informeras såväl i medlemsbrev som på våra nätsidor. Dessutom kan du alltid vara i kontakt med verksamhetsledare Pasi Järvinen. Jag vill också tacka Pasi för det förflutna, framgångsrika året och önskar honom arbetsglädje med oss också i fortsättningen.

Jag önskar för min del såsom på hela föreningens styrelses vägnar glädjefulla vårdagar för er alla!

Johanna Piisi
styrelsen ordförande

PS
Nästa höst träffar vi vår nationalkompositör Jean Sibeliusi Ateneum…

****************************************************************************************

Under Tove Jansson -utställningen öppnas museet onsdagar och torsdagar redan kl. 9.00, samt lördagar och söndagar redan kl. 10.00.

I Tablo Ateneum visas 14.3–7.9 fotograf Stefan Bremers bilder. Den karga och klippiga ön Klovharun utgjorde i tiotals år sommarställe för Tove Jansson och Tuulikki Pietilä. Bremer tillbringade en vecka på ön i förra juli. Resultatet av vistelsen är en bildserie som visas nu på restaurang Tablo i Ateneum.

Under Tove Jansson -utställningen ordnas det mycket kringprogram:
10.4Toves många ansikten -seminariet diskuterar experterna, bl.a. utställningens kurator, FD Tuula Karjalainen, redaktören och författaren Ville Hänninen, serierådet Juhani Tolvanen och konstnärens brorsdotter Sophia Jansson. Dagen avslutas med en paneldiskussion.
12.6 Helsingforsdagen visas i Ateneumsalen Haru - Yksinäisten saari (Ensamhetens ö) -dokumentärfilmen, som handlar om Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs kära gömställe Klovharun. Kanerva Cederström och Riikka Tanner, som klippt ihop dokumentären av det material som Tuulikki Pietilä spelat in på smalfilm, presenterar dokumentären. Därutöver berättar fotograf Stefan Bremer, som besökte ön i somras, om utställningen med foton från ön som visas i museets restaurang.
9.8 på Tove Janssons 100-årsdag framför Birgitta Ulfsson sånger och dikter av Tove i Ateneumsalen, och utställningens kurator Tuula Karjalainen berättar om den älskade konstnärens liv och konstnärskap.
Dessa evenemang är öppna för alla och man kan inte reservera platser till dem. Exakta klockslag kommer att befästas under våren och de finns på Ateneums nätsida www.ateneum.fi/evenemang.

ÅRETS MEDLEMSAVGIFTER
Ni får räkningen för inbetalning av årets medlemsavgift per post. Vänligen använd räkningens referensnummer när ni betalar. Räkningar skickas inte till dem som har anslutit sig till föreningen och betalat sin medlemsavgift tidigare i år. Medlemsavgiften 2013 är giltig t.o.m. räkningens förfallodag.
I Ateneums information får ni 2014 årsdekalen i medlemskortet en dryg vecka efter betalningstiden (eller tidigare med kvittot).
Vänligen meddela i fall ni vill avsluta ert medlemskap.

MEDLEMSPROGRAM (arrangeras på finska)

Må 7.4. klo 17.00 Besök i Tove Janssons ateljé
I 1944 hyrde Tove Jansson för sin tornateljé en vindsvåning på Ulrikasborg. Hon bodde och arbetade i sitt ateljéhem nästan 60 år och det är ännu i nästan ursprungliga utseende. Konstnärens brorsdotter, Moomin Characters styrelseordförande samt konstnärlig ledare Sophia Jansson presenterar sin fasters ateljé för Ateneums vänner.
Anmälningstiden utgick 3.4. Sammanlagt 20 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med får besked om detta 4.4. Besöket är gratis.

To 15.5. klo 17.00 Besöket till Pärlor – samling Wulff -utställningen i Villa Gyllenberg
I specialutställningen ingår sådana finländska målningar från 1850- till 1940-talet som sällan visats offentligt.Utställningen består av verk av 27 konstnärer och den sk. finländska guldåldern är särskilt rikligt representerad. Utställningens konstnärer är bl.a. Albert Edelfelt, Alfred William Finch, Axel Gallén, Pekka Halonen, Werner Holmberg, Amélie Lundahl, Hjalmar Munsterhjelm, Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff och Maria Wiik.
Anmälningstiden utgick 16.4. Sammanlagt 40 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras. Priset 16€ inkluderar inträde, guidning samt kaffe och bulle i Villa Gyllenberg.

Ti 27.5. klo 18.00 Besöket till Hagalunds ateljéhus
I Konstnärsgillet i Finlands ateljéstiftelses ateljéhus i Hagalund finns det fyra arbetsrum samt sex ateljélägenheter. Vi bekantar oss med huset och dess konstnärer under bildhuggaren Pekka Jylhäs ledning.
Anmälningstiden utgick 3.5. Sammanlagt 30 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras. Besöket är gratis.

Ti klo 17.00 På resa med kvinnor -utställningens visning
Konstmuseet Sinebrychoffs På resa med kvinnor - Verk ur Ateneums samlingar -utställning berättar om kvinnliga konstnärers resande i utlandet med hjälp av konstverk som de skapade under sina utlandsvistelser. Bland konstverken finns några av de mest omtyckta verken ur Ateneums samlingar, bl.a. verk av Helene Schjerfbeck, Maria Wiik, Elin Danielson-Gambogin, Sigrid Schaumanin, Ellen Thesleff och många andra kvinnliga konstnärer. Utställningens kurator,Ateneums amanuens Anne-Maria Pennonen berättar om utställningen i Ateneumsalen kl. 17.
Ingen förhandsanmälning, det finns rum för 135 personer. Sammankomsten är gratis, hämta en dekal från informationen och visa upp medlemskortet vid ingången till Ateneumsalen.

Lö 14.6. Sommarutfärd till Konstcentret Salmela
I juni gör vi en efterfrågad utfärd till Konstcentret Salmelas jubileumsutställning. Sommarens konstnärer i Salmela är Tero Laaksonen, Jussi TwoSeven, Antti Huovinen, Lidia Joki, Pia Kousa, Susanna Pälviä, Carolina von Schantz, Kia Taegen, Netta Tiitinen, Eero Hiironen och Kauko Kortelainen. Som sommarens unga konstnär i Salmela har valts bildkonstnär Tiina Suikkanen. I minnesutställning visas verk från Juhana Blomstedt, Kimmo Kaivanto, Ukri Merikanto, Esko Tirronen och Nina Terno.
Avfärd från Helsingfors kl. 9.00, ankomst ca kl. 18.30.
Anmälningstiden utgick 5.5. Sammanlagt 45 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras. Priset 65€ inkluderar transport, inträde och guidning samt buffet-lunch i Salmela.

Kommande program
På hösten resar vi till Björneborg för att bekanta oss med Villa Mairea, Juselius mausoleum och Björneborgs konstmuseum, samt Schirn Kunsthalles Helene Schjerfbeck -utställning i Frankfurt, som organiseras i samarbete med konstmuseet Ateneum och dess vänner. Preliminär tidpunkt för resan till Frankfurt är 2.–4.10, mer information om resor i nästa medlemsbrev.

Anmälningar
Man kan anmäla sig till Ateneums vänners sammankomster via webblänkarna, per telefon till 040 171 9911 eller e-post vanner@ateneum.fi. Vid respektive sammankomst anges separat när anmälningstiden slutar. Om det finns fler anmälda än det finns plats, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras. Alla intresserade ryms tyvärr inte alltid med i grupperna, så kom vänligen ihåg att avboka er vid behov. Med anmälan förbinder man sig att betala deltagaravgiften.

Soliga vårdagar!
Pasi från Ateneums vänner

Ändringar möjliga.