ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Medlemsbrev 2 / 2013
02.04.2013

 

Bästa Ateneumvän,

Slottets skatter –konst från Presidentens slott -utställningen öppnas 12.4. Medan Presidentens slott grundrenoveras har allmänheten en unik chans att se de skatter som varit i skymundan för allmänheten. Konstverken i Presidentens slott härstammar närmast från två samlingar. Den äldre helheten utgörs av kejserliga konstsamlingen. Samlingens första verk köptes i mitten av 1850-talet och de sista 1897. En annan stor grupp omfattar depositionssamlingen från konstmuseet Ateneum, och den har i sin tur sammanställts under självständighetstiden. Då tjänade palatset för en lång period som republikens presidenters bostad samt arbets- och representationsutrymme.
Konstsamlingen som placerades i det kejserliga palatset, och senare i Presidentens slott, ingår i en gammal tradition. Konsten var en väsentlig del av interiörerna i de europeiska palatsen, slotten och herrgårdarna. I Finland representerar Presidentens slott den högsta samhällsmakten och palatsets konstsamling avspeglar därmed maktens yttre uttrycksformer som värdighet, elegans, bildning, högklassighet, god smak och kontinuitet.
Samlingens dominerande teman återspeglar också maktens olika former. De första målningarna som inköptes till den kejserliga samlingen hänger ihop med Krimkriget och försvaret av kejsarens landområden. Många storståtliga landskap visar geografiska särdrag och klimatförhållanden på olika områden i Finland. Marina motiv med fartyg syftar på handelssjöfarten och förbindelserna med den övriga världen, medan porträtten av presidenterna personifierar den högsta folkvalda makten.
Dessutom har samlingarna i slottet utökats med porträtt av presidenternas makar. På den här utställningen möts porträtten av presidenterna och deras äkta hälfter för första gången i samma rum.
Genom utställningens audioguide kan besökaren höra den nuvarande presidenten och hans maka samt tidigare presidenter och deras makar berätta om konstverken på Presidentens slott. Var och en av dem har valt ut ett särskilt tilltalande konstverk och kommenterat det. Presidenterna och deras makar läser själv de finskspråkiga inspelningarna, och fru Tellervo Koivisto svarar också för sin mans, President Mauno Koivistos, andel. Guidningen har också bandats på svenska och engelska.

Eero Järnefelt 150 år samt I symbolismens anda -utställningshelheterna fortsätter till 28.4. Under Eero Järnefelt -utställningen i sal fem på bottenvåningen är det möjligt att bekanta sig med Statens konstmuseums konservatorer i arbete. En jourhavande konservator är på plats onsdagar kl. 1011 och torsdagar kl. 1516, då man kan besöka konserveringsutrummet. Andra tider kan man se hur arbetet framskrider genom en tittglugg.

I Ateneumsalen ordnas det under våren många expertföreläsningar (på finska):
Lö 4.5 kl. 12 professor Laura Kolbes tema är konst i Finland under autonomins tid och kl. 13 Slottets skatter -utställningens kurator, projektledare Erkki Anttonen berättar om Presidentens slotts konstsamlingar.
Lö 18.5 kl. 12 Statens konstmuseums konservatorer Pia Hurri och Sami Supply berättar om konserveringsarbetet med målningarna från Presidentens slott och kl. 13 föreläser FM (disp.) Jukka Relas om bl.a slottets inredning med temat Slottet - Kejsarens och presidenternas residens i Helsingfors.
Föreläsningarna är öppna för alla museigäster och man kan inte reservera platser på förhand. Deltagandet är fritt för Ateneums vänner, kom ihåg att hämta en inträdesdekal från kassan.
Mer information om evenemang finns på Ateneums nätsidor www.ateneum.fi/evenemang.

I Ateneums verkstad fortsätter verkstäder som är öppna för alla under lördagar tom. 20.4 samt 4.5 och 18.5 kl. 11–14. I programmet finns bl.a. målning och grafik. Vårens program finns på adressen www.ateneum.fi/verkstad.


ÅRSMÖTE
Ateneums vänner rf hade sitt stadgeenliga årsmöte den 13 mars i Ateneum. 28 av föreningens medlemmar var närvarande. Årsmötet valde Johanna Piisi att fortsätta som föreningens ordförande. Föreningens andra viceordförande Selma Green nedlade sitt mandat i styrelsen, hon efterträddes i styrelsen av Juhani Lemmetti. I styrelsen fortsätter Laura Aalto, Aulis Kohvakka, Riitta-Leena Paunio, Bruno Taajamaa, Antti Tanttu och Maija Tanninen-Mattila.
Årsmötet beslutade kvarhålla de årliga medlemsavgifterna, dvs. medlemsavgifterna år 2013 är: enskild medlem 45 €, studerande- eller juniormedlem 10 €, familjemedlemskap 75 € och understödande medlem 1 000 €. Årsmöte beslutade att höja avgiften för ständigt medlemskap, den nya avgiften är 900 €.

ÅRETS MEDLEMSAVGIFTER
Räkningen för inbetalning av årets medlemsavgift får ni per post. Vänligen använd räkningens referensnummer när ni betalar. Räkningar skickas inte till dem som har anslutit sig till föreningen och betalat sin medlemsavgift tidigare i år. Medlemsavgiften 2012 är giltig t.o.m. räkningens förfallodag.
I Ateneums information får ni 2013 årsdekalen i medlemskortet en dryg vecka efter betalningstiden (eller tidigare med kvittot).
Vänligen meddela i fall ni vill avsluta ert medlemskap.


MEDLEMSPROGRAM (arrangeras på finska)

To 18.4 kl. 17.00 Slottets skatter-utställningens visning
Slottets skatter -utställningens kuratorer, intendent Sointu Fritze och projektledare Erkki Anttonen, samt utställningsarkitekten Marjaana Kinnermä berättar om utställningen, dess planering och byggning i Ateneumsalen.
Ingen förhandsanmälning, det finns rum för 135 personer. Sammankomsten är gratis för Ateneums vänner, visa upp medlemskortet vid ingången till Ateneumsalen.

To 25.4 kl. 17.00 Besök till Konststiftelsen Meritas moderna och samtidskonst utställning
I Konststiftelsen Meritas moderna och samtidskonst utställning visas verk från bl.a. Juhana Blomstedt, Sam Vanni, Leena Luostarinen, Tove Jansson, Anitra Lucander, Ahti Lavonen och Reidar Särestöniemi. Utställningen besöker i grupper av tio personer.
Anmälningstiden börjar på tisdag 9.4 kl. 9.00. Priset 36€ inkluderar inträde till utställningen och guidningen. De 20 först anmälda ryms med i gruppen.
Konststiftelsen Meritasäljer en del av sin samling i en pop up -butik, som är öppen nästa gång lö 6.4 kl. 12–15samt ti–ons 9.–10.4 kl. 12–17. Verken kan inte reserveras i förväg eller lämnas in till förvaring i butiken, och inköp kan man endast betala med betal- och kreditkort, inte med kontanter.Butiken finns i Aleksis Kivis gata 3–5 i gatuplan, mer information: artmerita.fi/se/popup.htm

To 16.5 kl. 17.00 Besök och föreläsning i Bukowskis Auktioner
Bukowskis Finlands chef, chefintendent för klassisk och modern konst Christian Boman berättar om klassisk och rysk konst samt konsthantverk.
Anmälningstiden börjar på onsdag 24.4 kl. 9.00. De 50 först anmälda ryms med i gruppen, deltagandet är fritt för Ateneums vänner.

Lö 25.5 Utfärd till konstnärshem Ainola och Ahola samt Träskända konstmuseum
Konstutfärden i maj anknyter till Konstnärssamhället vid Tusby träsk -utställningen som öppnas i Ateneum i hösten. Vi bekantar oss med konstnärshem Ainola och Ahola samt Träskända konstmuseums Nimimerkki VSB - Venny Soldan-Brofeldt 150-v. -utställningen.
Avresa kl. 10.00 från Helsingfors. Först har vi en guidning i Ainola och dricker kaffe i Ainolas kafé. Därifrån fortsätter vi till Ahola, med guidningen ”liv i konstnärssamhället”, vi bekantar oss med konstnärshemmets liv och besökare år 1897–1911.
Från Ahola styr vi till en sen lunch i Vanhankylä herrgård, där vi njuter Husbondens lunch: som förrätt laxfärs, som huvudrätt kalops, och som efterrätt kaffe och bär i likörmarinad med vispgrädde.
Efter måltiden fortsätter till Träskända för en guidning i Nimimerkki VSB - Venny Soldan-Brofeldt 150-v. -utställningen. Tillbaka i Helsingfors är vi ca kl. 18.
Priset 61€ inkluderar transport, inträde och guidningar, samt kaffe och lunch.
Anmälningstiden börjar onsdagen 17.4 kl. 9.00. De 50 först anmälda ryms med i gruppen.

7.–8.6 Konstutfärd till Tallinn
På sommarens konstutfärd besöker vi Finlands ambassad i Tallinn, Kadrioru kunstimuuseums Repin. Ryska mästares liv och produktion i Finland -utställningen, vars alla verk är utlånade från Ateneum, samt Lennusadam havsmuseum. Avresa fre 7.6 kl. 7.30, tillbaka i Helsingfors är vi lö 8.6 kl. 20.30.
Priset 262€ (om gruppstorlek 40 personer) inkluderar båtresor med däcksplatser, inträde och guidningar i museerna, busstransport i Tallinn mellan hamnen, museerna och hotellet, lunch på fredag, inkvartering och frukost i femstjärnigt Savoy Boutique -hotellet. Med en tilläggsavgift är det möjligt att få en bufféfrukost på utresan (10€), Puccinis Tosca -operan på fredagskvällen (biljetterna 20–33€ beroende på platsen) samt buffébordet under returresan på båten (24€). Enkelrumstillägg 70€.
Anmälningstiden börjar på onsdag 10.4 kl. 9.00. De 40 först anmälda ryms med i gruppen.

Kommande program:
På hösten 7.9 far vi på en annan utfärd till Träskanda, på programmet står Pehmeästi - Eero Järnefelt 150-v. -utställningen samt konstnärshemmen Suviranta och Halosenniemi. Mer information om utfärden i nästa medlemsbrev. Kom ihåg, att ni kan komma med idéer och önskningar i anknytning till det kommande medlemsprogrammet.


Anmälningen
Anmälningar till Ateneums vänners sammankomster görs per telefon till 040 171 9911 eller e-post vanner@ateneum.fi om inget annat nämns i samband med evenemangs information. Vid respektive sammankomst anges skilt när anmälningstiden börjar; anmälningar per e-post tas också emot fr.o.m. ifrågavarande dagar kl. 9. Eftersom föreningen bara har en telefonlinje kan den vara mycket upptagen före de populäraste sammankomsterna. Alla intresserade ryms tyvärr inte alltid med i grupperna, så kom vänligen ihåg att vid behov att avboka er.

Trevlig vår!
Pasi från Ateneums vänner

Ändringar möjliga.