ti, fre 10–18 | ons, to 9–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Maurice Denis

 

Maurice Denis (1870-1943) är känd för sitt dekorativa måleri, och hörde till de konstnärer som också påverkade tidens konstuppfattning genom att skriva. Denis var en centralgestalt i konstnärsgruppen Les Nabis. Gruppen spelade en framträdande roll för utvecklingen av det nya konstnärliga uttryckssättet som föddes utifrån de symbolistiska teorierna.

Maurice Denis föddes i en välbärgad familj i kuststaden Granville i Normandie i Frankrike. Under studietiden i Paris kände han många av studiekamraterna på Académie Julian redan från sin skoltid. Ur den här kretsen växte en grupp unga konstnärer fram i slutet av 1880-talet som kallade sig Les Nabis (nabi=profet på hebreiska). Till konstnärsgruppen som verkade på 1890-talet hörde bland annat Paul Sérusier, Pierre Bonnard, Edouard Vuillard och Felix Vallotton. Paul Gauguins inverkan på gruppens konst var riktgivande. Den ikoniska utgångspunkten blev en liten landskapsmålning av Sérusier som denne målade efter Gauguins anvisningar, i rena färger och med jämna färgytor. Konstnärsvännerna kallade verket för Talisman. Denis definierade för sin del Nabisgruppens åskådningssätt genom att i sitt sedermera kända uttalande påminna om att en målning väsentligen är ”en plan yta som är täckt med färg i en given ordning”.

Mytologi och religiösa motiv är centrala teman i Maurice Denis verk. På många av målningarna syns kustlandskap eller vatten. I likhet med de övriga medlemmarna i Nabis-gruppen utvidgade Denis sitt uttryck att omfatta många olika tekniker. Han designade bildvävar och keramik, och gjorde vägg- och takmålningar i offentliga miljöer. Resorna till Toskana och Rom påverkade Denis konst i mera klassisk riktning.