ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Kyrofors

 

Werner Holmberg: Kyrofors
1854, oljemålning, 49,5 x 71 cm

Werner Holmberg målade landskap. Det här är hans första stora landskapsmålning. Den visar en mäktig fors med en byggnad nedanför. Även upptill vid forsens strand finns byggnader. Ser man närmare efter upptäcker man också människor. Holmberg tyckte inte om att måla människor och ofta lät han någon annan konstnär måla in dem i hans bilder.

Vad gör de här mänskorna och vad kan det stora huset vara?

En del kör hästkärror med stockar till byggnaden. Andra bär ut brädor från huset ner till båten. Huset är en såg där man gör brädor av trädstammarna.

Förr anlade man sågarna vid forsar, varför?

I en fors strömmar vattnet i vild fart. När man installerade ett hjul i forsen började det snurra runt av det strömmande vattnets kraft. Kraften från det snurrande hjulet gick till en stor huvudaxel som i sin tur överförde den till sågens olika anläggningar. Mänskorna behövde inte såga alla bräder för hand och kunde därför göra mera bräder. Forsen rinner ut i en flod. Längs den förde man stockarna till sågen för att sågas, och de färdiga bräderna till byar och städer där de såldes.

Upptäcker du andra detaljer i bilden?

Vid forsen finns en kvarn. Även den drivs av det skummande vattnets kraft. Nära kvarnen går en man med en mjölsäck.

Från vilket land tror du att bilden är?

Det här är en fors i Finland. Holmberg var en finländsk konstnär och han målade inhemska landskap. Den här bilden målade han i alla fall utomlands, i Düsseldorf i Tyskland. På Holmbergs tid reste många konstnärer dit för att måla.

Själv hade konstnären inte sett Kyrofors. Han målade forsen efter en annan konstnärs teckning. Innan Holmberg började måla Kyrofors gick han omkring ute i naturen och tecknade av det han såg: vatten, klippor, träd, kottar och stenar. Därefter sammanställde han ett landskap av de olika teckningarna och målade det slutgiltiga verket inne i ateljén, sitt arbetsrum. Många samtida konstnärer målade landskap på det sättet. Lite senare målade konstnärerna sina landskapsbilder utomhus från början till slut.

När Kyrofors var färdig blev finländarna mycket förtjusta i målningen. Man prisade det ståtliga landskapet. I verkligheten är landskapet vid Kyrofors inte riktigt så brant, och forsen brusar inte riktigt så våldsamt. På Holmbergs tid ville man ändå gärna titta på målningar där landskapet var lätt överdrivet och hade en effektfull belysning. 

Också denna målning har ett spännande ljus. Hurdant väder är i den?

På himlen ser vi mörka, violetta moln. De förebådar åska. Före ovädret är det hett och tryckande. Solen skiner ännu, men snart börjar det åska.

Werner Holmberg dog i lungsot bara 30 år gammal. Han målade flitigt och hann under sitt korta liv utföra överraskande många stora landskapsmålningar. Han var en skicklig landskapsmålare och berömd också utomlands. SF