ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Kalevala
27.02.2009 - 09.08.2009

 

För att fira Kalevalas 160-jubileumsår sammanställer Konstmuseet Ateneum en storutställning om Kalevalakonst. Den mest omfattande Kalevalautställningen på flera decennier presenterar över 200 verk av närmare sextio konstnärer som hämtat inspiration från nationaleposet.

Utställningen presenterar Kalevalas många ansikten – hur vårt nationalepos har tilltalat bildkonstnärer genom tiderna från dess utgivning fram till idag. Utställningen, som sammanställts av amanuensen vid Konstmuseet Ateneum Riitta Ojanperä, omfattar målningar, skulpturer, grafik och fotografier från 1850-talet till slutet av 1900-talet. På utställningen visas konst av bl.a. R.W. Ekman, Akseli Gallen-Kallela, Heikki W. Virolainen och Wäinö Aaltonen.

Utställningens historiska del består av tematiskt uppbyggda salar där konstnärernas uppfattningar om bl.a. Väinämöinen, Kullervo och Aino samt världens uppkomst och Tuonela älven presenteras. Personerna och motiven i eposet representerar allmänmänskliga teman och myter, och dessa sammanvävs till en universell berättelse som spränger nationsgränserna.

På Ateneum firas Kalevala också med beställningsverk. Kalevalasällskapet beställde verk av tio bildkonstnärer och tio samtidskompositörer där de ger sin syn på hur Kalevala ser ut och låter år 2009. De nya konstverken och kompositionerna bildar en egen helhet på utställningen.

De medverkande bildkonstnärerna i utställningens samtidskonstdel är Martti Aiha, Juhana Blomstedt, Ulla Jokisalo, Kuutti Lavonen, Stiina Saaristo, Risto Suomi, Nanna Susi, Marjatta Tapiola, Katja Tukiainen och Santeri Tuori. De medverkande kompositörerna är Kimmo Hakola, Pekka Jalkanen, Olli Kortekangas, Einojuhani Rautavaara, Herman Rechberger, Aulis Sallinen, Jukka Tiensuu, Riikka Talvitie, Jovanka Trbojevic och Lotta Wennäkoski.

Titta på Katja Tukiainens video Spring Fete and how I made it.

I anslutning till Kalevalautställningen har kommit ut Kalevala i bilder, en bok som redigerats av utställningskurator Riitta Ojanperä och som presenterar Kalevalas betydelse för finländska bildkonstnärer och deras tolkningar av Kalevalateman. Den rikligt illustrerade boken innehåller 272 sidor och säljs i Ateneums bokhandel och nätbutik, pris 45 €.

Jaktfesten – Kalevala för nior är ett museipedagogiskt projekt som Konstmuseet Ateneum genomförde som en del av Kalevalautställningen. Projektet leddes av bildkonstnärerna Lea och Pekka Kantonen. Samarbetet med skolorna sköttes av studerande vid Bildkonstakademins avdelning för Tid- och rumskonst. I projektet deltog elever från nionde klassen i två grundskolor i Helsingfors. Målet var att levandegöra Kalevala, Kalevalakonsten och folkdiktningen så att den kulle kännas självupplevd för skoleleverna. I projektet undersöktes också hur den konstnärliga processen skulle kunna nå skolvärlden.