ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Ismo Kajander: Till Majakovskij, 2012

 

Ismo Kajanders (f. 1939) föremålskollage Till Majakovskij är ett av Ateneums senaste förvärv. Liksom flera av Kajanders verk började det hela med ett fynd: idén till verket föddes då konstnären hittade en bunt förkolnade gratistidningar på ett transformatorskåp i Kaptensskvären i Helsingfors. Verkets namn syftar på den ryske poeten Vladimir Majakovskij och hans produktion. Majakovskij (1893–1930) var en revolutionspoet vars diktning var starkt bunden till olika skeden i både Sovjetrysslands och Majakovskijs kärleksliv. Ismo Kajander har varit speciellt fascinerad av ett ställe i diktsamlingen Ett moln i byxor (1915). Där gör en dödsdömd med sina sista ord reklam för van Houten kakao på grund av att bolaget har lovat ta hand om den dömdes familj efter att han avlidit. Individen är alltså beredd att sälja sitt ideal om man bara kommer överens om priset.

Den mörkröda fjädern och den förkolnade pappersbunten i Kajanders verk kan ses som ett monument över konflikten mellan den entusiastiske poeten och sovjetverkligheten. Eller som Majakovskij själv uttryckte det i en av sina sista dikter:

Som man säger
”leken är slut”
kärlekens båt
har krossats mot vardagens rev.

Ur vardagens konflikter steg lysande diktning fram, vilket metallkulorna som tränger ut ur tidningshögen uttrycker. Å andra sidan kan verket också ses som en kommentar till de faror som hotar om något lyfts upp på en piedestal. Majakovskij hade tjänat Sovjetryssland trots att han insåg att systemet utvecklades i fel ritning. Efter Majakovskijs självmord utlyste Stalin honom till Sovjetunionens främsta poet.

Ismo Kajander och Erkki Pirtola samtalar om Kajanders konst och bland annat om verket Till Majakovskij i Pirtolas video på adressen: https://www.youtube.com/watch?v=brSdGX0AToc