ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

IKEA och Ateneum på spaning efter Carl Larssons goda liv i Konstmuseet Ateneum
09.02.2012

 

Carl Larsson (1853-1919), en ikon inom svensk målarkonst, var en mästare på att föreviga den idylliska vardagsstämningen i det svenska folkhemmet. IKEA deltar i spaningen efter det goda livet och stöder i egenskap av huvudsamarbetspartner Carl Larsson-utställningen som öppnas på Ateneum den 10 februari.

Utställningen Carl Larsson - På spaning efter det goda livet pågår på Ateneum 10.2-29.4.2012 och fokuserar främst på Larssons hemmamotiv. Utställningen presenterar också Carl och Karin Larsson som formgivare av bl.a. möbler och konsthantverk.

"Vardagen och hemmet som Carl Larsson skildrar i sina målningar är en fundamental del av Sverige och samtidigt en viktig källa till inspiration för IKEA designen. Hemmets och familjens betydelse återspeglas i konstverken och konstnären har inte försökt dölja spåren av vardagslivet.  IKEA har från första början haft samma stil och värderingar", säger Laura Saksala, pressansvarig på IKEA Oy.

"Det är naturligt att Ateneum och IKEA samarbetar för att genomföra denna utställning; i synnerhet eftersom IKEA har bidragit till att göra Carl Larssons verk med hemmamotiv bekant för dagens människor. Samarbetet är naturligt länkat till vårt sätt att förmedla utställningens teman: hem, familj och gemenskap", säger museidirektören vid Ateneum Maija Tanninen-Mattila.

Till Larssons största inspirationskällor hörde konstnärshustrun Karin, barnen och hemmet i Sundborn i Dalarna. Förutom ett glatt och positivt vardagsliv skildrar tavlorna Carls och Karins kärlek till vardagen och estetiken i hemmet. Den lätta och ljusa stilen har varit idealet för heminredning redan i många generationer.

"Bildvärlden på Larssons målningar lovprisar vardagen i familjen. Hemmet var till för alla familjemedlemmar och där fick spåren synas. Målningarna vittnar tydligt om att Karin var en modern inredare. IKEA arbetar för att skapa en bättre vardag för så många som möjligt och erbjuda praktiska inredningslösningar som underlättar vardagslivet. Beröringspunkten med Larssons värld och speciellt med utställningen på Ateneum är exceptionellt stark och fruktbar", forsätter Saksala.

Naturliga samarbetsformer under hela utställningen
I museibyggnaden finns möbler från IKEA, både i utställningslokalen och i de övriga allmänna utrymmena. Utställningslokalens IKEA möbler finns i rastrummen, i anslutning till Elina Brotherus, Riikka Toivanens och Maiju Tokolas utställning Familjen i bild och i Alexander Reichsteins installation Hemma. IKEA har också ordnat en pysselvrå för barnen på Ateneums innergård.

 Ett annat resultat av samarbetet mellan IKEA och Ateneum är evenemangen "Inredningskliniken" som ordnas den 31 mars 2012. Då berättar intressanta föreläsare mer om Carl och Karin Larssons värld och om hur vårt förhållande till vardagsliv och inredning har förändrats under tidernas lopp.  I "Inredningskliniken" delar bl.a. IKEA professorn Saara Taalas med sig av sina intressanta tankar.

Samarbetet med Ateneum är en naturlig fortsättning på samarbetet med Åbo konstmuseum i höstas, då IKEA stödde museets utställning Carl Larsson - Drömmar om harmoni.

Ytterligare information:
Laura Saksala, PR-chef, IKEA Oy, tfn (050) 377 6669, laura.saksala@ikea.com, www.IKEA.fi
Marja Istala Kumpunen, informationschef, Ateneum, tfn (050) 555 3551, mik@ateneum.fi

IKEA

IKEA, som grundades 1943 av Ingvar Kamprad, har ett stort utbud av väldesignade heminredningsprodukter till ett pris som är så förmånligt att så många som möjligt ska ha råd att köpa dem. Företaget har som mål att ge oss vanliga människor en bättre vardag. För närvarande finns det sammanlagt 333 IKEA varuhus i 40 länder. 293 av varuhusen ägs av IKEA koncernen. I fjol hade varuhusen som ägs av IKEA koncernen 626 miljoner besökare. Koncernen har 131 000 anställda.  I Finland finns det fyra IKEA varuhus: i Esbo, Vanda, Reso och Tammerfors. Nästa IKEA öppnas i Kuopio sommaren 2012. IKEA Oy har utsetts till Finlands bästa arbetsplats på listan Great Place to Work 2011 och 2012. Mer information på adressen www.IKEA.fi

Konstmuseet Ateneum - Finlands nationalgalleri

Konstmuseet Ateneum har vårt lands största konstsamlingar, bland dessa de mest älskade verken av finländska mästare. Samlingen består av mer än 20 000 verk: målningar, skulpturer, grafik och teckningar från 1750-talet ända till de konstnärers produktion som inlett sin karriär på 1950-talet. Vid sidan om den permanenta samlingsutställningen ordnas växlande utställningar samt evenemang som kompletterar utställningsverksamheten, verkstäder, guidningar, föreläsningar, dans-, teater- och musikföreställningar samt tvärkonstnärligt program.