ti, fre 10–18 | ons, to 9–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

I Luxembourg-trädgården i Paris

 

Albert Edelfelt: I Luxembourg-trädgården i Paris
1887, oljemålning, 144 x 188 cm 

I den här stora målningen ser vi kvinnor och barn tillbringa en dag i parken. Det är Luxembourg-trädgården i Frankrikes huvudstad Paris, och den är fortfarande en populär fritidsort.

Förr i världen skötte fina stadsfruar inte sjäva sina barn. När en baby föddes skaffade man en sköterska som tog hand om barnet och ofta också ammade det. I den här bilden är alla kvinnor utom en barnsköterskor och ammor. Ännu för hundra år sedan kände man igen en fransk amma på kläderna, en lång mantel och en krusad mössa med sidenband som räckte ända ner till marken.

En mamma finns också bilden, vem kan det vara?

Den enda mamman är kvinnan längst till vänster. Hon har inte ammans mantel, mössa eller förkläde. Mamman är klädd i en elegant grå promenaddräkt och en ljusröd hatt på huvudet. I famnen har hon en baby.

Albert Edelfelt målade bilden i Luxembourg-trädgården. Han ville skildra en flyktig stund. Målningen är som ett fotografi som förevigar en kort stund. Om några sekunder har allt förändrats: Flickans fläta är färdig och barnen i bakgrunden har sprungit ut ur bilden. Konstnären tillbringade själv en längre tid med motivet: han målade bilden i två år.

Hurdant väder är det i bilden? Vilken årstid kan det vara och hur ser man det?

Solen skiner i parken. Det är en varm vårdag. Trädens löv har nyss spruckit ut. Kvinnan vid staketet har ett parasoll. Förr i världen skyddade man sig mot både regn och solsken. Att vara solbränd var inte modernt ännu. Arbetarna som stretade ute på åkrarna var solbrända, fint folk i staden var det inte.

Från vilket håll skiner solen? Hur ser man det?

Solen kommer snett nerifrån till vänster, bakom kvinnorna i förgrunden. Dess riktning framgår av skuggorna på sanden.

Studera de soliga partierna i sanden, vilka färger finner ni i dem?

Albert Edelfelt har målat de soliga delarna i olika pastelltoner; ljusrött, ljusgult och ljusblått. Ändå ser sanden ut som alldeles riktig sand.

Hur många män eller pojkar finns det i bilden?

Man ser inte en enda vuxen man i bilden, och bara en pojke. Han är emellertid viktig för målningen. Försök täcka över honom med handen (men rör inte vid målningen!!) - märker du hur bilden förändras?

Barnen i bilden leker. Vilka lekar kan du upptäcka?

Flickan i förgrunden har ett tunnband av trä som rullades längs sanden med en käpp. En flicka och en pojke bygger en sandkaka. Barnen i bakgrunden leker hästkärra: flickorna framtill är hästar som den tredje flickan styr. Märker du att man fortfarande leker samma lekar. Mycket har förändrats på drygt hundra år, men mycket är också som förr. SF