ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Helene Schjerfbeck: De röda äpplena, 1915

 

Ett fat fullt med röda äpplen i solen, i bakgrunden konstnärens älskade hortensiablommor i en silvervas - Helene Schjerfbeck har målat stillebenet i klara färger som strålar av sensualitet. Ett äpple har fallit på bordduken som badar i ljus - som för att understryka stillebenets överdådighet.

Bland de röda äpplena finns ett grönt. Som komplementfärg utgör det gröna en kontrast till det röda. Det apelsingula förstärker det gråvioletta i bakgrunden. Som motvikt till den mörka bakgrunden finns å andra sidan förgrundens klara, lite mjöliga vita färg, som man också har jämfört med ett lager nyfallen snö. Färgerna uppnår sin fulla styrka genom kontrasterna.

Helene Schjerfbeck målade stilleben genom hela sin sällsynt långa karriär, som varade hela 70 år. Medan det i person- och porträttmålningarna alltid var fråga om en växelverkan mellan konstnären och modellen, kunde konstnären i sina stilleben entydigt fördjupa sig i de måleriska problemen och i lösningarna av dem. I 1910-talets stilleben blev Schjerfbecks färganvändning friare. Hon övergick allt mer från att avbilda ett motiv till att utforska och uttrycka färgernas egen karaktär. Färgens intensitet, hur tunn eller tjock den är, och dess struktur; färgen som fysisk materie, dess egen materiella verklighet, blev det centrala.

I De röda äpplena hamnar teckningen och till och med motivet i bakgrunden, när de lysande färgerna och ljuset får ens odelade uppmärksamhet. Schjerfbeck har också använt sig av en ny teknik, hon har brett ut färg med palettkniv. Den tjockt utbredda färgmassan kompletterar färgens starka uttryck.

De röda äpplena var det första verk som införskaffades till Ateneums samlingar med medlen ur läkarparet Yrjö och Nanny Kaunistos namngivna fond, som grundats i samband med deras stora verkdonation år 2005. På det här sättet införde man i Kaunistos samling på konstmuseet Ateneum år 2008 en målning som Helene Schjerfbecks vän och mecenat Einar Reuter i tiderna hade erbjudit Yrjö Kaunisto att få köpa.