ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Första undervisningen

 

Akseli Gallen-Kallela: Första undervisningen
1887, oljemålning, 115,5 x 98 cm

Konstnären Akseli Gallen-Kallela var stadsbo. Han föddes i Björneborg och hans familj var förmögen och bildad. Gallen-Kallela trivdes i alla fall också med vanliga mänskor på landet. Han reste omkring i Finland och skildrade de här mänskornas liv. Mången gång bodde han också hos dem som han avbildade, ofta i anspråkslösa förhållanden.

Den här bilden målade han i Eskola torp i Keuru i Mellersta Finland.

Vad gör mänskorna i den här bilden? Vad är det mannen har i handen?

Mannen har en nätnål i handen. Han knyter ett fisknät. På bänken brevid flickans ben ligger färdiga nät. Flickan har böjt sig över sin bok för att läsa.

Konstnären kallade sin målning första undervisningen, vad kan det betyda?

För hundra år sedan gick alla barn inte i skola, än mindre i dagis. Många vuxna kunde inte läsa. Flickan i målningen gick inte heller i skola. Hon hade ändå tur, för hennes farfar kunde läsa och lärde ut läsekonsten till sina barnbarn. Ibland hände det att ett läskunnigt barn lärde sina föräldrar. Tänk om det i stället är flickan som lär sin farfar läsa.

De här mänskorna är vanliga landsbor som levde för mer än hundra år sedan. På den tiden gjorde man på landet nästan allt själv från början till slut. Huset, och alla föremål i hemmet, bänkarna, bordet och kärlen är gjorda för hand av trä. Under flickans bänk finns en yxa som man kan fälla träd med. Fisknäten knöts för hand, likaså vävde man själv tyg och sydde kläder.

Det finns inga elektriska lampor i stugan. När den här bilden målades hade inga hem elektricitet.

Var fick mänskorna ljus? Varifrån kommer ljuset i den här bilden?

Flickan läser vid fönstret. Genom fönstret syns snötyngda träd. Det är mitt i vintern. Snart blir det mörkt igen. Mannen och flickan får ljus av dagsljuset och av elden i den öppna spisen. Dess röda flammor lyser upp stugan när mörkret faller. Elden sprider också en behaglig värme.

Före ellampans tid lyste mänskorna också upp sina hem med stearinljus. På landet brände man pärtor - långa och tjocka träspånor som brann bra.

Här har konstnären Gallen-Kallela velat öva sig i att måla eldsljus. Han var en skicklig målare redan när han målade bilden. Under årens lopp blev han i alla fall ännu skickligare. SF