ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Eero Järnefelt
25.01.2013 - 28.04.2013

 

Eero Järnefelt hör till de viktigaste konstnärerna från guldperioden inom finsk konst. Han är känd för sina målningar av Kolis storslagna landskap och sina porträtt. Även ateljéhemmet Suviranta vid Tusby träsk och den närliggande naturen samt familjemedlemmarna var kära motiv för honom.

Utställningshelheten är indelad i två delar: i två salar på museets tredje våning visas några av Järnefelts mest berömda målningar, medan två salar på första våningen fokuserar på teckningar, skissböcker och grafik. Allt som allt visas 150 konstverk från Ateneums egna samlingar samt konstmuseerna i Träskända, Helsingfors, Åbo och Tavastehus, Ainola, Konststiftelsen Merita och privata samlingar.

Teman för utställningen som planerats av Ateneums intendent Heikki Malme är Koli och ödemarkslandskap, folklivsskildring, porträtt och konstnärens ateljéhem Suviranta vid Tusby träsk. I november 2013 har det gått 150 år sedan Järnefelt föddes. Utställningen ordnas i samarbete med sällskapet Eero Järnefeltin seura. Boken som utges i samband med utställningen fokuserar på Järnefelts konstgrafik och innehåller en illustrerad förteckning över Järnefelts hela grafiska produktion.

Eero Järnefelt (1863-1937)

Landskapsmåleriet hade från första början en viktig ställning i Eero Järnefelts konst. Hans lyriska förhållande till naturen syns i synnerhet i hans små konstverk med detaljer från naturen. Det ståtliga landskap som öppnar sig från toppen av Koli var ett återkommande motiv hos Järnefelt så gott som fram till hans död. I målningarna av landskapet i Koli har hösten en central ställning, men de andra årstiderna förekommer också i Järnefelts konst på ett eller annat sätt. Som andra friluftsmålare var han intresserad av olika väderfenomen och belysningseffekter.

Järnefelt målade molnmotiv redan under sina studier vid konstakademin i S:t Petersburg, och moln i olika väderleksförhållanden och årstider var ett motiv som fascinerade honom genom hela livet. På utställningen har målningarna som fokuserar på moln i olika ljusförhållanden samlats till en helhet bestående av 20 konstverk.

Eero Järnefelt var också en mycket skicklig porträttmålare, och på sin tid blev han ett slags officiell porträttmålare. Järnefelt var en objektiv och skarp iakttagare men han hade också en djup människoförståelse. På utställningen på Ateneum visas bland annat representationsporträtten av historikern J.R. Danielson-Kalmari och friherre Johan Philip Palmén.

Förutom officiella representationsporträtt visas också varma och känsliga porträtt av konstnärens hustru Saimi, deras fem barn och andra närstående.

En mer personlig och intim sida i konstnärskapet förmedlas av de målningar, teckningar och grafikarbeten som Järnefelt gjorde i sitt ateljéhem Suviranta vid Tusby träsk. Produktionen omfattar också flera satiriska och humoristiska konstverk, vilket är ett sällsynt drag i den finländska konsten.

I samarbete med Eero Järnefeltin seura rf.