ti, fre 10–18 | ons, to 9–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Andromeda

 

Johannes Takanen: Andromeda
1882, marmorskulptur, höjd 82 cm

Det här är en skulptur av en vacker kvinna. När du studerar skulpturen från olika håll märker du att hon inte är ensam. Ett tiotal centimeter från hennes tår öppnar ett sjöodjur sitt jättegap. Kvinnans fötter är fastkedjade, hon kommer inte undan.

Kvinnan är prinsessan Andromeda. Berättelsen om Andromeda är en många tusen år gammal grekisk legend. Prinsessans mor drottning Kassiopeia inbillade sig att hon var världens vackraste kvinna. Dagarna i ända skröt hon med sin egen skönhet. En dag gick hon för långt. Hon meddelade att hon var vackrare än nereiderna, havsgudens femtio bildsköna döttrar. Havsguden Poseidon blev förgrymmad och hotade kalla fram ett odjur ur havets djup som skulle förstöra hela Kassiopeias rike, äta upp mänskorna och slå sönder byggnaderna. Det fanns bara ett sätt att undvika detta. Drottningen måste kedja fast sin egen dotter, prinsessan Andromeda, vid en strandklippa och offra henne åt sjöodjuret. Så kunde riket räddas.

Hur ser andromeda ut? Föreställ dig själv i hennes ställe, hur skulle du bete dig?

Andromeda är lugn och rofylld. Till synes oberörd rättar hon till sitt hår, som om det skrämmande odjuret inte alls fanns där. Du skulle kanske bete dig annorlunda; skrika, kämpa emot och försöka fly, trots kedjorna. Att prinsessan inte försöker fly är konstnären Johannes Takanens val. Om du skulle göra en bild av Andromeda kunde du visa hur hon kämpar emot eller skriker.

Egentligen har Andromeda alla skäl att vara lugn. Uppe på himlen flyger Perseus, en pojke med vingar på hälarna. Han ser den fastkedjade prinsessan på strandklippan och störtar till hennes hjälp. Perseus dödar sjöodjuret och får Andromeda till sin hustru. Efter ett långt och gott liv tillsammans förvandlas Andromeda och Perseus till stjärnor på himlen. Många stjärnor och stjärnbilder har fått sina namn efter antikens berättelser. På himlen finns till exempel också Kassiopeias stjärnbild.

Av vilket material är skulpturen gjord?

Skulpturen är gjord av sten, marmor. Marmorn var skulptören Johannes Takanens favoritmaterial. Hade han fått välja, skulle han inte ha gjort skulpturer av något annat. Takanen kom dock från en fattig familj och hade sällan råd att köpa marmor. Under sitt korta liv hann han utföra bara fyra marmorskulpturer.

Hur gör man marmorskulpturer? Med vilka redskap skulpterar man?

En marmorskulptur utförs i flera faser. Först skisserar konstnären skulpturen i lera. Så länge leran är våt kan man modellera den, ta bort och lägga till, på nytt och på nytt. Hugger man bort en alltför stor del av stenen får man ju inte tillbaka den. Ofta gör skulptören också en gipsmodell före marmorskulpturen och börjar först efter det skulptera stenen. Redskap som används är till exempel mejsel, hammare, olika nålar och sticklar.

Andromeda är gjord av en enda sten. Gå runt skulpturen och studera de olika detaljerna; odjurets gap och tyget som prinsessan sitter på. Det kräver stor skicklighet och mycket tid att göra en skulptur som den här. Johannes Takanen skulpterade också sin Andromeda i många år. SF