ti, fre 10–18 | ons, to 9–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

Ainomyten

 

Akseli Gallen-Kallela: Ainomyten
1891, oljemålning, 154 x 308 cm

Akseli Gallen-Kallela inspirerades av Kalevala och han återgav många personer och händelser i boken. Berättelsen om Aino var den första. Konstnären har velat måla hela berättelsen om Aino, och en bild var därför inte tillräckligt. Ainomålningen består av tre bilder och är således en triptyk.

Fundera på berättelsen om Aino. Märker ni i vilken ordning bilderna går?

Akseli Gallen-Kallela var på bröllopsresa i Karelen, blev förtjust i det vackra landskapet och bestämde sig för att måla berättelsen om Aino. Konstnären behövde modeller till sin målning och vem kunde ha passat bättre som modell för den vackra Aino än hans egen hustru Mary? Hon har varit modell för Aino i alla tre bilderna. Mary fotograferades också för den här tavlan, och senare har man funnit en stor hög med fotografier av Mary när hon springer i strandvattnet och stänker vatten omkring sig.

Modellen för Väinämöinen var från Karelen och hette Uljaska Rimmi. Han blev kvar i Karelen när konstnären reste hem med sin ofullbordade målning, så Mary fick vara modell för Väinämöinen också. Hon tog på sig lösskägg och kläder och stod i många timmar i buskarna. Mary var en viktig hjälp för konstnären och hon sydde också alla kläder som syns i målningarna.

Akseli Gallen-Kallela målade minsta detaljer – fiskar, björklöv och vågstänk – med stor omsorg. Han ville att målningen skulle bli så finsk som möjligt – Kalevala är ju Finlands nationalbok. Tavlan visades också utomlands, och konstnären hoppades att den skulle göra betraktarna förtjusta i Finland och finskheten.

Finner du något typiskt finskt i målningen? Vilka dygnstider skildrar målningen?

Akseli Gallen-Kallela var inte bara en skicklig målare, utan också en mycket händig snickare. Han tillverkade tillochmed hemmets möbler själv. Ramarna till den här tavlan har han gjort av trä och målat med guldfärg. De är utsnidade med likadana dekorationer som han såg på stockväggarna i de gamla karelska husen. På ramen har konstnären skrivit in berättelsen om Aino för dem som inte känner till den. EJ