ti, fre 10–18 | ons, to 10–20 | lö, sö 10-17
Information: +358  (0)294 500 401
Växel: +358 (0)294  500 200
Beställda guidningar: +358 (0)294 500 500 (mån-fre 9-15)

An älskad svensk klassiker öppnar Ateneums utställningssäsong
09.02.2012

 

Konstmuseet Ateneums nya utställning Carl Larsson - På spaning efter det goda livet fokuserar på svensk hemidyll när den är som ljusast. Vid sidan av de varma gestaltningarna av hemmet och familjelivet visas flera mindre kända konstverk från Larssons ungdomsår. Utställningen presenterar även Carl och hustrun Karin Larsson som formgivare av bland annat möbler och konsthandarbeten.

Carl Larsson (1853-1919) ville att betraktaren lätt skulle få ett grepp om hans konst. Han ville även förändra de rådande uppfattningarna, vilket han också lyckades med: hans bildvärld utövade ett stort inflytande på människornas uppfattning om en bättre vardag. Hans och hustrun Karins (1859-1928) konst har påverkat det svenska folkhemsidealet och den nordiska inredningsstilen.

På Ateneum presenteras Larsson och hans närmaste ur olika perspektiv. Fokus ligger på gestaltningar av ett gott och lyckligt liv. Men här finns också dissonanser, och varje betraktare får själv bedöma en hurdan bild av Larsson den avbildade idyllen och de plockade citaten av Larsson skapar av honom i utställningssalarna. Kan man skapa lyckan eller är det ändå bara en kuliss, eller som Larsson uttryckte det: "Mitt stadigt leende ansikte, min dolda fasa för livet".

Utställningen har producerats i samarbete mellan Ateneum och Åbo konstmuseum; Larsson fick en hel del uppmärksamhet under Åbos kulturhuvudstadsår. Samarbetet har också en historisk bakgrund som sträcker sig nästan hundra år tillbaka: bägge museerna ordnade en Carl Larsson-utställning 1913, där även konstverk av Larsson köptes till museernas samlingar. De verk som köptes av Ateneum - Ferieläsning (ca 1900), Brudtärna (1908) och Porträtt av arkitekten Jac. Ahrenberg (1898) - visas också på utställningen På spaning efter det goda livet. Till utställningen har verk lånats från bland annat Nationalmuseet i Stockholm, Göteborg och Malmö konstmuseer, flera privata samlingar och konstnärens hemmuseum Carl Larsson-gården.

Kurator för Larsson-utställningen är Ateneums amanuens Timo Huusko, och för utställningsarkitekturen ansvarar Minna Santakari.

Förutom på Larsson-utställningen är hemmet och familjen i fokus på två parallellutställningar: fotografen Elina Brotherus och psykologerna Maiju Tokola och Riikka Toivanen tar en titt på nio finländska familjers vardag i dag på utställningen Familjen i bild. Alexander Reichstein bjuder i sin tur alla barn och alla med barnasinne in i familjen Larssons hem med installationen Hemma, där de små akvarellerna har vuxit till rum. Man kan titta in genom fönster och dörrar och flyttas till Larssons värld för hundra år sedan.

Konstmuseet Ateneum, Brunnsgatan 2, 00100 Helsingfors
Öppettider: tis, fre 10-18; ons, tors 10-20; lör, sön 11-17, måndagar stängt
Inträde: 12/10 euro, fritt inträde för under 18-åringar.
Förhandsbiljetter: Lippupalvelus verksamhetsställen och webbutiken www.lippupalvelu.fi
Audioguide: www.ateneum.fi/audioguide_sv
Evenemang och program vid sidan om: www.ateneum.fi/evenemang
Ytterligare information: informationschef Marja Istala Kumpunen, tfn 050 555 3551, mik@ateneum.fi

*****
Ateneums huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat, HOK-Elanto och KPMG.
Carl Larsson-utställningens huvudsamarbetspartner är IKEA.