Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Jäsenkirje 1 / 2014
28.01.2014

 

Hyvä Ateneumin ystävä,

Ateneumin taidemuseon taustaorganisaatio Valtion taidemuseo muuttui vuoden alusta Suomen Kansallisgalleriaksi. Kansallisgallerian muodostavat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo, joiden toiminta jatkuu tuttuun tapaan.

Järven lumo –Tuusulanjärven taiteilijayhteisö -näyttely päättyy 9.2. Näyttelyyn liittyen on luvassa vielä kaksi huippuluentoa Ateneum-salissa. Keskiviikkona 5.2. klo 17 näyttelyn kuraattori Riitta Konttinen luennoi Ateneumin ystäville. Torstaina 6.2. klo 15 taidehistorian professori Patricia G. Bermanin luennon aiheena on "Place, Space and Memory in the Art of Edvard Munch". Englanninkielinen luento on kaikille avoin ja maksuton.

Tove Janssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Museon toiseen kerrokseen avautuu 14.3. laaja juhlanäyttely, joka esittelee Janssonin mittavaa uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana. Näyttelyn on kuratoinut FT Tuula Karjalainen.
Ateneumin ystävien ennakkoavajaiset Tove Jansson -näyttelyyn pidetään keskiviikkona 12.3. klo 18–20. Kutsut ennakkoavajaisiin postitetaan helmikuun lopulla.

Rafael Wardi -näyttely jatkuu kolmannessa kerroksessa 2.3. asti.
Edellisen jäsenkirjeen tiedoista poiketen taiteilija Rafael Wardi keskustelee presidentti Tarja Halosen muotokuvasta hänen kanssaan keskiviikkona 19.2. klo 18 Ateneum-salissa. Tilaisuuteen voi noutaa ennakkolipun Ateneumin neuvonnasta ti 11.2. alkaen (2 lippua / asiakas). Tilaisuuteen ei ole enää lippuja jäljellä. Mahdollisesti palautuvia ja käyttämättä jääviä lippuja voi tiedustella tapahtumapäivänä Ateneumin neuvonnasta.

Hymyilevät kädet on kuvataiteen, tanssin ja musiikin yhteisteos kaukaisesta rakkaudesta. Ateneum-salissa 26.2.–2.3. esitettävä teos on osa Rafael Wardi -näyttelyn oheisohjelmaa ja taiteilija itse on mukana esityksissä. Liput esityksiin maksavat 15 € (alennettu hinta 10 €), lippuja myy Ateneumin neuvonta museon aukioloaikoina, puh. 0294 500 401, ainfo@ateneum.fi.

Wardi-näyttelyn jälkeen museon kolmas kerros sulkeutuu kattoremontin vuoksi. Ateneumin kokoelmien helmiä on remontin ajan esillä ensimmäisen kerroksen näyttelysaleissa, vaihtuvat näyttelyt jatkavat toisessa kerroksessa normaaliin tapaan. Tove Jansson -näyttelyn jälkeen virittäydytään Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoteen, jonka alkusoittona nähdään musiikin ja kuvataiteen vuorovaikutuksesta kertova Sibelius ja taiteen maailma -näyttely.

11.–16.2. vietetään museossa ystäväviikkoa ja luvassa on tapahtumia ja etuja ystäville.

Jäsenkorttia näyttämällä saa Tablossa lasin kuohuviiniä ja ystävänpäiväleivoksen yhteishintaan 6 €, sekä kahvin ja croissantin hillolla hintaan 5 €.

Ateneumin museokauppa tarjoaa kaksi Ateneumin muistikirjaa yhden hinnalla (halvempi muistikirja ilmaiseksi).

Tiistaina 11.2. klo 18.30 on Ateneumin taidemuseon ja Vallila Interiorin ystävänpäiväilta, jonne sähköinen kutsu lähetettiin 21.1. Tilaisuus on täynnä.

Keskiviikkona 12.2. klo 18 järjestetään Ateneum-salissa kaikille avoin keskustelutilaisuus Kokoelmien tärkeät teokset. Aiheesta ovat keskustelemassa Taidehallin johtaja Jan Förster, Ateneumin va. museonjohtaja Timo Huusko, professori Antti Hautamäki, Suomen Lontoon instituutin johtaja, museologian dosentti Susanna Pettersson, Kiasman intendentti Marja Sakari ja toimittaja Kaisa Viljanen Helsingin Sanomista.

Torstaina 13.2. klo 17 Tove Jansson -näyttelyn kuraattori, FT Tuula Karjalainen pitää luennon ystäville. Lisätietoa luennosta jäsenohjelman yhteydessä.

Ilahduta omaa ystävääsi ja osta Ateneumin ystävien jäsenyys ystävänpäivälahjaksi. Lahjakortteja myy Ateneumin neuvonta, lahjaksi ostettu jäsenyys on voimassa maaliskuulle 2015.

 

KOKOUSKUTSU – torstaina 6.3.2014 klo 17.00 Ateneumin ystävät ry:n VUOSIKOKOUS Ateneum-salissa.

Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntömääräiset asiat. Tervetuloa!
Maksutiedot vuoden 2014 jäsenmaksuja varten postitetaan jäsenille, kun vuosikokous on vahvistanut maksujen suuruuden. Siihen asti ovat voimassa vuoden 2013 jäsenmaksut ja vuositarrat. Jäsenmaksun voi halutessaan maksaa myös Ateneumin neuvontaan.

 

JÄSENOHJELMA

Ke 5.2. klo 17.00 kuraattoriluento Järven lumo -näyttelyyn
Järven lumo -näyttelyn kuraattori, FT Riitta Konttinen kertoo Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä Ateneum-salissa.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa. Luento on Ateneumin ystäville maksuton. Noutakaa sisäänpääsytarra lippukassoilta tai neuvontapisteestä ja esittäkää jäsenkorttinne Ateneum-salin ovella.

To 13.2. klo 17.00 kuraattoriluento 14.3. avautuvaan Tove Jansson -näyttelyyn
Tove Jansson-näyttelyn kuraattori, FT Tuula Karjalainen kertoo Tove Janssonista ja hänen taiteilijaystävistään Ateneum-salissa.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa. Luento on Ateneumin ystäville maksuton. Noutakaa sisäänpääsytarra lippukassoilta tai neuvontapisteestä ja esittäkää jäsenkorttinne Ateneum-salin ovella.

Ke 12.3. klo 18.00 Tove Jansson -näyttelyn ennakkoavajaiset
Avec-kutsut Tove Jansson -näyttelyn ennakkoavajaisiin postitetaan helmikuun lopulla.

To 10.4. klo 17.00 Ystäväyhdistysten yhteinen illanvietto Sinebrychoffin taidemuseossa
Sinebrychoffin taidemuseon ystävät kutsuvat vieraakseen Ateneumin ja Kiasman ystäviä. Illan aikana tutustutaan Sinebrychoffin taidemuseon ja Ateneumin yhteisnäyttelyyn Naisten matkassa. Näyttelyn kuraattori, Ateneumin amanuenssi Anne-Maria Pennonen kertoo näyttelystä museon seminaaritilassa klo 18. Tilaisuudessa on pieni tarjoilu.
Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 5.2. klo 9.00. Mukaan mahtuu 30 Ateneumin ystävää. Tilaisuus on yhdistysten jäsenille maksuton.

6.–8.6. Taidematka Osloon
Matkaohjelma ja tietoa matkasta
Ilmoittautuminen alkaa tiistaina 4.2. klo 9.00. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää.

Tulevaa jäsenohjelmaa
Kesäkuussa on luvassa retki Taidekeskus Salmela 25 vuotta -juhlanäyttelyyn 14.6., siitä enemmän seuraavassa jäsenkirjeessä.

Ilmoittautuminen
Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko puhelimitse numeroon 040 171 9911 tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi jos tapahtuman kohdalla ei muuta erikseen mainita. Ilmoittautumisen alkamisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Myös sähköposti-ilmoittautumisista huomioidaan ensin kyseisenä päivänä klo 9 ja sen jälkeen saapuneet viestit. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa.

Aurinkoisia talvipäiviä!
Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.