Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Tiedote: Ateneumin Järven lumo -näyttely kertoo tarinoita Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä
23.09.2013

 

Tuusulanjärven itärannalle syntyi 1900-luvun taitteessa taiteilijayhteisö, joka oli kooltaan pieni mutta merkitykseltään suuri. Yhteisön viidessä huvilassa asui ja työskenteli useita suomalaisen kulttuurielämän keskeisiä edustajia perheineen: kirjailija Juhani Aho taiteilijavaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin kanssa, säveltäjä Jean Sibelius, taidemaalarit Eero Järnefelt ja Pekka Halonen sekä runoilija J. H. Erkko. Ateneumissa avautuva Järven lumo -näyttely kertoo tarinoita taiteilijayhteisön elämästä ja sen kiehtovista kodeista. Tuusulanjärven taiteilijayhteisön teoksia ja esineistöä esittelevän näyttelyn kuraattorit ovat professori Riitta Konttinen ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Marjaana Kinnermä.

Järven lumo -näyttely esittelee yhteisön elämää Tuusulanjärven rannoilla asuneiden kuvataiteilijoiden teosten kautta: millaista oli elää ja työskennellä Tuusulanjärven rannalla ja miten ympäristö taiteilijoita inspiroi. Taideteoksia, esineistöä ja kuvataiteilijoiden työvälineitä on saatu lainaan lukuisista museoista ja yksityiskokoelmista. Kirjailija Juhani Ahon vaimon Venny Soldan-Brofeldtin maalauksissa ja piirustuksissa esiintyvät perheen lapset ja heidän puuhansa. Pekka Halosen ja Eero Järnefeltin maalaamat lukuisat maisema- ja puutarha-aiheet kertovat perheiden arkielämästä taiteen keskellä.

Taiteilijoiden vaimot olivat yhteisön ylläpitävä voima ja he esiintyvät monissa henkilökuvissa yhdessä perheen kanssa. Näyttelyssä tuodaan esille myös puolisoiden kädenjälkeä ja uudenlaista koti-ideologiaa, joka mukaili brittiläisen Arts & Crafts -uudistusliikkeen henkeä. Yksilöllisten taiteilijakotien synty kuvastaa ajan ihannetta kokonaistaideteoksesta, jossa jokaisen yksityiskohdan tuli korostaa taitavien kätten töitä.

Näyttelyssä sukelletaan poikkeuksellisen taiteilija- ja ystäväpiirin elämään ja taiteeseen sekä kulttuurisesti ja poliittisesti mielenkiintoiseen aikaan. Kuraattorit ovat löytäneet museoista ja yksityiskokoelmista aineistoa, joka valottaa uudella tavalla muun muassa taiteilijakotien arkea ja juhlaa, lasten elämää ja monipuolisesti lahjakkaiden puolisoiden merkittävää roolia. Perheet ja arki muodostivat sosiaalisen tilan, jossa taiteellinen työ saattoi toteutua.

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa, kun Juhani Ahon puoliso, taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt löysi keväällä 1897 perheelleen talon Järvenpään kylästä. Perhe asettui asumaan Aholaksi nimettyyn huvilaan, ja heidän vanavedessään maaseudun rauhaan hakeutuivat Pekka ja Maija Halonen. Halosenniemen ateljeehuvila rakennettiin 1901-1902. Samoihin aikoihin nousivat J. H. Erkon Erkkola sekä Eero ja Saimi Järnefeltin Suviranta. Viimeisinä seudulle saapuivat Jean ja Aino Sibelius, joiden Ainola-huvila valmistui vuonna 1904.

Toisilleen jo ennestään tuttuja taiteilijoita ja heidän perheitään yhdistivät samankaltainen aatteellinen tausta sekä kiinnostus kirjallisuuteen, musiikkiin, teatteriin ja kuvataiteisiin, mutta myös lastenkasvatukseen, opetukseen, kodinsisustukseen ja puutarhanhoitoon. Vastaavanlaisia eri alojen taiteilijoiden yhteisöjä syntyi samoihin aikoihin myös muualla Euroopassa ja Pohjoismaissa.

Kustannusosakeyhtiö Siltala julkaisee Riitta Konttisen uusimpaan tutkimustyöhön perustuvankirjan Onnellista asua maalla - Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, joka kertoo taiteilijayhteisön kiehtovan tarinan. Näyttelyyn voi tutustua myös Riitta Konttisen laatiman kuraattoriäänioppaan kanssa.

Järven lumo - Tuusulanjärven taiteilijayhteisö
11.10.2013-9.2.2014

Lisätietoja näyttelystä: www.ateneum.fi/jarven-lumo
Äänioppaat:www.ateneum.fi/aaniopas

Ateneumin taidemuseo Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, www.ateneum.fi
Aukioloajat: ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 12/10 e, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Ennakkoliput: Lippupalvelun toimipaikat ja verkkokauppa www.lippupalvelu.fi

Lisätiedot:tiedotuspäällikkö Marja Istala Kumpunen, p. 050 555 3551, mik@ateneum.fi

*****

Ateneumin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG.