Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Tiedote: Ristiveto-festivaali puhaltaa uutta henkeä myöhäisromantiikan ja varhaisen modernismin klassikoihin
28.08.2013

 

Ateneumin taidemuseossa 11.-13.10. järjestettävällä Ristiveto-festivaalilla esitetään myöhäisromantiikan ja varhaisen modernismin klassikkosäveliä uudella otteella ja vanhoilla soittimilla. 1900-luvun alun flyygelit ja suolikielin varustetut jousisoittimet vievät kuulijat lähemmäksi teosten alkuperäistä kiehtovaa äänimaisemaa. Museon näyttelysaleissa kuultavat konsertit linkittyvät samana viikonloppuna avautuvaan Järven lumo -näyttelyyn, joka esittelee Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä. Ristivedon taitelijakaarti koostuu koti- ja ulkomaisista huippunimistä ja festivaalilla kuullaan mm. Sibeliuksen, Tshaikovskin, Webernin ja Dvorakin kamarimusiikkia.

Kansallisromantiikan tuulet rantautuivat Suomeen 1890-luvulla, ja innoittivat aikansa nuoret taiteentekijät hakeutumaan kotimaan luonnon keskelle Tuusulanjärven maisemiin. Oman kansan kulttuuri ja perinteet haluttiin sulauttaa eurooppalaiseen traditioon ja luoda taidetta, joka olisi itsenäistä ja alkuperäistä, mutta kuitenkin kansainvälisesti uskottavaa ja varteenotettavaa. Säveltäjien keskuudessa samankaltaisia pyrkimyksiä oli havaittavissa muillakin keskieurooppalaisen kulttuuriperinnön reuna-alueilla, kuten Skandinaviassa, Itä-Euroopassa ja yllättäen myös Brittein saarilla.

Les Six -ryhmä ja Wienin toinen koulukunta ovat myös osa Ristiveto-festivaalin ohjelmistoa. Rajatut säveltäjäryhmät ovat olleet säveltäjien kesken verraten harvinaisia ja harvoin kovin aktiivisia tai pitkäikäisiä. Sitäkin tärkeämpiä olivat samanhenkisten taiteilijoiden ystävyyssuhteet; kollegoiden ja taiteiden välisestä vuoropuhelusta nauttiminen ja ajan hengen haisteleminen. Esimerkkeinä tästä ovat mm. Mahlerin yhteys aikansa kirjailijoihin ja kuvataiteilijoihin tai Brahmsin ja Schumannin yhteistyö ja ystävyys. Ristiveto-festivaalilla kuultavat teokset ajoittuvat 1850-luvulta 1930-luvulle, ja enteilevät aikanaan musiikin leviämistä lukuisille uusille urille myöhäisromantiikan, folk-romantisoinnin ja ekspressionismin kautta.

RISTIVETO-FESTIVAALIN MUUSIKOT

Alasdair Beatson - Pia Freund - Markus Hohti - Emil Holmström - Atte Kilpeläinen - Eriikka Maalismaa - Gordan Nikolić - Christoffer Sundqvist - Jan Söderblom

OHJELMA

pe 11.10.2013 klo 19 Tuusulanjärvi ja naapurit

Tuusulanjärvellä asuivat ja vaikuttivat aikanaan säveltäjät Jean Sibelius ja Armas Järnefelt. Vaikka taiteilijoiden katseet kohdistuivat Euroopan metropoleihin, saatiin vaikutteita myös naapurimaista. Järnefelt toimi kapellimestarina Tukholmassa, nuorelle Sibeliukselle Tshaikovski ja Grieg olivat esikuvia uuden kansallisesti värittyneen tyylin löytämisessä. 

Sibelius: Lauluja
Järnefelt: Lauluja
Grieg: Sonaatti nro 3 c-molli viululle ja pianoille
Tshaikovski: Pianotrio

la 12.10.2013 klo 17 Kaverit Euroopassa

Säveltäjäyhteisöt ovat harvinaisia ja eniten ne ovat vaikuttaneet musiikin historiaan tarjoamalla perustan, jolle säveltäjät ovat rakentaneet oma tyylinsä. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Honegger, joka löi läpi Les Six -ryhmässä ja Webern, joka edusti Wienin toista koulukuntaa. Konsertin päättävä F-A-E -sonaatti on lajissaan erikoinen kolmen säveltäjän yhteisteos. Schumann, Brahms ja Albert Dietrich sävelsivät sen lahjaksi ystävälleen, viulisti Joseph Joachimille.

Berg: 4 kappaletta klarinetille ja pianolle
Honegger: Sonatina viululle ja sellolle
Mahler: Pianokvartetto
Webern: Vier Stücke viululle ja pianolle
Brahms/Schumann/Dietrich: FAE-sonaatti viululle ja pianolle

su 13.10.2013 klo 17 Romantiikkaa ja folkia

Viimeisessä konsertissa kuullaan musiikkia Euroopan laitamilta maista, joiden muusikot ja säveltäjät kokivat samanlaista kansallista heräämistä kuin kollegansa Tuusulanjärvellä. Glinkaan viitataan usein venäläisen taidemusiikin isänä, kun taas Bartókin ja Dvorákin folk-intoilu synnytti teoksia, jotka iskivät syvälle kansan sieluun. Frank Bridge puolestaan toi uuteen brittiläiseen musiikkiin myöhäisromantiikasta ponnistavaa oikukasta harmoniankäsittelyä ja melodiikkaa. Bridgen kunnianhimoinen asenne ja hänen sävellystensä laadukkuus loivat muille brittiläisille säveltäjille esimerkin, joka on verrattavissa Sibeliuksen uraauurtavaan työhön Suomessa.

Bartók: Duoja 2 viululle
Bridge: 3 laulua mezzosopraanolle, alttoviululle ja pianolle
Glinka: Trio pathétique klarinetille, sellolle ja pianolle
Dvorak: Pianokvintetto 

Ristiveto-festivaali Ateneumin taidemuseossa 11.-13.10.2013

LIpunmyynti alkaa maanantaina 2.9. Lippupalvelun toimipaikoissa ja verkkokaupassa www.lippupalvelu.fi

Liput toimituskuluineen: 27,50 / 24,50 / 22,50 / 11,50 € Lippupalvelusta. www.lippupalvelu.fi. S-Etukortilla 3 € alennus täydestä pääsymaksusta. Festivaalin pääsylippu sisältää näyttelykäynnin konserttipäivänä.

Lisätiedot ja lehdistöliput:
Ateneumin taidemuseo, tiedotuspäällikkö Marja Istala Kumpunen, p. 050 555 3551, mik@ateneum.fi