Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 9–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Olof Helanderin kellot, 1859

 

Kalajoella toimineelta tunnetulta ja taitavalta metallivalajalta, Olof Helanderilta, hankittiin keisarilliseen palatsiin 1859 neljä polttokullattua pronssista kelloa, jotka edustavat hänen tuotantonsa huippua. Näistä kolme on pöytäkelloja eli pöytä­pendyylejä ja yksi seinäpendyyli, josta on myöhemmin tehty vielä kopio linnaan. Lisäksi Helanderilta tilattiin samassa yhteydessä kaksi 9-haaraista kookasta kynttilänjalkaparia.

Kellot edustavat ranskalaista uusrokokootyyliä. Niiden koneistot ja valumuotit ovat luultavasti Ranskasta hankitut. Pöytäpendyylejä ovat alun alkaen suojanneet lasiset kuvut.

Olof eli Olli (”Veten-Olli”) Helander (1801–1886) kuului maineikkaaseen pohjalaiseen metallinvalajasukuun. Valajaksi hänet koulutti oma isä, Henrik eli Heikki Helander. Myös hänen kaksi poikaansa ja nuorempi veljensä Tilvis (Leander) toimivat valajina. Ainakin pojat ovat olleet mukana valmistamassa keisarillisen palatsin kelloja ja kynttilänjalkoja.

Helanderien pajassa tehtiin monenlaisia valutöitä laiva­nauloista hevosenvaljaisiin sekä puukoista kirkonkruunuihin ja kirkonkelloihin. Esimerkiksi keisari Aleksanteri II:lle luovutettu ns. keisarinpuukko oli heloitukseltaan, koristelultaan ja kultauksen osalta juuri Olof Helanderin työtä. Myös kokkolalainen kauppa­neuvos ja Oolannin sodan sankari, Anders Donner, tilasi Helandereilta laivaansa ruorisaranat. Donnerin muotokuva kuuluu keisarilliseen taidekokoelmaan.