Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Jäsenkirje 2 / 2013
02.04.2013

 

Hyvä Ateneumin ystävä,

Linnan aarteet –taidetta Presidentinlinnasta -näyttely avautuu 12.4. Presidentinlinnan peruskorjauksen aikana on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua rakennuksen kätkemiin aarteisiin. Linnan taideteokset ovat peräisin lähinnä kahdesta kokoelmasta. Vanhemman kokonaisuuden muodostaa keisarillinen taidekokoelma, jonka ensimmäiset teokset hankittiin 1850-luvun puolivälissä ja viimeiset 1897. Toinen laaja ryhmä käsittää itsenäisyyden aikana kootun talletuskokoelman Ateneumin taidemuseosta. Tällöin palatsi toimi pitkään tasavallan presidenttien asuntona sekä työ- ja edustustilana.
Taidekokoelman sijoittaminen keisarilliseen palatsiin ja myöhemmin Presidentinlinnaan jatkaa vanhaa perinnettä, jonka mukaan eurooppalaisten palatsien, linnojen ja kartanoiden sisustukseen kuului tärkeänä osana taide. Presidentinlinna edustaa Suomessa ylintä yhteiskunnallista valtaa, ja palatsin taidekokoelma kuvastaa osaltaan sen ilmenemistapoja, kuten arvokkuutta, edustavuutta, sivistyksellisyyttä, korkeatasoisuutta, tyylikkyyttä ja pysyvyyttä.
Kokoelman hallitsevat teemat heijastelevat myös vallan eri muotoja. Ensimmäiset keisarilliseen kokoelmaan hankitut maalaukset liittyvät Krimin sotaan ja keisarin maa-alueiden puolustamiseen. Monet näyttävät maisema-aiheet havainnoivat Suomen eri alueiden topografisia ominaispiirteitä ja ilmasto-olosuhteita. Meriaiheet laivoineen viittaavat kauppamerenkulkuun ja yhteyksiin muualle maailmaan, kun taas presidenttien muotokuvat henkilöivät kansanvaltaisesti valitun ylimmän vallan käyttäjän.
Lisäksi Presidentinlinnan kokoelmiin on hankittu muotokuvat presidenttien puolisoista. Ateneumin näyttelyssä presidenttien ja heidän aviopuolisoidensa muotokuvat kohtaavat ensimmäistä kertaa samassa tilassa.
Näyttelyn ääni­opas tarjoaa mahdollisuuden kuulla nykyisen ja aiempien presidenttien ja heidän puolisoidensa ajatuksia Presidentinlinnan taideteoksista. Kukin puhujista on valinnut yhden, itselleen läheisen teoksen. Presidentit puolisoineen lukevat itse suomenkieliset nauhoitteet, ja rouva Tellervo Koivisto vastaa myös miehensä Presidentti Mauno Koiviston osuudesta. Opasteet on nauhoitettu myös ruotsin ja englannin kielillä.

Eero Järnefelt 150 vuotta sekä Symbolismin hengessä -näyttelykokonaisuudet jatkuvat 28.4. asti. Eero Järnefelt -näyttelyn aikana on pohjakerroksen salissa viisi mahdollisuus tutustua Valtion taidemuseon konservaattoreiden työhön. Päivystävä konservaattori on paikalla keskiviikkoisin klo 10–11 ja torstaisin klo 15–16, jolloin konservointitilaan pääsee myös sisään. Muina aikoina tilaan pääsee kurkistamaan ikkunasta.

Ateneum-salissa järjestetään kevään aikana useita asiantuntijaluentoja:
La 4.5. klo 12 professori Laura Kolben aiheena on autonomian ajan taide Suomessa ja klo 13 Linnan aarteet-näyttelyn kuraattori, projektipäällikkö Erkki Anttonen luennoi Presidentinlinnan taidekokoelmista.
La 18.5. klo 12 Valtion taidemuseon konservaattorit Pia Hurri ja Sami Supply kertovat keväällä tehdystä Presidentinlinnan maalausten konservointityöstä ja klo 13 FM (väit.) Jukka Relas esittelee mm. linnan sisustusta luennolla Linna - Keisarin ja presidenttien residenssi Helsingissä.
Luennot ovat avoimia kaikille museovieraille eikä niihin voi etukäteen varata paikkoja. Ateneumin ystävät pääsevät luennoille ilmaiseksi, muistakaa noutaa sisäänpääsytarra kassalta.
Tarkempaa tietoa tapahtumista löytyy Ateneumin nettisivuilta www.ateneum.fi/tapahtumat.

Ateneumin työpajassa jatkuvat kaikille avoimet työpajat lauantaisin 20.4. asti sekä lisäksi 4.5. ja 18.5 klo 11–14. Ohjelmassa on mm. maalausta ja grafiikkaa. Kevään ohjelmaan voi tutustua Ateneumin nettisivuilla osoitteessa www.ateneum.fi/paja.
 

VUOSIKOKOUSASIAA
Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 13. maaliskuuta Ateneumissa. Kokouksessa oli läsnä 28 yhdistyksen jäsentä. Vuosikokouksessa yhdistyksen puheenjohtajana valittiin jatkamaan Johanna Piisi. Yhdistyksen toinen varapuheenjohtaja Selma Green luopui hallitustehtävistä, hänen tilalleen hallitukseen valittiin Juhani Lemmetti. Hallituksessa jatkavat Laura Aalto, Aulis Kohvakka, Riitta-Leena Paunio, Bruno Taajamaa, Antti Tanttu ja Maija Tanninen-Mattila.
Vuosikokous päätti pitää vuosittaiset jäsenmaksut ennallaan, eli vuoden 2013 jäsenmaksut ovat: yksilöjäsen 45 €, opiskelija- tai juniorijäsen 10 €, perhejäsenyys 75 €, ja tukijäsenyys 1 000 €. Ainaisjäsenyyden hintaa vuosikokous päätti korottaa, uusi ainaisjäsenyyden hinta on 900 €.

KULUVAN VUODEN JÄSENMAKSUT
Saatte kirjeitse laskun kuluvan vuoden jäsenmaksua varten. Käytättehän maksaessanne viitenumeroa. Laskuja ei lähetetä alkuvuonna yhdistykseen liittyneille ja kuluvan vuoden jäsenmaksunsa jo maksaneille. Vuoden 2012 jäsenmaksu on voimassa laskun eräpäivään saakka.
Laskun maksettuanne voitte noutaa vuoden 2013 tarran jäsenkorttiin Ateneumin neuvontapisteestä noin viikon kuluttua jäsenmaksun maksupäivästä (tai kuitin kanssa jo aiemmin).
Ilmoitattehan myös, mikäli haluatte lopettaa jäsenyytenne yhdistyksessä.
 

JÄSENOHJELMA

To 18.4. klo 17.00 Kuraattoriluento Linnan aarteet -näyttelyyn
Linnan aarteet-näyttelyn kuraattorit, intendentti Sointu Fritze ja projektipäällikkö Erkki Anttonen, sekä näyttelyarkkitehti Marjaana Kinnermä kertovat näyttelystä, sen suunnittelusta ja rakentamisesta Ateneum-salissa.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa. Luento on Ateneumin ystäville maksuton, näyttäkää jäsenkortti Ateneum-salin ovella.

To 25.4. klo 17.00 TutustuminenTaidesäätiö Meritan modernin ja nykytaiteen näyttelyyn
Taidesäätiö Meritan modernin ja nykytaiteen näyttelyssä on esillä teoksia mm. Juhana Blomstedtiltä, Sam Vannilta, Leena Luostariselta, Tove Janssonilta, Anitra Lucanderilta, Ahti Lavoselta ja Reidar Särestöniemeltä. Näyttelyyn tutustutaan kymmenen hengen ryhmissä.
Ilmoittautuminen alkaa tiistaina 9.4. klo 9.00. Hinta 36€ sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen näyttelyyn. Mukaan mahtuu 20 ensiksi ilmoittautunutta.
Taidesäätiö Merita myy osan kokoelmastaan pop up -myymälässä, joka on seuraavan kerran avoinna la 6.4. klo 12–15 sekä ti–ke 9.–10.4. klo 12–17. Teoksia ei voi varata eikä jättää säilytykseen, ja maksuvälineinä käyvät maksu- ja luottokortit, ei käteinen. Myymälä löytyy osoitteesta Aleksis Kiven katu 3–5 katutasosta, lisätietoa osoitteesta artmerita.fi/popup.htm

To 16.5. klo 17.00 Vierailu ja luento Bukowskis huutokauppatalossa
Bukowskis Finlandin johtaja, klassisen ja modernin taiteen johtava intendentti Christian Boman kertoo klassisesta ja venäläisestä taiteesta sekä taidekäsitöistä, ja huutokauppatalon toiminnasta.
Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 24.4. klo 9.00. Mukaan mahtuu 50 ensiksi ilmoittautunutta. Vierailu on Ateneumin ystäville maksuton.

La 25.5. Retki Ainolan ja Aholan taiteilijakoteihin sekä Järvenpään taidemuseoon
Toukokuun taideretki liittyy Ateneumissa syksyllä avautuvaan Tuusulanjärven taiteilijayhteisö -näyttelyyn. Tutustumme Tuusulanjärven taiteilijakodeista Ainolaan ja Aholaan sekä Järvenpään taidemuseon Nimimerkki VSB - Venny Soldan-Brofeldt 150-v. -näyttelyyn.
Lähdemme klo 10.00 Helsingistä. Ensin vierailemme Ainolassa opastetulla kierroksella ja nautimme pullakahvit Ainolan kahvilassa. Ainolasta jatkamme Aholaan, jossa Elämää taiteilijayhteisössä -opastuksella tutustumme taiteilijakodin elämään ja vierailijoihin vuosina 1897–1911.
Aholasta suuntaamme myöhäiselle lounaalle Vanhankylän kartanoon, jossa luvassa on Kartanon isännän lounas: alkupalaksi lohimureketta, pääruoaksi palapaistia ja jälkiruoaksi kahvia ja liköörissä marinoituja marjoja kermavaahdon kera.
Ruokailun jälkeen jatkamme Järvenpään taidemuseoon opastetulle kierrokselle Nimimerkki VSB -näyttelyyn. Takaisin Helsingissä olemme n. klo 18.
Matkan hinta 61€ sisältää bussikuljetukset, sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa sekä kahvit ja lounaan. Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 17.4. klo 9.00. Mukaan mahtuu 50 ensiksi ilmoittautunutta.

7.–8.6. Taideretki Tallinnaan
Kesän taideretkellä tutustumme Suomen suurlähetystöön Tallinnassa, Kadriorgin taidemuseon Repin. Venäläisen mestarin elämä ja tuotanto Suomessa -näyttelyyn, jonka kaikki teokset ovat lainassa Ateneumista, sekä Lennusadam merimuseoon. Laiva lähtee pe 7.6. klo 7.30 ja takaisin Helsingissä olemme la 8.6. klo 20.30.
Matkan hinta 262€ (jos ryhmäkoko 40 henkeä) sisältää laivamatkat kansipaikoin, sisäänpääsyt ja opastukset museoissa, bussikuljetukset Tallinnassa sataman, museoiden ja hotellin välillä, lounaan perjantaina, yhden yön majoituksen ja aamiaisen viiden tähden Savoy Boutique -hotellissa. Lisämaksusta mahdollisuus seisovan pöydän aamiaiseen menomatkalla (10€), Puccinin Tosca -oopperaan perjantai-iltana (liput 20–33€ riippuen paikasta), sekä seisovan pöydän buffet-illalliseen paluumatkalla laivassa (24€). Yhden hengen huoneen lisämaksu 70€.
Ilmoittautuminen alkaakeskiviikkona 10.4. klo 9.00. Mukaan mahtuu 40 ensiksi ilmoittautunutta.

Tulevaa ohjelmaa:
Syksyllä 7.9. teemme toisen retken Järvenpäähän, ohjelmassa Pehmeästi - Eero Järnefelt 150-v. -näyttely sekä Tuusulanjärven taiteilijakodeista Suviranta ja Halosenniemi. Tarkempaa tietoa retken ohjelmasta seuraavassa jäsenkirjeessä. Muistattehan, että voitte myös esittää ideoita ja toiveita tulevaan jäsenohjelmaan liittyen.

Ilmoittautuminen
Ateneumin ystävien jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko puhelimitse numeroon 040 171 9911tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi jos tapahtuman kohdalla ei muuta erikseen mainita. Ilmoittautumisen alkamisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen – myös sähköposti-ilmoittautumisista huomioidaan ensin kyseisenä päivänä klo 9 ja sen jälkeen saapuneet viestit. Yhdistyksellä on ainoastaan yksi puhelinlinja, joka saattaa olla hyvinkin varattu suosituimpiin tilaisuuksiin ilmoittauduttaessa. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa.

Mukavaa kevättä!

Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.