Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 9–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Berndt Lindholm: Höyrylaiva jäissä, 1875

 

Keisarilliseen kokoelmaan hankittiin ainoastaan yksi teos Berndt Lindholmilta, vaikka hänen taiteelliselta kilpakumppaniltaan Hjalmar Munsterhjelmilta ostettiin peräti kolme maalausta. Höyrylaiva jäissä ei ole kovin tyypillinen aihe Lindholmille. Se esittää uutta tekniikkaa edustavan höyryaluksen ja saariston pienten postiveneiden kohtaamista ilmeisesti aamuvarhaisella ja kuvaa samalla postinkulkua saaristossa.

Kiinnostavaa teoksessa on myös itse laiva, joka on mastoineen, purjeineen ja piippuineen eräänlainen hybridi höyrylaivasta ja purjealuksesta. Tällainen höyrypurjelaiva edustaa meriliikenteen historiassa siirtymävaihetta päästövapaasta liikkumismuodosta päästöjä tuottavaan tekniikkaan. Purjeita käytettiin avomerellä tuulessa, koneita taas tyynellä ja saariston suojissa kapeilla väylillä sekä luonnollisesti jäätä murrettaessa.

Teos ostettiin Aleksanteri II:n määräyksestä keisarilliseen kokoelmaan vuoden 1876 Pietarin taideakatemian näyttelystä. Siitä on olemassa Ateneumin kokoelmissa myös pienempi, mutta valaistukseltaan voimakkaampi toisinto.

Tutustu Ateneumin kokoelmissa olevaan toisintoon Taidekokoelmat-verkkopalvelussa.