Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Albert Edelfelt: Kööpenhaminan ankkuripaikalta III, 1890

 

Teos esittää Aleksanteri III:n puolison, keisarinna Maria Fjodorovnan, kotikaupungin Kööpenhaminan satamaa. Keisarinna oli syntyjään Tanskan prinsessa Dagmar, minkä vuoksi hän yhdessä puolisonsa kanssa tilasi 1889 tällaisen näkymän Edelfeltiltä.

Etualalla seisoo kaksi matruusia tanskalaisen Sjaelland-fregatin keulassa. Sommitelma on varsin rohkea ja rakentuu erilaisten viistojen diagonaalilinjojen varaan. Taempana näkyy Venäjän keisarillinen huvialus Djeržava sekä useita höyry- ja purjelaivoja laiturissa. Maalauksen värit ovat kirkkaat ja voimakkaat, mikä saattaa johtua siitä, että keisarinna oli hylännyt yhden Edelfeltin ehdotuksen turhan värittömänä.

Itse asiassa Edelfelt teki aiheesta tunnollisesti monia eri muunnelmia ja luonnoksia, kuten teoksen järjestysnumerokin kertoo. Keisarillinen tilaustyö oli ilmeisen tärkeä hänelle. Yksi versio lunastettiin keisarinnan yksityiskokoelmaan Anitškovin palatsiin, ja ensimmäinen luonnos Presidentinlinnan maalaukseen on nykyään Mäntässä Serlachiuksen taidemuseossa.