Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Keisarillinen taidekokoelma

 

Helsingin keisarillisen palatsin ensimmäiset taideteokset on tilannut keisari Nikolai I vuosien 1854–55 paikkeilla. Nämä Krimin sotaan liittyvät maalaukset sijoitettiin rakennukseen kuitenkin vasta sen jälkeen kun Nikolai oli kuollut maaliskuussa 1855. Siten valtaosa Presidentinlinnan keisarillisen taidekokoelman teoksista on Aleksanteri II:n valtakaudelta vuosilta 1855–1881. Kaikkiaan kokoelma käsitti vuoteen 1897 mennessä 28 työtä 19 taiteilijalta. Myöhemmin siihen liitettiin myös ne seitsemän maalausta, jotka oli hankittu ja sijoitettu alun perin Lappeenrannan keisarillisen residenssin eli ns. keisarintalon koristukseksi.

Venäläisen Aleksander Beidemannin Hankoniemen taistelu -maalausta lukuun ottamatta kaikki kokoelman teokset ovat suomalaisten tekijöiden tuotantoa. Siihen pyrittiin saamaan suhteellisen uutta taidetta maan keskeisiltä kuvataiteilijoilta.

Varhaisia 1850- ja 1860-lukujen hankintoja olivat kaksi Werner Holmbergin maisemaa ja kaksi Ferdinand von Wrightin lintuaihetta. Jo tässä vaiheessa ostettiin myös naistaiteilijoiden teoksia, kuten Alexandra Frosterus-Såltinin Savojilaispoika ja Victoria Åbergin Monrepos-näkymä. Aleksanteri II:n aikana 1870-luvulla kokoelma laajeni vielä esimerkiksi Hjalmar Munsterhjelmin, Berndt Lindholmin, Oscar Kleinehin ja Adolf von Beckerin maalauksilla. Myöhemmin kokoelmaa täydennettiin mm. Albert Edelfeltin, Gunnar Berndtsonin, Väinö Blomstedtin ja Axel Gallénin töillä. Maalausten lisäksi se sisältää kolme veistosta Walter Runebergilta, Johannes Takaselta ja Ville Vallgrenilta.