Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 9–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Linnan aarteet -näyttelyn teemat

 

Presidentinlinnan taideteokset ovat peräisin lähinnä kahdesta kokoelmasta. Vanhemman kokonaisuuden muodostaa keisarillinen taidekokoelma, jonka ensimmäiset teokset hankittiin 1850-luvun puolivälissä ja viimeiset 1897. Toinen laaja ryhmä käsittää itsenäisyyden aikana kootun talletuskokoelman Ateneumin taidemuseosta. Lisäksi Presidentinlinnan kokoelmiin on hankittu esimerkiksi pronssiset rintaveistokset kaikista presidenteistä ja muotokuvat heidän puolisoistaan.

Taidekokoelman sijoittaminen keisarilliseen palatsiin ja myöhemmin Presidentinlinnaan jatkaa vanhaa perinnettä, jonka mukaan eurooppalaisten palatsien, linnojen ja kartanoiden sisustukseen kuului elimellisenä osana taide. Presidentinlinna edustaa Suomessa ylintä yhteiskunnallista valtaa, ja palatsin taidekokoelma kuvastaa osaltaan sen ilmenemistapoja, kuten arvokkuutta, edustavuutta, sivistyksellisyyttä, korkeatasoisuutta, tyylikkyyttä ja pysyvyyttä.

Kokoelman hallitsevat teemat heijastelevat myös vallan eri muotoja. Ensimmäiset keisarilliseen kokoelmaan hankitut maalaukset liittyvät Krimin sotaan ja keisarin maa-alueiden puolustamiseen. Monet näyttävät maisema-aiheet havainnoivat Suomen eri alueiden maantieteellisiä ominaispiirteitä ja ilmasto-olosuhteita. Meriaiheet laivoineen viittaavat kauppamerenkulkuun ja yhteyksiin muualle maailmaan, kun taas presidenttien muotokuvat henkilöivät kansanvaltaisesti valitun ylimmän vallan käyttäjän.