Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Jäsenkirje 1 / 2013
06.02.2013

 

Hyvä Ateneumin ystävä,

vuosi 2012 oli Ateneumille ennätyksellinen. Carl Larssonin, Helene Schjerfbeckin ja 52 sielua -näyttelyissä kävi tutustumassa yhteensä 400.079 museovierasta, mikä on Ateneumin kävijämääräennätys.
52 sielua – Symbolismin maisema 1880–1910 -näyttelyyn ehtii vielä, se jatkuu 17.2. asti. Ateneumin ystävien maksuton sisäänpääsy ei ole voimassa näyttelyn aikana, mutta jäsenkortilla pääsylipun hinta on 10 € (normaalisti 15 €). Ystävien maksuton sisäänpääsy on jälleen normaalisti voimassa 19.2. alkaen.

25.1. avautunut Eero Järnefelt 150 vuotta -näyttelykokonaisuus jakautuu kahteen osaan: museon kolmannen kerroksen kahdessa salissa on esillä valikoima Järnefeltin tunnetuimpia maalauksia ja pohjakerroksen kahdessa salissa piirustuksia, luonnoskirjoja ja grafiikkaa. Ateneumin intendentin Heikki Malmen suunnitteleman näyttelyn teemoja ovat Koli ja erämaan maisemat, kansankuvaus, henkilö- ja muotokuvat sekä taiteilijan ateljeekoti Suviranta Tuusulanjärven rannalla. Näyttelyn yhteydessä julkaistu kirja keskittyy Järnefeltin taidegrafiikkaan; kirjassa on kuvineen luetteloituna Järnefeltin koko graafinen tuotanto.
Eero Järnefelt -näyttelyn aikana on pohjakerroksen salissa viisi mahdollisuus tutustua Valtion taidemuseon konservaattoreiden työhön. Työstettävänä ovat Linnan aarteet -näyttelyyn esille tulevat presidentinlinnan taidekokoelman teokset. Päivystävä konservaattori on paikalla keskiviikkoisin klo 10–11 ja torstaisin klo 15–16, jolloin konservointitilaan pääsee myös sisään. Muina aikoina tilaan pääsee kurkistamaan ikkunasta. Linnan aarteet – taidetta Presidentinlinnasta -näyttely avautuu 12.4.2013.

Monologiooppera Akseli saa kantaesityksensä Ateneum-salissa 28.2. Ooppera avaa seitsemässä elämänhetkessä Akseli Gallen-Kallelan mielenmaisemia ja näkyjä, joita hallitsevat koskematon korpi ja sydänmaiden kansanihmiset, nuoruuden Pariisin ilot ja pettymykset, syvä rakkaus Mary-vaimoon, elinikäinen ystävä Louis Sparre, epämieluisan nousukasmainen Berliini, tyttären kuoleman aiheuttama tuska, kalevalainen maailma, taiteen tekemisen intohimot ja ihanteet, levottomuus ja kaukokaipuu, Afrikan valo ja kauneuden huuma sekä kuoleman salaisuus. Oopperan nimiroolin laulaa Jorma Hynninen. Liput monologioopperan esityksiin myy Lippupalvelu, lippuja ei voi ostaa Ateneumista.
Kamarikuoro Amici Cantus esittää Armas Järnefeltin mieskuoromusiikkia Ateneumin näyttelysaleissa ja pääportaikossa torstaina 21.3. klo 18.30. Esitys on Eero Järnefelt -näyttelyn oheisohjelmaa ja siihen on Ateneumin ystävillä ilmainen sisäänpääsy.

Ateneumin työpajassa jatkuvat kaikille avoimet työpajat lauantaisin 11–14 huhtikuulle 20.4. asti. Ohjelmassa on mm. maalausta, grafiikkaa ja veistosten tekoa eri tekniikoilla sekä kankaanpainantaa. Kevään ohjelmaan voi tutustua Ateneumin nettisivuilla osoitteessa www.ateneum.fi/paja.

 

KOKOUSKUTSU– keskiviikkona 13.3.2013 klo 17.00 Ateneumin ystävät ry:n VUOSIKOKOUS Lindström-salissa (Ateneumin 2. krs.).
Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntömääräiset asiat. Tervetuloa!
Kokouksen aluksi Valtion taidemuseon ylijohtaja Risto Ruohonen kertoo Valtion taidemuseon säätiöittämisestä.
Maksutiedot vuoden 2013 jäsenmaksuja varten postitetaan seuraavan jäsenkirjeen yhteydessä, kun vuosikokous on vahvistanut maksujen suuruuden. Siihen asti ovat voimassa vuoden 2012 jäsenmaksut ja vuositarrat.

 

YLEISÖTYÖN ERITYISHANKE: SENIORIYLEISÖT JA ATENEUM
Pyöreän pöydän keskustelu keskiviikkona 13.2.2013 klo 17–19
Ateneumissa valmistellaan esikartoitusta, joka tähtää erityisesti senioriyleisöjen parempaan palveluun. Kun iäkkäiden ihmisten osuus Suomen väestöstä kasvaa, myös tarve seniori-ikäisten ihmisten huomioimiseen sekä erityisesti heille räätälöityihin ja heidän kanssaan yhdessä tuotettuihin kulttuuripalveluihin lisääntyy. Kulttuurilaitosten, myös Ateneumin taidemuseon, yleisöistä on jo nyt suuri osa aktiivisia senioreja.
Seniorit kuuluvat Ateneumin vuosien 2013–15 yleisöstrategian painopisteisiin. Ateneumissa on tehty työtä fyysisen esteettömyyden parantamiseksi, iäkkäiden yleisöjen kohtaamiseksi ja palveluiden kehittämiseksi. Ateneum haluaa nyt selvittää, millaisia museon yleisötyön palveluita, projekteja ja rakenteita voidaan parantaa ja kehittää ja miten.
Museo kutsuu nyt myös Ateneumin ystäviä keskustelemaan tästä teemasta. Tilaisuudessa on mahdollisuus kuulla hankevalmistelun näkökulmista, keskustella sekä etenkin ideoida vapaasti ja näin vaikuttaa hankevalmisteluun. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!
Mukaan mahtuu 15 ystävää. Tapaaminen klo 17.00 ala-aulassa, tilaisuus pidetään museon työpajassa. Ilmoittautuminen 11.2.2013 mennessä.

 

JÄSENOHJELMA

To 21.2. klo 17.00 Opastus Eero Järnefelt -näyttelyn grafiikkaosuuteen
Eero Järnefelt-näyttelyn kuraattori, intendentti Heikki Malme kertoo Järnefeltin piirustuksista ja taidegrafiikasta.
Ilmoittautuminen alkaa torstaina 14.2. klo 9.00. Mukaan mahtuu 30 ensiksi ilmoittautunutta. Opastus on Ateneumin ystäville maksuton, noutakaa sisäänpääsytarra jäsenkorttia vastaan ennen opastuksen alkua.

To 7.3. klo 17.00 Opastus Eero Järnefelt -näyttelyn maalauksiin
Eero Järnefelt-näyttelyn kuraattori, intendentti Heikki Malme kertoo Järnefeltin maalauksista.
Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 20.2. klo 9.00. Mukaan mahtuu 20 ensiksi ilmoittautunutta. Opastus on Ateneumin ystäville maksuton, noutakaa sisäänpääsytarra jäsenkorttia vastaan ennen opastuksen alkua.

Ke 20.3. klo 17.00 Kuraattoriluento Eero Järnefelt -näyttelyyn
Näyttelyn kuraattori, intendentti Heikki Malme kertoo Järnefeltin taiteesta, näyttelystä ja sen teemoista Ateneum-salissa.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa. Luento on Ateneumin ystäville maksuton, näyttäkää jäsenkortti Ateneum-salin ovella.

Ke 10.4. klo 10.15 ja 11.00 Ennakkotutustuminen Linnan aarteet -näyttelyyn
Ateneumin ystävillä on mahdollisuus päästä kurkistamaan Linnan aarteet -näyttelyyn ennen sen avautumista.
Ilmoittautuminen alkaa torstaina 21.3. klo 9.00. Näyttelykierros on Ateneumin ystäville maksuton, kumpaankin ryhmään mahtuu mukaan 15 ensiksi ilmoittautunutta.

To 18.4. klo 17.00 Kuraattoriluento Linnan aarteet -näyttelyyn
Linnan aarteet -näyttelyn kuraattorit, intendentti Sointu Fritze ja projektipäällikkö Erkki Anttonen, sekä näyttelyarkkitehti Marjaana Kinnermä kertovat näyttelystä, sen suunnittelusta ja rakentamisesta Ateneum-salissa.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa. Luento on Ateneumin ystäville maksuton, näyttäkää jäsenkortti Ateneum-salin ovella.

Tulevaa ohjelmaa:
Kevään taideretki liittyy syksyllä avautuvaan Tuusulanjärven taiteilijayhteisö -näyttelyyn. Tutustumme Tuusulanjärven taiteilijakoteihin sekä Järvenpään museon Nimimerkki VSB - Venny Soldan-Brofeldt 150-v. -näyttelyyn.
Muistattehan, että voitte myös esittää ideoita ja toiveita tulevaan jäsenohjelmaan liittyen.

 

Tove Janssonin teoksia etsitään
Ateneum järjestää keväällä ja kesällä 2014 näyttelyn kuvataiteilija ja kirjailija Tove Janssonin (1914–2001) taiteesta. Janssonin teosten omistajia pyydetään ystävällisesti ottamaan yhteyttä museoon. Perustiedot teoksista, kuten teoksen nimen, vuosiluvun, mitat ja tekniikan sekä valokuvan teoksesta voi lähettää tutkimusavustaja Maria Laurentille ensisijaisesti sähköpostitse, maria.laurent@ateneum.fi, mutta myös postitse osoitteeseen Ateneum, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki. Tietoja otetaan vastaan myös puhelimitse: 040 662 1720.

Ilmoittautuminen
Ateneumin ystävien jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko puhelimitse numeroon 040 171 9911 tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi jos tapahtuman kohdalla ei muuta erikseen mainita. Ilmoittautumisen alkamisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen – myös sähköposti-ilmoittautumisista huomioidaan ensin kyseisenä päivänä klo 9 ja sen jälkeen saapuneet viestit. Yhdistyksellä on ainoastaan yksi puhelinlinja, joka saattaa olla hyvinkin varattu suosituimpiin tilaisuuksiin ilmoittauduttaessa. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa.

Ateneumin ystävät ry kiittää Senaatti-kiinteistöjä, Spondaa ja Wärtsilää, jotka ovat tukeneet yhdistyksen toimintaa vuonna 2012.

Aurinkoisia talvipäiviä!
Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.