Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Frederic Leighton

 

Britannian esteettisessä liikkeessä vaikuttanut taidemaalari ja kuvanveistäjä Sir Frederic Leighton (1830–1896) suosi taiteessaan historiallisia, raamatullisia ja klassisia aiheita. Hänen maisemamaalauksissaan huipentuu taiteilijan usko auringon hengelliseen merkitykseen. ”Auringon valo ei voi milloinkaan olla lisätehoste – sen loistokkuus on ylin kaikista”, kirjoitti Leighton.

Sir Frederic Leighton oli tärkeä hahmo Britannian 1800-luvun esteettisessä liikkeessä, joka painotti taiteen itsenäisyyttä ja olemassaoloa taiteen itsensä vuoksi. Hän syntyi Englannissa, mutta perhe muutti ulkomaille, kun Leighton oli kymmenvuotias. Leighton sai mannermaalla akateemisen koulutuksen ja asettui Roomaan vuonna 1854. Hänen töitään oli esillä kuninkaallisen akatemian näyttelyssä vuonna 1855, jonka jälkeen hän asui kolme vuotta Pariisissa.

Vuonna 1859 taiteilija asettui Lontooseen ja rakennutti Holland Parkiin suuren talon, joka nyttemmin on esteettisen liikkeen muistomerkki. Hän menestyi ammatissaan ja maalasi enimmäkseen figuurimaalauksia ja joitakin muotokuvia. Hän erikoistui klassisiin aiheisiin ja siirtyi vähitellen kerronnallisesta maalaustaiteesta kohti puhtaasti esteettistä lähestymistapaa. Hänen myöhäisissä teoksissaan Britannian esteettisen suuntauksen vaikutus oli suuri ja se kulminoitui teoksessa Flaming June (n. 1895, Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico). Leighton oli erittäin suosittu Britanniassa, ja hänet valittiin Englannin kuninkaallisen taideakatemian johtoon vuonna 1878. Leighton myös aateloitiin – hän sai lordin arvon vain päivää ennen kuolemaansa.