Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Maurice Denis

 

Koristeellisista teoksistaan tunnettu ranskalainen Maurice Denis (1870-1943) kuului niihin taiteilijoihin, jotka vaikuttivat myös kirjoituksillaan ajan taidekäsitysten muotoutumiseen. Denis oli keskeinen hahmo Les Nabis -ryhmässä, jolla oli merkittävä rooli symbolististen teorioiden pohjalta syntyneen uuden taiteellisen ilmaisun kehittämisessä.

Maurice Denis syntyi Granvillen rannikkokaupungissa Ranskan Normandiassa vakavaraiseen perheeseen. Pariisin opiskeluaikana monet Académie Julianin opiskelutovereista olivat Denis’lle tuttuja jo kouluajoista lähtien. Tästä piiristä kehkeytyi 1880-luvun lopussa nuorten taiteilijoiden ryhmä Les Nabis (nabi=profeetta hebreaksi). 1890-luvulla vaikuttaneen ryhmän taiteilijoita olivat Denis’n lisäksi muun muassa Paul Sérusier, Pierre Bonnard, Edouard Vuillard ja Felix Vallotton. Paul Gauguinin vaikutus ryhmän taiteeseen oli suuntaa-antava. Ikoniseksi lähtökohdaksi muodostui Sérusier’n pienikokoinen maisemamaalaus, jonka tämä maalasi Gauguinin ohjeen mukaan käyttäen puhtaita värejä ja tasaisia väripintoja. Taiteijatoverit nimesivät teoksen Talismaaniksi. Denis puolestaan määritteli Nabis-ryhmän lähestymistavan muistuttamalla kuuluisassa lausumassaan, että maalaus on itse asiassa ”litteä pinta, joka on peitetty tiettyyn järjestykseen asetetuilla väreillä”.

Mytologia ja uskonnolliset aiheet ovat Maurice Denis’n teosten keskeistä aiheistoa. Monissa teoksissa esiintyy rannikkomaisema tai vesielementti. Muiden Nabis-ryhmän jäsenten tavoin Denis laajensi ilmaisuaan eri tekniikoihin. Hän suunnitteli kuvakudoksia ja keramiikkaa ja teki seinä- ja kattomaalauksia julkisiin rakennuksiin. Matkat Toskanaan ja Roomaan vaikuttivat Denis’n taiteen muuntumiseen klassisempaan suuntaan.