Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Äänikuva
16.01.2013, 19.01.2013, 20.01.2013

 

Ke 16.1. klo 18, la 19.1. klo 15 ja su 20.1. klo 15

Miten maalata omaa ääntä, kuinka laulaa omaa kuvaa? Muusikko ja pedagogi Soila Sariolan monitaiteelliset soolokonsertit Ateneumissa tammikuussa. Konsertit sisältyvät museolipun hintaan.

Sariola pitää myös monitaiteisiin syventyvän työpajan Ateneumin taidemuseossa, lisätietoa työpajan omilla sivuilla.

*****

Äänen ja mielen monet polut - Miten taiteet yhdistyvät minussa?

"Kuulette ja näette ennalta arvaamattoman monitaideteoksen. Kaikki, mitä koette tapahtuu juuri tällä hetkellä.

Tutustuin improvisaation muotoihin vuonna 1997, kun pääsin opiskelemaan Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolle. Taidemuoto iski minuun kuin tuhat volttia ja on ollut iso osa elämääni aina tähän päivään saakka. Olen saanut olla mukana, ohjata ja kokea mitä uskomattomampia seikkailuja improvisoinnin kanssa yksin ja eri ryhmissä. Siitä on tullut hieman jopa elämäntapa.

Koska olen työskennellyt niin paljon erilaisissa ryhmissä (esim. lauluyhtye Rajattomassa), halusin toteuttaa taiteellisen tohtoritutkinnon 1. osion konsertin yksin. Harjoitteluprosessi on ollut haastava, koska yksin työskennellessäni minusta tuntuu, etten aina saa tarpeeksi palautetta. Siksi olenkin ollut tyytyväinen taiteellisen ohjaajani Kimmo Pohjosen (musiikki) ja maalausopettajani Lealiisa Kivikarin (VedicArt) kanssa muodostuneeseen yhteistyöhön.

Miten taiteet sitten yhdistyvät minussa? Olen huomannut, että usea ihminen on monilahjakas. Mielestäni aivan liian aikaisin meille osoitetaan paikkamme muusikkona, tanssijana, taiteilijana tai minä tahansa. Luovuutta on kaikkialla ja sitä on vaikea tukahduttaa. Monet taiteilijat käyttävät jotain muuta taidetta inspiraationa tai korjaavana harrastuksena. Lisäksi monitaiteelliset tapahtumat lisääntyvät koko ajan: museoissa soi musiikki ja konserteissa käytetään huikeita kuva- ja videoefektejä. On aika liudentaa rajoja, meillähän on täällä kaikki elementit!

Oma prosessini on ollut kahden erilaisen, introvertin ja ekstrovertin taidemuodon haastava vuoropuhelu. On osattava erottaa ne toisistaan ja heti seuraavassa käänteessä yhdistää ne taas saumattomasti. Itselleni merkityksellisimmäksi tieksi on muodostunut keskittyminen. Mitä keskittyneempi olen, sitä syvemmältä pääsen ammentamaan tunteitani, syntyviä tarinoita ja matkojeni tuomia kokemuksia teille.

Toivottavasti tämä on ainutlaatuinen kokemus meille molemmille osapuolille, sinulle ja minulle!”

– Soila Sariola