Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Jäsenkirje 5 / 2012

 

Hyvä Ateneumin ystävä, 

Ateneumin Helene Schjerfbeck -juhlanäyttely oli suurmenestys ja sitä kävi katsomassa 230.906 kävijää. Näyttely on kaikkien aikojen kolmanneksi suosituin Ateneumissa Pablo Picasson ja Albert Edelfeltin jälkeen. Helsingin jälkeen osa Ateneumissa nähdyistä teoksista matkustaa Ruotsiin: näyttely on esillä Tukholmassa Prins Eugens Waldemarsuddessa 10.11.2012–24.2.2013 sekä Göteborgin taidemuseossa 16.3.–18.8.2013.

52 sielua-näyttely avautuu Ateneumissa 16.11. ja on esillä helmikuulle 2013. Ateneumin, Amsterdamin Van Gogh -museon ja Skotlannin kansallisgallerian yhteistyössä toteuttama näyttely on ensimmäinen symbolistisen maisemamaalauksen laaja kansainvälinen esittely. Näyttelyn pääkuraattorit ovat Rodolphe Rapetti ja Richard Thomson. 52 sielua -näyttelyesittelee vuosien 1880 ja 1910 välillä maalattuja runollisia, mystisiä ja aistivoimaisia tulkintoja luonnosta.
Symbolismi oli yksi merkittävimmistä ilmiöistä Euroopan taiteessa vuosina 1880–1914. Sille oli ominaista tunteiden ja tunnelmien kuvaaminen, henkisyyden tavoittelu ja kiinnostus mytologioihin. Symbolismi ei ollut tyylisuunta, vaan pikemminkin asenne ja näkemys, joka sai taiteilijat kohdistamaan katseensa arkisen todellisuuden sijasta sisäisiin maailmoihin ja kuvaamaan unia, näkyjä ja sielunmaisemia. Listan näyttelyn taiteilijoista löydätte tämän kirjeen lopusta. Ateneumin ystävien ennakkoavajaiset 52 sielua -näyttelyyn pidetään keskiviikkona 14.11. klo 18–20.

Eero Järnefelt kuuluu Suomen taiteen kultakauden merkittävimpiin taiteilijoihin. Hänen syntymästään tulee vuoden 2013 marraskuussa kuluneeksi 150 vuotta. Järnefelt tunnetaan parhaiten Kolin jylhien näkymien kuvaajana sekä henkilö- ja muotokuvien taitajana. Myös Tuusulanjärven rannalla sijaitseva ateljeekoti Suviranta ja sitä ympäröivä luonto sekä perheenjäsenet olivat taiteilijalle läheisiä aiheita. Eero Järnefelt 150 vuotta -näyttely avautuu 25.1.2013 ja esittelee kaikkiaan noin 150 teosta: Maalaustuotantoa on esillä museon kolmannessa kerroksessa, piirustuksia ja grafiikkaa puolestaan museon pohjakerroksen kahdessa näyttelysalissa. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Eero Järnefeltin seura ry:n kanssa.

Viime jäsenkirjeessä kerrottiin jo Presidentinlinnan aarteita esittelevästä näyttelystä. Vuoden 2013 toinen suurnäyttely avautuu lokakuussa ja esittelee Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä. Haave omasta talosta järven rannalla, hyvien kulkuyhteyksien päässä pääkaupungista väikkyi nuorten taiteilijoiden mielissä sata vuotta sitten. Kirjailija Juhani Aho ja hänen taiteilijavaimonsa Venny Soldan-Brofeldt muuttivat Tuusulanjärven tuntumaan vuonna 1899. Pian perässä seurasivat Eero Järnefelt, Jean Sibelius ja Pekka Halonen perheineen. Vilkas kanssakäyminen ja yhteisen ihanteen jakaminen tekivät Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä ainutlaatuisen Suomen historiassa.
Syksyllä 2013 avattava näyttely kertoo tarinoita Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämästä ja sen kiehtovista kodeista. Taiteilijakotien teoksia ja esineistöä esittelevän näyttelyn kuraattori on Riitta Konttinen.

Ateneum 125 vuotta
Helene Schjerfbeck viimeisteli Toipilas-maalaustaan, Akseli Gallen-Kallela työskenteli Pariisissa, Pekka Halonen, Ellen Thesleff ja Väinö Blomstedt opiskelivat Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Ateneumin ovet avattiin yleisölle ensimmäistä kertaa. Vuosi oli 1888. 125-vuotiasta Ateneumia juhlitaan vuonna 2013 monella tavalla, juhlavuodesta enemmän seuraavassa jäsenkirjeessä.

Ateneum-salin tulevassa ohjelmistossa on luvassa mm. UMO Jazz Orchestran improvisoitua musiikkia samanaikaisesti piirtävän kuvataiteilija Vappu Rossin kuvien sekä 52 sielua -näyttelyn teosten pohjalta, muusikko, pedagogi Soila Sariolan monitaiteellisia soolokonsertteja sekä monologiooppera Akseli, jonka nimiroolin Akseli Gallen-Kallelana laulaa Jorma Hynninen.
Lisätietoa Ateneum-salin ohjelmistosta löytyy osoitteessa www.ateneum.fi/tapahtumat.

Ateneumin työpajassa järjestetään 8.12. asti ajankohtaisiin näyttelyihin liittyviä työpajoja aina lauantaisin klo 11–14. Tekniikka vaihtuu aiheen mukaan, tarkempi ohjelma löytyy osoitteesta www.ateneum.fi/paja.
Muistattehan, että voitte varata työpajakursseja ja opastuksia myös omalle ryhmälle.

Sääntömuutosehdotus
Edellisessä jäsenkirjeessä kerrottiin Ateneumin ystävien hallituksen valmistelemasta sääntömuutosehdotuksesta. Ehdotus käsiteltiin yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa Ateneumissa 16.10. Kokous hyväksyi sääntömuutosehdotuksen pienin muutoksin. Uudistetut säännöt tulevat nähtäväksi Ateneumin ystävien nettisivuille, kun Patentti- ja rekisterihallitus on ne vahvistanut.

 

JÄSENOHJELMA

La 10.11. klo 14.30–16.30 Työpaja Ateneumin ystäville
Tule tekemään koru itsellesi tai vaikka joululahjaksi, materiaalina on mm. lasihelmiä. Korutyöpaja soveltuu kaiken ikäisille.
Ilmoittautuminen työpajaan alkaa perjantaina 2.11. klo 9.00. Työpaja on Ateneumin ystäville ilmainen, mukaan mahtuu 25 ensiksi ilmoittautunutta.

Ke 14.11. klo 18–20 Ennakkoavajaiset 52 sielua – Symbolismin maisema 1880–1910 -näyttelyyn
Saatte avec-kutsun 52 sielua -näyttelyn ennakkoavajaisiin postitse, tervetuloa!

La 24.11. Taideretki Turkuun
Marraskuun lopulla matkaamme Turkuun. Aamupäivällä tutustumme oppaan johdolla Turun taidemuseon näyttelyyn Mäntän medicit - Kultakauden klassikoita Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta, jonka jälkeen nautimme buffet-lounaan Hus Lindmanissa. Lounaan jälkeen tutustumme Ett hem -kotimuseoon, jonka taidekokoelmaan kuuluu teoksia mm. Albert Edelfeltiltä, Helene Schjerfbeckiltä ja Akseli Gallen-Kallelalta. Lähtö Helsingistä klo 9.00 ja paluu n. klo 18.00.
Ilmoittautuminen alkaa torstaina 1.11. klo 9.00. Matkan hinta 56e sisältää kuljetuksen, pääsyliput ja opastukset museoissa sekä buffet-lounaan. Mukaan mahtuu 50 ensiksi ilmoittautunutta.

To 29.11. klo 17.00 52 sielua -näyttelyn esittely
Näyttelyn kuraattori amanuenssi Anna-Maria von Bonsdorff esittelee näyttelyn Ateneum-salissa.
Ei ennakkoilmoittautumista, Ateneum-saliin mahtuu 135 henkilöä.Kun saavutte museoon ko. päivänä ja haluatte päästä kuulemaan esittelyä, ilmoittakaa tästä maksaessanne pääsymaksua kassalla. Tällöin saatte hieman erilaisen tarran, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn Ateneum-saliin.

Ke 23.1. klo 17.00 Eero Järnefelt 150 vuotta -näyttelyn ennakkokatselmus
Ystävät pääsevät tutustumaan ensimmäisinä Eero Järnefelt -näyttelyyn, jonka salit ovat keskiviikkona 23.1. klo 17.00–20.00 avoinna ainoastaan Ateneumin ystäville. Ennakkokatselmukseen ei lähetetä erillistä kutsua, noutakaa jäsenkorttia vastaan tarra lippukassoilta tai neuvontapisteestä.
Näyttelyn kuraattori intendentti Heikki Malme kertoo näyttelystä ke 23.1. klo 17.00 Ateneum-salissa. Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa.

***********************************************************************

Ateneumin ystävät ja 52 sielua -näyttely
Kuten jo aiemmissa jäsenkirjeissä on kerrottu, 52 sielua -näyttely aiheuttaa poikkeuksia museon sisäänpääsymaksuihin. Ateneumin ystävien maksuton sisäänpääsy ei ole voimassa näyttelyn aikana, mutta jäsenkortilla pääsylipun hinta on 10 € (normaalisti 15 €). Sisäänpääsymaksu on voimassa ainoastaan kyseisen näyttelyn aikana 16.11.2012–17.2.2013, jonka jälkeen ystävien maksuton sisäänpääsy on jälleen normaalisti voimassa.

***********************************************************************

Ystävien lahjakortti myynnissä Ateneumin neuvonnassa
Jäsenyys Ateneumin ystävissä on lahja, joka ilahduttaa saajaa koko vuoden.
Ateneumin ystävien lahjakortti on ostettavissa museon neuvonnasta marraskuusta lähtien.
Etu lahjanantajalle: viisi kappaletta uusia yksilö- tai perhejäsenyyksiä lahjaksi ostanut Ateneumin ystävä saa itselleen Helene Schjerfbeck 150 vuotta -kirjan.
Etu lahjansaajalle: joulukuussa lahjaksi ostettu jäsenyys on voimassa vuoden 2014 huhtikuulle asti.

***********************************************************************

Vuosikokous 2013
Yhdistyksen vuosikokous pidetään sääntöjen mukaisesti maaliskuun aikana. Vuosikokouksen käsiteltäväksi toivottavat asiat tulee toimittaa kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle 7.1.2013 mennessä joko osoitteeseen ystavat@ateneum.fi tai Ateneumin ystävien hallitus, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki.

Ilmoittautuminen
Ateneumin ystävien jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko puhelimitse numeroon 040 171 9911tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi jos tapahtuman kohdalla ei muuta erikseen mainita. Ilmoittautumisen alkamisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen – myös sähköposti-ilmoittautumisista huomioidaan ensin kyseisenä päivänä klo 9 ja sen jälkeen saapuneet viestit. Yhdistyksellä on ainoastaan yksi puhelinlinja, joka saattaa olla hyvinkin varattu suosituimpiin tilaisuuksiin ilmoittauduttaessa. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa.

Hauskaa loppuvuotta!
toivottavat Ateneumin ystävien hallitus ja Pasi

Muutokset mahdollisia.