Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Taidetta museovieraiden kukkaroihin
05.10.2012 - 14.10.2012

 

Ensimmäinen henkilöstä lyöty erikoiskakkonen maksuliikenteeseen Suomessa

Valtiovarainministeriö juhlistaa Helene Schjerfbeckin syntymän 150-vuotisjuhlaa julkaisemalla taiteilijan omakuvan ikuistettuna kahden euron erikoisrahaan. Helene Schjerfbeckin kunniaksi lyöty kolikko julkaistaan 5.10.2012 ja sen kokonaislyöntimäärä on kaksi miljoonaa kappaletta.

Ateneumin taidemuseo ja Suomen Rahapaja juhlistavat Helene Schjerfbeckin 150-vuotisjuhlanäyttelyn viimeisiä päiviä ikimuistoisella tavalla. Museon myyntipisteissä asioivat voivat halutessaan saada Helene Schjerfbeck -erikoiskakkosen osana vaihtorahojaan. Keräilijäpiireissä suosittu kahden euron kolikko käy tavallisena maksuvälineenä, ja Schjerfbeckin taiteen ystäville se on ikuinen muisto ainutlaatuisesta näyttelystä.

Painotuoreen erikoiskakkosen voi saada Ateneumin lippukassalta, kahvilasta tai kaupasta käteisoston yhteydessä. Kolikon saa vaihtorahana käteisostoksen yhteydessä näyttelyn kymmenenä viimeisenä päivänä, 5.-14.10.2012, tai niin kauan kuin niitä riittää. Erikoiskolikon saa vain osana museo-ostoksen normaaleja vaihtorahoja, eikä vaihtorahan saaminen pelkkinä erikoiskolikkoina ole mahdollista. Rajoituksetta erikoisrahaa voi ostaa sen julkaisupäivästä lähtien Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja Rosebud-kirjakaupan Ateneumin myymälästä eri keräilyversioina ja osana rahasarjoja.

Nyt julkaistavaan erikoisrahaan on kuvattu yksi näkemys Schjerfbeckin pitkästä omakuvien sarjasta, jossa taiteilija kuvaa itseään ja vanhenemistaan rehellisesti ja tunteellisesti. Kolikon tunnuspuolen on suunnitellut kuvanveistäjä Erja Tielinen. Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euroalueen maissa.

”Helene Schjerfbeck -erikoisraha on hieno kunnianosoitus taiteilijan 150-vuotisjuhlalle. Olen erityisen iloinen siitä, että maamme ensimmäinen henkilöaiheinen erikoisraha kuvaa nimenomaan suomalaista naistaiteilijaa”, sanoo Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila.

Taide on trendikäs kolikkoaihe

Kolikoiden aiheina on perinteisesti käytetty hallitsijoita ja luontokuvia, mutta etenkin viimeisen kymmenen vuoden aikana taideaiheet ovat nousseet suosituiksi kolikoissa. ”Nykyisin taiteilijoita, kirjailijoita ja muusikoita näkee kolikoissa sekä euroalueella että sen ulkopuolella paljon useammin kuin vielä viime vuosituhannella”, Numismaatikko-lehden päätoimittaja Petri Virolainen toteaa.

Helene Schjerfbeck kulki pitkällä urallaan historiallisista aiheista kohti modernia ilmaisua. Hänen taiteellista tuotantoaan leimaavat tunne, inhimillisyys sekä erinomainen tekninen taito.

”Tunteiden herättäminen on kolikkomaailmassakin tekijä, mikä nostaa tietyn kolikon esiin muiden joukosta. Esimerkiksi numismaatikkojen keskuudessa joidenkin suosikkirahat eivät miellytä toisten kolikkoharrastajien silmää lainkaan,” Virolainen kertoo.

Tekniset tiedot
Metalli: rengas CuNi25, keskus CuZn20Ni5/Ni/CuZn20Ni5
Halkaisija: 25,75 mm
Paino: 8,5 g
Lyöntimäärä: Proof 13 000, Unc 198 7000
Julkaisupäivä: 5.10.2012