Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Helene Schjerfbeckin löytynyt teos liitetty osaksi Ateneumin näyttelyä
07.09.2012

 

Helene Schjerfbeckin Raaseporin maisema -teoksen alta löytynyt aiemmin tuntematon maalaus on nyt ripustettu osaksi taiteilijan 150-vuotisjuhlanäyttelyä Ateneumissa. Naista ja lasta esittävä maalaus on sen paljastamisen jälkeen konservoitu Valtion taidemuseon konservointilaitoksella.

Työn tehneen vastaavan konservaattorin Kirsi Hiltusen mukaan piilossa ollut teos oli yllättävän hyvässä kunnossa. Konservoinnissa maalaus avattiin kiilakehyksistä oikeaan mittaansa, sen pinnassa valkoisina näkyneet rapaumat puhdistettiin pois ja teoksen reuna-alueiden pienet vauriot restauroitiin.

Teoksen olemassaolo paljastui, kun Ateneumin Schjerfbeck-näyttelyä valmisteltaessa yksityiseltä henkilöltä lainatun Raaseporin maiseman löystynyttä kehyskiinnitystä korjattiin. Korjauksen yhteydessä kehyksen alta löytyi ompeleita sekä taiteilijan nimikirjaimet: Raaseporin maisema (1890) oli ommeltu toisen teoksen päälle. Maalaus tutkittiin infrapunalaitteilla ja paljastui, että sen alla on toinen maalaus. Tutkimuksessa maalauksesta pystyi erottamaan ihmishahmon.

Raaseporin maiseman ompeleet avattiin 3.9. Maisemamaalauksen alla olleessa toisessa öljymaalauksessa selästä päin kuvattu nainen pitelee sylissään lasta. Teos on Helene Schjerfbeckin signeeraama ja se ajoittuu noin vuoteen 1887.

Nyt löytynyt teos Nainen ja lapsi on esillä Ateneumin toisessa kerroksessa, näyttelysalissa nro 17 Raaseporin maiseman vieressä.