Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Lehdistötiedote: Schjerfbeckin, Edelfeltin ja Järnefeltin luonnoskirjoja julkaistu internetissä
19.06.2012

 

Ateneumin taidemuseon kokoelmaan kuuluvia taiteilijoiden luonnoskirjoja on mahdollista selailla Valtion taidemuseon Taidekokoelmat-verkkopalvelussa. Nyt julkaistuista luonnoskirjakokonaisuuksista laajin on Ateneumin ystävien viime syksynä museolle tekemä lahjoitus, johon kuuluu viisi Helene Schjerfbeckin luonnoskirjaa. Luonnoskirjoissa on muun muassa Schjerfbeckin piirustuksia lapsuuden ajalta sekä luonnoksia nuoruuden teoksiin. Ne sisältävät kuvia eläimistä, henkilöistä ja maisemista.

Samalla julkaistaan kolmekymmentäyksi luonnoskirjaa seitsemältä muulta taiteilijalta. Mukana on useita Albert Edelfeltinja Eero Järnefeltinluonnoskirjoja sekä muutamia luonnoskirjoja Magnus Enckelliltä, Ragnar Ekelundilta, Werner Holmbergiltä, Maria Wiikiltä ja Ferdinand von Wrightiltä. Kaikkein vanhimmat ovat kaksi Werner Holmbergin luonnoskirjaa vuosilta 1859 ja 1860.

Ateneumin taidemuseon kokoelmissa on yhteensä yli 800 luonnoskirjaa. Valtion taidemuseon konservointilaitos on konservoinut ja Kuvataiteen keskusarkisto digitoinut luonnoskirjoja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Projekti on osa kulttuuriperinnön digitointihankkeita ja kytkeytyy Kansalliseen digitaaliseen kirjastoon. Rahoituksella on turvattu vanhojen ja hauraiden, erityisesti 1800-luvun taiteilijoiden luonnoskirjojen säilyminen, ja saatettu ne kaiken yleisön nähtäville internetissä.

Luonnoskirjat on julkaistu Valtion taidemuseon Taidekokoelmat -verkkopalvelussa osoitteessa http://kokoelmat.fng.fi kohdassa Teokset.

Lisätietoja:

Kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet Kehys, Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen koordinaattori Siina Hälikkä, puh. 040 674 3650, siina.halikka(at)fng.fi