Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Tiedote: Ristiveto-festivaali vie musiikilliselle aikamatkalle Schjerfbeckin hengessä
31.05.2012

 

Ateneumissa järjestettävän Ristiveto-festivaalin konserteissa tehdään ainutlaatuinen musiikillinen aikamatka Helene Schjerfbeckin hengessä: myöhäisromantiikan hehkuvista väreistä kohti 1900-luvun niukempaa ilmaisua. Suomalaislahjakkuudet saavat seuraansa kaksi kansainvälistä vierasta: sveitsiläissyntyisen huippusellistin Thomas Demengansekä Euroopan kamariorkesterin konserttimestarin Lorenza Borranin. Festivaalin taiteellisesta suunnittelusta vastaavat pianisti Emil Holmström, sellisti Markus Hohti ja viulisti Eriikka Maalismaa. Ristiveto-festivaalin konsertit kuullaan Ateneumin näyttelysaleissa syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Festivaalin ohjelma:

pe 28.9. klo 19 Murros

Franck: Pianokvintetto
Chausson: Chanson Perpetuelle
Ravel: Chansons Madecasses
Webern: 2 kappaletta sellolle ja pianolle
Webern: Jousitrio, op. 20

la 29.9. klo 18 Mielenmaisemia

Debussy: Sonaatti sellolle ja pianolle
Ravel: Tombeau de Claude Debussy: Duo viululle ja sellolle
de Falla: Pour le Tombeau de Debussy
Stravinsky: Elegia alttoviululle
Schönberg: Pierrot Lunaire

la 29.9. klo 20.30 Rakastetuimmat ja vihatuimmat sävelmät

Kaikkien tuntemia kappaleita virtuoosiklassikoista suosituimpiin tunnelmapaloihin. Esiintyjinä festivaalin koko taiteilijakaarti. Konserttipaikkana on Ateneumin Ravintola Tablo, ohjelma ilmoitetaan paikan päällä.

su 30.9. klo 18 Fin de siècle – Vuosisadan loppu

Ravel: Sonate posthume
Schönberg: Verklärte Nacht
Brahms: Klarinettikvintetto

Liput: 25/20 € (alle 18-vuotiaat 10 €; S-Etu täysihintaisesta pääsylipusta -3 €)
HUOM! liput la klo 20.30 Tablon konserttiin 20/15 € (alle 18-vuotiaat 10 €)
Lipunmyynti ja varaukset Ateneumin neuvonnasta.

Taiteiden yö 23.8.

Taiteiden yönä Ateneumissa soi! Ristiveto-festivaalin taiteilijat musisoivat Helen Schjerfbeckin aikakauden tunnelmissa. Ravintola Tablo Ateneum klo 18.15 ja 19.15, vapaa pääsy.

Lisätiedot medialle ja lehdistöliput: Ateneumin taidemuseo, tiedotuspäällikkö Marja Istala Kumpunen, 050 555 3551, mik@ateneum.fi

Ristiveto-festivaalin taustaa

Musiikissa, kuten muissakin taiteissa, kiinnostava murrosvaihesijoittuu noin vuosille 1880-1930. Silloin musiikin kieli määriteltiin kokonaan uudestaan ja noiden ristivetoisten vuosien aikana kirjoitettiin eräänlaisia vuosisataisen tradition megalomaanisia joutsenlauluja à la Mahler, toisaalta uutta aikakautta ennakoivaa musiikkia ja kaikkea siltä väliltä.

Nykyään jaotellaan herkästi tuon ajan säveltäjiä omiin kliseisiin karsinoihinsa; Debussy on korviahivelevää tunnelmointia, Sibelius suomalaista järvimaisemaa ja Schönberg raastavaa modernismia. Kiinnostavaa on, että mainitut säveltäjät kirjoittivat merkittävimpiä teoksiaan täsmälleen samoina vuosina, seurasivat samoja kiistoja, lukivat samoja kirjailijoita ja katsoivat samaa taidetta.

Varsin lyhyestä ajallisesta etäisyydestä huolimatta klassisen musiikin sointi muuttui ratkaisevasti 1900-luvun aikana. Ennen jousisoittajat käyttivät suolikieliä, nyt vakioratkaisu on metalli. Pianisteilla oli käytettävissään lukuisia varteenotettavia pianomerkkejä, joiden ääni oli mitoitettu normaalikokoisiin saleihin, ei hehtaarihalleihin kuten nykyään.

Ristiveto-festivaalin aikana pyritään lähemmäksi 1900-luvun alun sointimaailmaa. Emil Holmströmsoittaa 114 vuotta vanhaa Steinwaytään, Jan Söderblom, Eriikka Maalismaa, Atte Kilpeläinenja Markus Hohtilaittavat suolikielet soittimiinsa ja Christoffer Sundqvisttuo mukanaan saksalaisen klarinetin. Mukana tutkimusmatkalla ovat historiallisten esityskäytäntöjen kansainväliset huiput Lorenza Borranija Thomas Demenga sekä kotimaisena vieraana sopraano Pia Freund.

Muusikot

Ristivedon porukkaa yhdistää kiinnostus klassisen musiikin traditioon ja pyrkimys saada musiikista kaikki tehot irti. Jan Söderblom on viulisti ja kapellimestari, joka johtaa nykyään Porin kaupunginorkesteria ja on soittanut viulistina liki kaikkialla. Eriikka Maalismaa on Helsingin kaupunginorkesterin toinen konserttimestari ja Jousia Ensemblen aktiivi. Atte Kilpeläinen soittaa Meta4:ssä ja toimii HKO:n altistien äänenjohtajana. Christoffer Sundqvist on Radion sinfoniaorkesterin sooloklarinetisti, häntä kuulee usein solistina, mutta toisinaan myös PlusEnsemblessä. Sellisti Markus Hohti on aktiivinen kamarimuusikko ja kysytty festivaalivieras. Emil Holmström onmonipuolinen pianisti ja kosketinsoittaja, jonka esiintymiset vaihtelevat lied-iltamista urbaaneihin konserttikollaaseihin.

Vieraat

Thomas Demenga

Sveitsiläinen sellisti Thomas Demenga on kansainvälisesti tunnettu solisti, joka tunnetaan persoonallisista tulkinnoista ja oivaltavista konserttiohjelmista. Hän on esiintynyt lukuisten merkittävien orkestereiden solistina - mm. Berliner Sinfonie-Orchesterin, Berner Symphonie Orchesterin, Boston Symphony Orchestran kanssa. Vuonna 2003 hän oli Lucerne Festivalin “artiste étoile”. Vuonna 2002 Thomas Demenga sai päätökseen ECM-merkille levysarjan, joka yhdistää Bachin soolosellosarjat uuden musiikin teoksiin. Vuodesta 1980 hän on toiminut sellonsoiton professorina Baselin musiikkikorkeakoulussa.

Lorenza Borrani

Italialainen viulisti Lorenza Borrani on ollut vuodesta 2008 Euroopan kamariorkesterin konserttimestari. Hän on vieraillut liiderinä myös muissa merkittävissä orkestereissa, kuten Filarmonica della Scala, Bayerishen Rundfunk Orchester ja Orchestra della Fondazione Santa Cecilia, Roma. Lisäksi hän esiintyy säännöllisesti orkestereiden solistina ja kamarimuusikkona tärkeimmillä kansainvälisillä festivaaleilla. Vuonna 2007 Borrani perusti Spira Mirabilis -projektin, joka tuo yhteen parhaita eurooppalaisia muusikoita ja uudistaa klassisen musiikin esitystraditiota raikkailla tulkinnoilla ja tutustumalla periodisoittimiin.

Pia Freund

Pia Freund on merkittävimpiä suomalaisia laulajia. Hän on esiintynyt useissa rooleissa Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1992 ja tulkinnut erityisen mieleenpainuvasti Kaija Saariahon musiikkia, jota hän on esittänyt ympäri maailmaa. Freund esiintyy säännöllisesti kaikkein merkittävimpien kapellimestareiden ja orkestereiden kanssa ja on tullut tunnetuksi erityisen heittäytyvästä ja tiedostavasta muusikkoudestaan.