Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Jäsenkirje 3/12

 

Hyvä Ateneumin ystävä,

Olen ystäväyhdistyksemme hallituksen uusi puheenjohtaja ja tervehdin sinua lämpimästi.  Ateneumin ystävät on Suomen vanhin ja yli 2000 jäsenellään myös ylivoimaisesti suurin museoiden ystäväyhdistys, joka toimii hyvin aktiivisesti ja monipuolisesti. Yhdistyksemme säännöissä on selkeästi määritelty toimintamme päätavoitteet: tukea ja edistää Ateneumin taidemuseon toimintaa sekä syventää jäsentemme kuvataidetuntemusta. Jäsenet ovat aina ystäväyhdistysten toiminnan tärkein voimavara, kaikkialla ja kaikilla mittareilla.  Siksi yhdistyksen hallitus haluaa käytännössä tänä vuonna kehittää toimintaamme tavoilla, jotka toivottavasti lisäävät nykyjäsenistömme tyytyväisyyttä. Lisäksi pyrimme aktiivisesti hankkimaan uusia ystäviä, myös nuoria, mukaan toimintaamme. Kaikki jäsenistöltä tulevat ehdotukset toimintamme kehittämiseksi näiltä osin ovat erittäin tervetulleita.

Ateneumin ystävien jäsenistö ja pitkät perinteet ovat meille voimavara, mutta samalla ne velvoittavat yhdistyksen hallitusta katsomaan myös pidemmälle tulevaisuuteen. Museoiden ystäväyhdistyksiltä vaaditaan tulevaisuudessa uusia toimintatapoja, jotta yhdistykset pysyvät elinvoimaisina ja jäsenistöä kiinnostavina.  Tästä syystä hallitus on perustanut työryhmän, jossa alustavasti valmistellaan esitystä yhdistyksemme sääntöjen osittaiseksi uudistamiseksi. Työryhmän tehtävänä on tuoda jäsenistölle käsiteltäväksi muutosesitys, joka uudistaa yhdistyksemme sääntöjä paremmin yhdistyksen nykyistä toimintaa vastaaviksi sekä mahdollistaa yhdistykselle käytännössä uusia toimintamuotoja, mm. erilaisia markkinointi- ja varainkeruutoimenpiteitä. Pyrimme samalla päivittämään sääntömme myös Patentti- ja rekisterihallituksen antamia ohjeita vastaaviksi. Hallitus tiedottaa asiasta lisää jäsenille heti alkusyksystä työryhmän esityksen valmistuttua, jotta halukkaat jäsenet voivat ehdotusta meille kommentoida jo valmisteluvaiheessa.  Hallituksen tarkoituksena on sen jälkeen kutsua ylimääräinen yhdistyksen kokous sääntömuutosehdotusta käsittelemään tulevan syksyn aikana.

Helene Schjerfbeck saapuu kesäkuun alussa Ateneumiin: toivon ystävien viihtyvän Helenen ainutlaatuisessa seurassa useita kertoja alkavan kesän ja tulevan syksyn aikana. Tähän hienoon suurnäyttelyyn liittyen ystäväyhdistyksellä on ilo tarjota jäsenilleen myös monia tilaisuuksia ja etuja, joista tietoa löytyy nettisivuiltamme www.ateneum.fi/ystavat.

Toivotan oikein mukavaa kesää niin omasta kuin yhdistyksen hallituksen puolesta kaikille ystäville!

Johanna Piisi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vielä ennen näyttelyn avautumista on mahdollisuus tutustua Helene Schjerfbeckiin dokumenttielokuvan kautta. Den unga Schjerfbeck, nuori Schjerfbeck, kuvaa Suomen kansainvälisesti arvostetuimman taitelijan kasvuvuosia modernismin uranuurtajaksi 1880-luvulla. Schjerfbeck vietti 10 vuotta Euroopassa. Näiden vuosien aikana hän vaikuttui ajan hengestä ja sen taiteellisista suuntauksista. Dokumentti on kuvattu Ranskassa ja Englannissa ja sen on ohjannut Charlotte Airas. Elokuva esitetään Ateneumsalissa to 24.5. klo 18.00 ja sen kesto on 58 min. Näytös on kaikille avoin, Ateneumin ystävät pääsevät näytökseen ilmaiseksi.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 katsojaa.

7.-9.9. Jäsenmatka Edinburghiin

Viime jäsenkirjeessä kerrotun Edinburghin jäsenmatkan matkaohjelma on tarkentunut:

7.9. perjantai

Klo 08:05 Lähtö Lufthansan lennolla Frankfurtin kautta Edinburghiin
Klo 12:45 Saavumme Edinburghin lentokentälle, jossa englanninkielinen oppaamme on meitä vastassa.
Lähdemme kentältä suoraan kiertoajelulle, joka päättyy Barceló Edinburgh Carlton hotelliin (paikallinen luokitus ****). Majoittumisen jälkeen hetki omaa aikaa vaikkapa lounastaa.

Iltapäivällä n. klo 15 alkaen tutustumiskäynti Holyrood palatsin Queen's Galleryn näyttelyyn Treasures from the Queen's Palaces, joka on järjestetty kuningattaren timanttijuhlavuoden kunniaksi. Näyttelyssä on esillä mm. Rembrandtin, Rubensin ja Canaletton maalauksia, Rafaelin ja Michelangelon piirroksia sekä Fabergén pääsiäismunia. Näyttelyyn ei ole mahdollista järjestää opastusta, vaan tutustuminen tapahtuu omatoimisesti englanninkielisen äänioppaan avulla.

Loppupäivä omaa aikaa. Halukkaat voivat esim. tutustua omatoimisesti 1400-luvun aikana rakennettuun Holyroodin palatsiin (auki klo 18:00 saakka), jonne kuninkaan hovi aikoinaan muutti tehden Edinburghista Skotlannin pääkaupungin.

8.9. lauantai

Aamiainen hotellissa, jonka jälkeen lähtö oppaan johdolla Scottish National Galleryn Van Gogh to Kandinsky - Symbolist Landscape in Europe 1880-1910 - näyttelyyn. Näyttely keskittyy Gauguinin, Van Goghin, Munchin, Mondrianin, Kandinskyn, Monet'n ja Whistlerin kaltaisten tunnettujen mestarien maisemiin. Suomalaistaiteilijoista Edinburghin näyttelyssä ovat mukana Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela ja Hugo Simberg. Näyttely nähdään osittain eri teosvalikoimalla Ateneumissa marraskuusta lähtien.
Teemme opastetun kierroksen näyttelyssä, jonka jälkeen yhteinen lounas.

Lounaan jälkeen opastettu kierros Edinburghin linnassa. Keskustan korkealle kalliolle rakennettu linna hallitsee Edinburghin maisemaa ja on kaupungin suosituin nähtävyys. Linna toimi Skotlannin kuninkaanlinnana 1600-luvun alkuun. Nykyisen linnan vanhin rakennus on 1100-luvulta, paikalla on kuitenkin ollut asutusta jo huomattavasti aiemminkin.

Vierailun jälkeen loppupäivä omaa aikaa tutustua kaupunkiin.
Illalla mahdollisuus lisämaksusta yhteiseen illalliseen.

9.9. sunnuntai

Aamiainen hotellissa, huoneiden luovutus.
Lähdemme bussilla tutustumaan Rosslynin kappeliin, joka sijaitsee pienessä Rosslynin kylässä noin 30 minuutin ajomatkan päässä Edinburghista. Tähän mystiseen 1400-luvulla rakennettuun kirkkoon liittyy lukuisia tarinoita ja salaliittoteorioita vapaamuurareista ja temppeliritareista sekä legendoja, joista tunnetuin on Da Vinci -koodistakin tuttu Graalin malja. Kirjan mukaan Pyhä Malja oli jossain vaiheessa piilotettuna tähän kappeliin.

Rosslynista jatkamme suoraan Edinburghin lentoasemalle.
Klo 18:30 Lähtö Lufthansan lennolla Frankfurtin kautta Helsinkiin
Klo 01:50 Saapuminen Helsinkiin. (+ 1 pvä, 10.9.)

Matkan alustava hinta
1050 e / henkilö kahden hengen huoneessa
1190 e / henkilö yhden hengen huoneessa

Hintaan sisältyy:
- lentokenttäkuljetukset Edinburghissa ja opastettu kaupunkikiertoajelu tulokuljetuksen yhteydessä
- 2 yön hotellimajoitus ja aamiaiset hotellissa
- tutustuminen Queen's Galleryn -näyttelyyn
- opastettu kierros Scottish National Galleryssä
- lounas lauantaina
- opastettu kierros Edinburghin linnassa
- tutustuminen Rosslynin kappeliin
- sisäänpääsymaksut kohteisiin
- suomenkielisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan

Matkalle voi ilmoittautua 5.6. asti.

Vastuullisena matkanjärjestäjänä toimii Ryhmämatkatoimisto Resviaria Oy.

Jäsenyys lahjaksi

Ateneumin ystävien jäsenyys on hieno tapa muistaa esimerkiksi keväällä valmistuvaa. Helpoiten jäsenyyden voi hankkia lahjaksi täyttämällä sähköisen liittymislomakkeen ja kirjoittamalla lisätietoja kenttään kyseessä olevan lahjajäsenyys sekä lahjan antajan yhteystiedot. Lahjajäsenyyden voi myös ostaa Ateneumin neuvontapisteestä.

Ateneumin ystävien toimisto on suljettu heinäkuun ajan. Hauskaa kesää!

Pasi

Muutokset mahdollisia.