Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 9–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Jäsenkirje 2/12

 

Hyvä Ateneumin ystävä,

vielä ehtii tutustumaan suosittuun Carl Larsson - Hyvän elämän jäljillä -näyttelyyn, joka jatkuu Ateneumissa 29.4.2012 asti.

Seuraava suurnäyttely on Helene Schjerfbeck, joka avautuu kesäkuun alussa. Tänä vuonna juhlitaan Helene Schjerfbeckiä (1862-1946), kun rakastetun taiteilijan syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Ateneumin taidemuseo järjestää juhlan kunniaksi laajan näyttelyn, johon tulee esille lähes kolmesataa teosta kattavasti taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta: 1800-luvun historiamaalauksia ja naturalistisia töitä sekä modernistisia aiheita 1900-luvulta.

Tunnetut klassikkoteokset saavat Ateneumissa rinnalleen ennen näkemättömiä tai harvoin nähtyjä taiteilijan teoksia useista yksityiskokoelmista. Yhtenä vahvana teemana on Schjerfbeckin vuoropuhelu maailmantaiteen mestareiden kanssa. El Grecon mukaan maalatut teokset saavat ensimmäistä kertaa näyttelyssä rinnalleen espanjalaismestarin kaksi aitoa teosta. Helene Schjerfbeck itse maalasi El Greco -tulkintansa mustavalkoisten painokuvien inspiroimana.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan mahdollisimman kattava luettelo taiteilijan teoksista. Helene Schjerfbeckin juhlanäyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Leena Ahtola-Moorhouse.

Ateneumin kokoelmanäyttelyn yhteyteen avataan 20.4. FOKUS-näyttely, jossa on esillä Akseli Gallen-Kallelan ja muiden Taosin taiteilijayhteisössä USA:ssa työskennelleiden taiteilijoiden teoksia. Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) matkusti joulukuun 1923 alussa Yhdysvaltoihin, ja muutti elokuussa 1924 Taosiin, Uuteen Meksikoon.

Akseli Gallen-Kallelan maalaamista Taos-maisemista ja tuokiokuvista seitsemän kuuluu Ateneumin kokoelmiin, ja ne ovat nyt esillä Taiteilijaelämää Taosissa -näyttelyssä. Teoksista neljä teosta palaa kotiin Suomen Yhdysvaltain suurlähetystöstä Washingtonista, missä ne ovat olleet talletuksessa. Lisäksi esillä ovat Yhdysvaltain suurlähetystöstä Helsingistä lainatut viisi Taosin taiteilijayhteisöön kuuluneiden taiteilijoiden teosta.

Ateneumin taidemuseon saama Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelma kasvaa. Italialaisen taiteen kokoelman tuorein lisäys on Giorgio Morandin (1890-1964) arvokas viivasyövytys. Teos on esillä 11.4. alkaen Ateneumin kokoelmanäyttelyssä huhtikuun loppuun asti yhdessä lahjoituskokoelmaan aikaisemmin liitettyjen kolmen Morandin teoksen kanssa.

VUOSIKOKOUSASIAA

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 21. maaliskuuta Ateneumissa. Kokouksessa oli läsnä 19 yhdistyksen jäsentä. Vuosikokouksessa yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Johanna Piisi. Yhdistyksen entinen puheenjohtaja Selma Green jatkaa varapuheenjohtajana, toisena varapuheenjohtajana jatkaa Antti Tanttu. Hallituksen muina jäseninä jatkavat Laura Aalto, Aulis Kohvakka, Riitta-Leena Paunio, Bruno Taajamaa ja Maija Tanninen-Mattila.

Vuosikokous päätti pitää vuotuiset jäsenmaksut ennallaan, eli vuoden 2012 jäsenmaksut ovat: yksilöjäsen 45 €, opiskelija- tai juniorijäsen 10 €, perhejäsenyys 75 €, ainaisjäsenyys 350 € ja tukijäsenyys 1 000 €.

KULUVAN VUODEN JÄSENMAKSUT JA UUDET JÄSENKORTIT

Saatte sähköpostitse laskun kuluvan vuoden jäsenmaksua varten. Käytättehän maksaessanne viitenumeroa. Mikäli lasku puuttuu tai siinä on virhe, otattehan yhteyttä sihteeriin. Laskuja ei lähetetä alkuvuonna yhdistykseen liittyneille ja kuluvan vuoden jäsenmaksunsa jo maksaneille.
JÄSENKORTIT UUDISTUVAT - voitte noutaa uuden jäsenkortin Ateneumin neuvontapisteestä noin viikon kuluttua jäsenmaksun maksupäivästä (tai kuitin kanssa jo aiemmin). Myös ainaisjäsenet ja alkuvuonna 2012-vuositarran noutaneet jäsenet saavat uudet jäsenkortit neuvonnasta seuraavan museokäyntinsä yhteydessä. Vanhat jäsenkortit ovat voimassa huhtikuun loppuun.
Ilmoitattehan sihteerille, mikäli haluatte lopettaa jäsenyytenne yhdistyksessä.


JÄSENOHJELMA

La 5.5. Helene Schjerfbeckin jalanjäljillä Tammisaaressa ja Snappertunassa

Toukokuussa matkaamme Tammisaareen ja Snappertunaan ja teemme dramatisoidut kävelyretket Helene Schjerfbeckin jalanjäljillä. Lisäksi vierailemme museokeskus EKTAn Helene Schjerfbeckin elämä ja taide sekä Helene Schjerfbeckin sielunsisaret -näyttelyissä. Päivän ohjelma:

klo 10.00 lähtö Helsingistä Rautatientorin tilausajopysäkiltä
klo 11.15 lounas Svenska Klubbenilla Tammisaaressa
klo 12.30 Helene Schjerfbeckin jalanjäljillä -kävelyopastus
Helene Schjerfbeck asui Tammisaaressa kesäisin vuosina 1918-1920 sekä vakituisesti 1925-1941. Teemme oppaan johdolla dramatisoidun kävelyretken ja näemme missä Schjerfbeck asui ja maalasi. Kävelyopastus kestää 1h 20min., jonka jälkeen tutustumme Helene Schjerfbeckin elämä ja taide sekä Helene Schjerfbeckin sielunsisaret -näyttelyihin ja nautimme Schjerfbeck-leivokset museokahvilassa.
klo 15.00 jatkamme Snappertunaan
klo 15.30 Helenen seurassa Snappertunassa -kävelyopastus
Helene Schjerfbeck vietti kesät 1890-91 Snappertunassa ja maalasi Raaseporin joen, Snappertunan kirkon ja maisemakuvia. Noin tunnin kestävän dramatisoidun kävelyretken aloitamme Snappertunan kirkolta, tutustumme Talomuseoon ja jatkamme Rakkauspolkua pitkin Raaseporin linnanraunioille. Kierroksen jälkeen nautimme kahvit Linnanvoudin tuvassa. Takaisin Helsingissä olemme n. klo 18.30.

HUOM! Retkeen sisältyy paljon kävelyä, muistattehan varustautua asianmukaisin jalkinein ja varustein.
Matkan hinta 65€ sisältää kuljetuksen, dramatisoidut kävelyretket oppaan johdolla, sisäänpääsyt ja opastukset näyttelyihin, Talomuseoon ja Raaseporin linnanraunioille, lounaan ja kahvit Tammisaaressa sekä kahvit Snappertunassa.
Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 18.4. klo 9.00. Mukaan mahtuu 40 ensiksi ilmoittautunutta.

Ke 30.5. klo 10.15 ja 11.00 Ennakkotutustuminen Helene Schjerfbeck -juhlanäyttelyyn
Ateneumin ystävillä on mahdollisuus päästä kurkistamaan Helene Schjerfbeck -näyttelyn kulisseihin ennen sen avautumista.
Ilmoittautuminen alkaa tiistaina 22.5. klo 9.00. Näyttelykierros on Ateneumin ystäville maksuton, kumpaankin ryhmään mahtuu mukaan 15 ensiksi ilmoittautunutta.

Ke 30.5. klo 17.00 Tutustuminen Taidesäätiö Meritan juhlanäyttelyyn
Taidesäätiö Merita täyttää kymmenen vuotta ja esittelee taideaarteensa juhlanäyttelyssä Helsingissä, Vanhassa pankkisalissa (Aleksanterinkatu 36 B).
Ilmoittautuminen alkaa torstaina 3.5. klo 9.00. Hinta 12€ sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen näyttelyyn. Mukaan mahtuu 30 ensiksi ilmoittautunutta.

Ke 6.6. klo 18.00 Helene Schjerfbeck -näyttelyn esittely
Ateneumin ystäville järjestetään Helene Schjerfbeck -näyttelyn esittelyluento keskiviikkona 6.6. klo 18.00 Ateneum-salissa.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa. Luento on Ateneumin ystäville maksuton, noutakaa johdantotarra jäsenkorttia vastaan Ateneumin neuvonnasta.

La 16.6. kesäretki Taidekeskus Salmelaan
Kesäkuussa järjestämme toivotun retken Salmelan taidekeskukseen Mäntyharjulle. Kesän 2012 kuvataiteilijoita Salmelassa ovat mm. Tuula Lehtinen, Tapani Mikkonen, Marika Mäkelä, Tuomas Mäntynen ja Arvo Siikamäki.
Lähtö Helsingistä lauantaina 16.6. klo 9.00, paluuaika n. klo 18.30.
Matkan hinta 63€ sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyn ja opastuksen sekä buffet-lounaan Salmelassa. Ilmoittautuminen alkaa tiistaina 8.5. klo 9.00. Mukaan mahtuu 40 ensiksi ilmoittautunutta.

Tulevaa ohjelmaa:
Syksyllä matkaamme Edinburghiin tutustumaan Scottish National Galleryn Van Gogh to Kandinsky: Symbolist Landscape in Europe 1880-1910 -näyttelyyn, joka nähdään loppuvuodesta Ateneumissa osittain eri teosvalikoimalla. Muita tutustumiskohteita matkalla ovat Edinburghin linna, Palace of Holyroodhouse ja Rosslyn Chapel hieman Edinburghin ulkopuolella. Matkan ajankohta on 7.-9.9.
Tutustu matkaohjelmaan
Tiedustelut ja ilmoittautumiset alkaen keskiviikosta 9.5.


JÄSENYYS LAHJAKSI
Ateneumin ystävien jäsenyys on hieno lahja äitienpäiväksi tai keväällä valmistuvalle. Lahjajäsenyyden voi ostaa Ateneumin infopisteestä tai täyttämällä sähköisen liittymislomakkeen osoitteessa www.ateneum.fi/ateneuminystavat ja kirjoittamalla lisätietoja kenttään kyseessä olevan lahjajäsenyys sekä lahjan antajan yhteystiedot.

52 sielua - Symbolismin maisema 1880-1910 -näyttely Ateneumissa (16.11.2012-17.2.2013):
Ateneumissa avautuu marraskuussa ainutlaatuinen symbolistiselle maisemamaalaukselle omistettu suurnäyttely. Esille tulee suuri valikoima vuosien 1880 ja 1910 välillä maalattuja runollisia, mystisiä ja aistivoimaisia tulkintoja luonnosta. Näyttely keskittyy Gauguinin, Van Goghin, Munchin, Mondrianin, Kandinskyn, Monet'n ja Whistlerin kaltaisten tunnettujen mestarien maisemiin. Lisäksi mukana on tuttuja eurooppalaisnimiä, kuten Hammershøi, Hodler, Signac, Strindberg, Leighton ja Millais. Suomalaistaiteilijoista ovat mukana Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg ja Ellen Thesleff. Näyttelyssä on esillä kaikkiaan 52:n taiteilijan teoksia.

Näyttely aiheuttaa poikkeuksia myös museon sisäänpääsymaksuihin. Ateneumin ystävien maksuton sisäänpääsy ei ole voimassa näyttelyn aikana, mutta jäsenkortilla pääsylipun hinta on 10 € (normaalisti 15 €). Ystäville järjestetään myös mahdollisuus tutustua näyttelyyn ennakkoavajaisissa.

Ilmoittautuminen
Ateneumin ystävien jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko puhelimitse numeroon 040 171 9911 tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi jos tapahtuman kohdalla ei muuta erikseen mainita. Ilmoittautumisen alkamisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen - myös sähköposti-ilmoittautumisista huomioidaan ensin kyseisenä päivänä klo 9 ja sen jälkeen saapuneet viestit. Yhdistyksellä on ainoastaan yksi puhelinlinja, joka saattaa olla hyvinkin varattu suosituimpiin tilaisuuksiin ilmoittauduttaessa. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa.

Aurinkoista kevättä ja kesää!

Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.