Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 10–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Italialaisen taiteen lahjoituskokoelma karttuu Ateneumissa
22.03.2012

 

Ateneumin taidemuseon saama Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelma kasvaa. Italialaisen taiteen kokoelman tuorein lisäys on Giorgio Morandin (1890-1964) arvokas viivasyövytys. Teos on esillä 11.4. alkaen Ateneumin kokoelmanäyttelyssä huhtikuun loppuun asti yhdessä lahjoituskokoelmaan aikaisemmin liitettyjen kolmen Morandin teoksen kanssa. Lahjoituksen yhteydessä ilmestyy kokoelmaluettelon italiankielinen, täydennetty laitos. Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmasta kootut näyttelyt nähdään kuluvan vuoden lopussa Mikkelin taidemuseossa sekä ensi vuonna Etelä-Karjalan taidemuseossa Lappeenrannassa ja Lönnströmin taidemuseossa Raumalla.

Rolando ja Siv Pieraccinin Ateneumin taidemuseolle lahjoittamaan italialaisen taiteen kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä 995 teosta - grafiikanlehtiä, piirustuksia ja akvarelleja - kaikkiaan 45 italialaiselta taiteilijalta. Kokoelma on laajentunut suomenkielisen luettelon ilmestymisen sekä Ateneumissa loppuvuodesta 2010 nähdyn Viiva Italia -näyttelyn avaamisen jälkeen yli 250 teoksella. Laajimman ryhmän muodostaa Marino Marinin 89 teosta sisältävä kokonaisuus. Myös esimerkiksi Fiorella Diamantinilta ja Mino Maccarilta on kokoelmassa useita kymmeniä teoksia.

Nyt tehdyn Morandin teoksen lahjoituksen yhteydessä Ateneum julkaisee kokoelmasta italiankielisen luettelon Maestri italiani del Novecento - Collezione Rolando e Siv Pieraccini. Kirjan on toimittanut kokoelman lahjoittaja Rolando Pieraccini.

Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelman taiteilijanimiä ovat Morandin lisäksi mm. Giorgio de Chirico, Emilio Greco, Giacomo Manzù, Gino Severini, Alberto Burri, Carlo Carrà ja Alberto Magnelli.

Italialainen oopperatuokio Ateneum-salissa ke 11.4.

Kirjan julkistuksen yhteydessä Ateneumissa kuullaan italialaista oopperamusiikkia sopraano Alessandra Gulino D'Ambrosion ja pianisti Tuula Hällströmin esittämänä. Roomassa syntyneen sopraanon isoisä oli taiteilija Nunzio Gulino, jonka teoksia on mukana Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmassa. Italialaista oopperamusiikkia kuullaan Ateneum-salissa keskiviikkona 11.4. klo 18; ohjelmassa on mm. säveliä Verdin La Traviatasta sekä Puccinin oopperoista Tosca ja Madama Butterfly. Esitys sisältyy museolipun hintaan.

***
Ateneumin taidemuseo Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, www.ateneum.fi
Aukioloajat: ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 12/10 €, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Lisätiedot: tiedotuspäällikkö Marja Istala Kumpunen, mik@ateneum.fi, p. 050 555 3551

***
Ateneumin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG.