Художественный музей АТЕНЕУМ
вт, пт 10–18 | ср, чт 9–20 | сб, вс 10–17
Справочная служба: 0294 500 401

Rakastettu ruotsalaisklassikko avaa Ateneumin näyttelykauden
09.02.2012

 

Ateneumin taidemuseon uusi näyttely Carl Larsson - Hyvän elämän jäljillä tuo museon näyttelysaleihin ruotsalaista koti-idylliä valoisimmillaan. Lämpimien kodin ja perhe-elämän kuvausten ohella mukana on useita vähemmän tunnettuja teoksia taiteilijan nuoruusvuosilta. Näyttely esittelee Carl Larssonin ja hänen vaimonsa Karin Larssonin myös mm. huonekalujen ja taidekäsitöiden suunnittelijoina.

Carl Larsson (1853-1919) pyrki siihen, että yleisö voisi helposti ymmärtää mistä hänen taiteessaan on kysymys. Larsson tahtoi myös muuttaa aikansa vallitsevia käsityksiä, ja siinä hän onnistuikin: taiteilijan luoma kuvamaailma vaikutti suuresti ihmisten mielikuviin siitä, mitä parempi arki on. Hänen ja hänen vaimonsa Karinin (1859-1928) kädenjälki on edistänyt ruotsalaista kansankoti-ideaalia ja pohjoismaista sisustusmakua.

Ateneumissa Larsson ja hänen läheisensä esittäytyvät eri näkökulmista. Pääpaino on hyvän ja onnellisen elämän kuvauksilla. Mukaan mahtuu silti soraääniäkin, ja kukin katsoja voi pohtia, miten kuvien idylli ja näyttelytiloihin poimitut Larssonin sitaatit häntä puhuttelevat. Voiko onnen rakentaa vai onko se sittenkin vain kulissi, "jatkuvasti hymyilevät kasvot, jotka kätkevät elämän taakseen", kuten Larsson itse sanoi.

Näyttely on toteutettu Ateneumin ja Turun taidemuseon yhteistyönä; Larsson oli mittavasti esillä Turussa kulttuuripääkaupunkivuonna. Yhteistyöllä on myös historiallinen taustansa lähes sadan vuoden takaa: molemmat museot järjestivät vuonna 1913 Carl Larssonin näyttelyn, joista museoiden kokoelmiin myös hankittiin taiteilijan teoksia. Ateneumiin hankitut Ehtoja luetaan (n. 1900), Morsiusneito (1908) sekä Arkkitehti Jac. Ahrenbergin muotokuva (1898) ovat myös esillä Hyvän elämän jäljillä -näyttelyssä. Näyttelyyn on lainattu teoksia mm. Tukholman Nationalmuseetista, Göteborgin ja Malmön taidemuseoista, useasta yksityiskokoelmasta sekä taiteilijan kotimuseosta Carl Larsson-gårdenista. Larsson-näyttelyn kuraattori on Ateneumin amanuenssi Timo Huusko, ja sen näyttelyarkkitehtuurista vastaa Minna Santakari.

Kotia ja perhettä tarkastellaan Larssonin näyttelyn lisäksi myös kahdessa rinnakkaisnäyttelyssä: valokuvaaja Elina Brotherus ja psykologit Maiju Tokola ja Riikka Toivanen kurkistavat yhdeksän suomalaisen nykyperheiden arkeen otsikolla 'Perhe kuvassa'. Alexander Reichstein puolestaan kutsuu kaikki lapset ja lapsenmieliset astumaan Larssoneiden kotiin tilateoksessaan Kotona, missä pienet akvarellit ovat kasvaneet huoneen kokoisiksi. Ikkunoista ja ovista voi kurkistaa ja siirtyä Larssonin maailmaan sata vuotta sitten.

Ateneumin taidemuseo Kaivokatu 2, 00100 Helsinki
Aukioloajat: ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 12/10 e, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Ennakkoliput: Lippupalvelun toimipaikat ja verkkokauppa www.lippupalvelu.fi
Lisätiedot: tiedotuspäällikkö Marja Istala Kumpunen, p. 050 555 3551, mik@ateneum.fi

*** 

Ateneumin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG.
Carl Larsson -näyttelyn pääyhteistyökumppani on IKEA.